6. kolovoza 2009.

Torta od oraha

Moram vam se pohvaliti jednom tortom. Radila sam ju nećakinji za 4. rođendan. Kad sam čula da bi trebala biti okrugla i to na Winx Stellu, malo sam se zabrinula da li ću to ja moći. Naime, imam dovoljno strpljenja, ali nemam previše prakse u takvom crtanju, a moja su djeca već prošla godine kad sam im crtkarala. Tražila sam na google-u kako ta Winxica izgleda i tek onda se zabrinula jer mi se učililo previše detalja za moje sposobnosti ukrašavanja.

Ukrašavanje torti uvijek radim u noćnim satima, tako sam i ovu, počela tek nakon pola noći kad su već svi spavali i evo rezultata :))



Tortu sam radila u kalupu promjera 28 cm.

Sastojci:

Tijesto:
8 jaja
45 dag šecera
28 dag brašna
20 dag mljevenih oraha
16 žlica vode
1 prašk za pecivo
3 žlice ruma

Krema:
4 dl mlijeka
5 žlice oštrog brašna
2 vanilin šecera
25 dag margarina
10 dag kristal šecera
10 dag šećera u prahu

Preljev:
1,5 dl mlijeka
3 jušne žlice ruma
1 jušna žlica šećera

Za ukrašavanje:
0,5 l slatkog vrhnja + 1 kremfix
jestive boje, ekstrate
3 dag čokolade za kuhanje
2 jušne žlice mlijeka




Priprema

Tijesto:
Žutanjke i šecer pjenasto umutiti, dodati vodu - žlicu po žlicu. Zatim dodati brašno izmiješano s pecivom, orahe izmiješane sa rumom i snijeg od bjelanjaka. Lim nauljiti, pobrašniti, uliti tijesto. Pećnicu zagrijati na 200 st.C., kad je zagrijana umetnuti tijesto te odmah smanjiti temperaturu na 180 st.C. Peći oko 45 - 50 min, ovisno o pecnici. Zadnjih 15 minuta temperaturu možete smanjiti na 170 C.



Krema i kako ju ja kuham:

Posudu u kojoj ćemo kuhati kremu prvo isprati hladnom vodom kako bi izbjegli da se na njenom dnu stvaraju one male loptice od mlijeka, a isto tako smanjili mogućnost da nam krema zagori.

Staviti kuhati mlijeko, odmah dodati šećer, vanilin šećer i brašno. Mutilicom dobro promiješati da nastane glatka tekućina. Nastaviti lagano miješati dok ne osjetimo da krema počinje gusnuti, to je vrijeme prije samog početka vrenja, tada kremu malo brže mutiti sve dok ne zakuha - to je važan ali kratak period pa ukoliko ga dobro odradite kasnije ste sigurni u to da nećete imati grudvica. Nakon početka vrenja, smanjiti temperaturu i na laganoj vatri nastaviti ponovo laganije miješanje bar dvije - tri minute kako bi krema kasnije bila što laganija, te ostaviti da se hladi.

Dok se hladi kremu bi povremeno trebalo promiješati, a ukoliko vam se to neda, čim ju maknete sa vatre po vrhu ju premažite lagano margarinom ili maslacom koji će spriječiti stvaranje korice na vrhu. Ostavite ju da se tako hladi pa ju dobro izraditi mikserom.

Margarin dobro umutiti sa šećerom u prahu, dodati u dobro izrađenu hladnu kremu pa sve zajedno dobro izmiksati.



Tijesto je najbolje ispeči par sati ranije, pečeno odmah posipati sa pola žličice (ili recimo dva puta po prstohvat) brašna (malo ga potuckati kako bi se brašno ravnomjerno rasporedilo) te time zatvoriti "pore" kako bi ona sočnost ostala u tijestu.

Dobro promiješati sastojke za preljev.

Od kreme planirati da ostane cca 5 većih žlica, a preostali dio podijeliti na pola za dva reda filovanja.

Ohlađeno tijesto prerezati 2 puta. Svaku koru prije filovanja kremom i pokrivanja kreme premazati preljevom sa donje i gornje strane i to uz pomoć kista kako biskvit kasnije ne bi imao onaj mokri okus, isto tako preljevom premažite i po vrhu torte tj.po zadnjoj kori.

Na kraju cijelu tortu tanko premazati onim malim dijelom ostavljene kreme.

Ja sam zbog slike, tortu ukrasila sa tučenim slatkim vrhnjem kojeg sam bojala jestivim bojama i ekstratima koje sam imala na raspolaganju. Crte i oči sam napravila otopljenom čokoladom i mlijekom uz pomoć najlonske vrećice kojoj sam odrezala samo vrh. Sliku sam crtala čačkalicom po kremi pa sam kasnije prema toj slici nanijela i slatko vrhnje.

Naravno tortu možete ukrasiti po vlastitoj želji, kod mene ima i post sa nekoliko primjera.

Ovog sam puta željela sa vama podijeliti neke savjete koje sam ja dobila od jednog starog slastičara pa zato ovaj post izgleda malo duži. Ako vam se sve ovo čini komplicirano, ovdje ćete naći objašnjenje za klasičan način pripreme iste torte, samo drugačijeg omjera sastojaka.

Broj komentara: 10:

  1. Fantasticna e! Nenam dumi! Perfektna, mnogo krasiva!

    OdgovoriIzbriši
  2. wow! za ovo je stvarno treblo puno strpljenja i mirna ruka...svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako doobra torta, sve se pojelo!!!!!!!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Stvarno bozanstveno izgleda!Svaka cast!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pa ti si ovo iz "tackica" radila, stvarno si strpljiva i pedantna, svaka cast.

    Ovaj nacin ukrasavanja mi je ipak drazi nego verzije sa fondanom, jer ipak deca treba to i da jedu :)

    Sve naj,
    Maja

    p.s. iako sam u obe trudnoce prizeljkivala devojcicu, kad vidim ove Winx i slicne likove nekako mi drago sto imam sinove i jednu muku manje ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Svaka čast na strpljenju! Izgleda prekrasno a vjerujem i da je ukusna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala svima na pohvalama i lijepim komentarima :)
    Mamajac ja imam kćer ali nije kao nećakinja, obožava sivka a lutkice nije nikad previše voljela :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Wow, torta savršeno izgleda! Svaka čast na tudu, ovo je nešto što ja nikad neću ni pokušati! :)

    OdgovoriIzbriši
  9. tortica super i svaka čast na strpljenju za napraviti tako nesto ..

    OdgovoriIzbriši
  10. Draga Masatera,
    zadivljena sam tvojom strpljivoscu i pedantnoscu. Ne zelim ti spamati po ovako lijepom blogu pa mi je bilo tesko odabrati koji post da komentiram, recepti su ti odlicni, a slike proff - jako lijepo uradjeno.

    Ova torta je pravi rucni rad, bez pretjerivanja zadivljena sam tvojom tehnikom i moracu je isprobati. I ja ovakve pic-mic poslove radim nocu, ali za ovako nesto ce mi trebati duuuuga noc.

    Dodala sam tvoj link na moju stranicu, a "pratim" te i na coolinarika i radujem se svakom tvom receptu

    Puno lijepih pozdrava od mene

    Yuha

    OdgovoriIzbriši