3. rujna 2009.

Matijina sladoled torta

Sin je poželio sladoled tortu za rodendan, kako sam prošle godine potpuno zaboravila da mi je to napomenuo, ovog puta sam grešku ispravila i pripremila mu rodendanski sladoled užitak :)



Vrijeme pripreme: 1 h



Sastojci

Žuti biskvit
4 žumanjca
10 dag šecera
1 vanilin šecer
pola praška za pecivo
12 dag brašna
10 dag margarina

Bijeli biskvit
4 bjelanjka
15 dag šecera
1 jušna žlica brašna
5 dag isjeckane cokolade, oraha,
badema, lješnjaka ili sl.



Krema
2 punomasna cvrsta jogorta od 2 dl
1 punomasno kiselo vrhnje od 2 dl
1 vanilin šecer
na vrh noža vanilla back
7 dl slatkog vrhnja
30 dag jagoda ili jagode u konzervi od 400 gr



Priprema

Navedena kolicina sastojaka je ukupna kolicina za dvije kore.

Žuti biskvit
Žumanjke, šecer i vanilin šecer zajedno dobro zmiksati, dodati brašno pomiješano sa pola praška za pecivo i omekšali margarin. Sve dobro izmiksati i podjeliti na dva dijela.

Bijeli biskvit

Bjelanjke i šecer zajedno izmiksati u cvrst snijeg u koji kraju dodati brašno.
Ovu smjesu takoder podijeliti na dva dijela.



Kalup za torte promjera 27-28 cm na dnu obložiti papirom za pecenje. prvo premazati polovinom žutog biskvita, preko žutog premazati polovinom bijelog biskvita. Posuti sjeckanom cokoladom ili nekim od orašastih plodova i staviti peci (u prethodno zagrijanu pecnicu) 20 minuta na 180 st.C. Pecenu koru kad se malo ohladi izvaditi iz kalupa i staviti peci drugu koru na isti nacin.



Krema
Miksati jogorte, kiselo vrhnje i šecer dok se šecer otopi, dodati šecer u prahu i vanilla back. U drugoj posudi cvrsto istuci slatko vrhnje uz dodatak kremfiksa i želatine u prahu. Tuceno slatko vrhnje dodati u kremu od jogorta, sve izmiješati dobro mikserom na najmanjoj brzini te na kraju dodati jagode koje prije toga treba dobro procijediti (ukoliko su iz limenke), kratko još miksati kako bi se jagode malo raspale i rasporedile po kremi.



Slaganje
Na tanjur za tortu staviti prvo jedan biskvit sa stranom na kojoj su orašasti plodovi ili cokolada okrenutom za gore, zatim oko njega staviti obruc kalupa za torte, premazati kremom, popuniti do vrha i pokriti drugim biskvitom takoder sa orašastim plodovima ili cokoladom okrenutom za gore.

Tortu staviti u zamrzivac na 8-10 sati. Prije posluživanja tortu premjestiti iz zamrzivaca u hladnjak na 20-tak minuta pa toplim nožem proci unutar stijenki obruca kalupa torte, otvoriti ga i maknuti. Tortu rezati toplim nožem.



Preporucujem tanje fete jer je torta zasitna.

Broj komentara: 8:

  1. Oh, ima tu posla! Ali, mogu misliti kako je ukusna. M atiji sretan rođendan i još puno, puno, puuuuuno rođendana i dobrih torti!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako dobro izgleda, da mi je komad sada :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna torta! Sretan rodjendan Matiji!

    OdgovoriIzbriši
  4. savrsena je, sretan rockas Matiji:)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Stvarno je predivna i ova, ti si baš naderena za izradu torti. Imaš i volje i strpljenja.

    Matiji želim sve najbolje za ročendan! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow, shame on me...How could I missed a cake like this? My dear, the cake is perfect.. I want all for me :D Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala svima na čestitkama i lijepim komentarima !!
    Maria, dođi napravit ću ponovo i cijela je tvoja !!

    OdgovoriIzbriši