20. siječnja 2009.

Đuja




Ovom receptu ni ja ne znam ime. Nazvala sam ga po jednoj dragoj ženi, mojoj bivšoj susjedi koja mi ga je i dala.

Ukoliko imate u obitelji dijabetičara, može se koristiti neko punjenje za dijabetičare pošto u tijestu nema šećera.


Sastojci

Tijesto:
1 kg brašna
500 gr margarina
4 dcl kiselog vrhnja (pavlake)
prstohvat soli

Ostalo
200 gr pekmeza od šljiva
jedan žutanjak
šecer u prahu za posipanje

Priprema

Tijesto:
Zamijesiti tijesto. Najprije omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek kad je to sve dobro izmiješano - usitnjeno.. dodati jedno vrhnje, miješati (ja to radim sa mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast. Uz malo strpljenja, mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci !!

Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu kolicinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati , ali pripaziti da bude više pravokutnik a ne krug. Zatim paralelno na suprotne duže strane mazati pekmez, preklopiti jednom i tanko namazati razmucenim žutanjkom pa preklopiti još nednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovicom tijesta. Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 3-4 cm i to sve zajedno jer je tako puno brže. U plehu je dovoljno ostaviti samo minimalni razmak. Peci na 200 st.C oko 15 minuta, cim pocnu dobivati malo boje treba ih izvaditi.

Još tople posuti šecerom u prahu.

2 komentara:

  1. Zanimljiv mi je ovaj recept. Radila sam nešto sa sličnim tijestom, ali to je bilo nešto drugo. Spremam recept i probam:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadam se da ćeš biti zadovoljna, ja ove keksiće uvijek radim kad je neka proslava u pitanju ili blagdan :)

    OdgovoriIzbriši