5. rujna 2009.

Njoki - FBI rukavice - dvi ribe dva kumpira 1. dio

Evo nas u novom krugu igre FBI rukavice koju je pokrenula mamajac, na moje veliko zadovoljstvo istražujemo Brankin blog dvi ribe, dva kumpira. Neka mi ostale blogerice ne zamjere, ali Brankine recepte i slike obožavam i ovog će puta od mene biti malo više izvještaja :)

Btw nekako se u zadnje vrijeme stalno vrtim oko Australije :)



Već sam isprobala nekoliko Brankinih recepata i kreirala dva nova upravo inspirirana Brankinim receptima tako da ću i ta dva spomenuti u izvještajima. Počet ću sa prvim - onim što obožavam oduvijek - njoki - ne mogu tu ljubav ni opisati, dok sam bila klinka, mama mi ih je odmah iz vode vadila na tanjur i ja nasula sira i gulaša i onako tople brzinski ih pojela. Sad bi najradije isto tako ali pričekam da svima spremim pa požurujem ostale za stol tako da mogu što prije počet jest ... joj to bi trebalo snimit :lol: dok dečki sjednu za stol, kod mene i kćeri je već pola tanjura prazno :P



Dok se nisam udala nisam radila njoke, pomagala sam mami ali ih nisam potpuno sama nikad napravila. Davno sam u firmi dobila za Dan žena knjigu "Istarska kuhinja" i ta mi je knjiga nakon udaje pomogla u svemu, mogu reći u baš svakoj vrsti jela. Tako sam iz nje i uzela recepte za njoke na više načina.

Najdraži su mi njoki od krumpira.

U receptu koji sam godinama koristila navedeno je da se brašna stavlja u omjeru prema krumpiru 1 : 2, nakon što sam isprobala njoke po Brankinom receptu tu sam mjeru malo smanjila jer sam vidjela koliko su njoki mekši, lakši...jednostavno bolji.

Obavezno pogledajte Brankin recept :)



Za nas četvero ja koristim ovu mjeru :)
- 2 kg očišćenog krumpira (najbolje brašnasti)
- 80 dag brašna (pola glatkog, pola oštrog)
- 3 jaja
- 3 žlice masti ili ulja
- sol

Krumpir u ljusci skuhati u slanoj vodi ili očistiti odrezati na manje komade i skuhati u ekspres loncu sa minimalno vode. Na radnu površinu istresti brašno u krug pa u sredinu propasirati krumpir uz pomoć gnječilice za krumpir. Na njega dodati jaja, malo ih razmutiti viljuškom, dodati mast ili ulje i provjeriti da li je krumpir dovoljno slan. Ostaviti da se ohladi tek toliko koliko je potrebno da se opere gnječilica za krumpir :)

Zamijesiti glatko tijesto, od njega odvajati manje komade koje se razvalja u dugačke valjke (debljine prsta) i reže na manje komade duge 2 cm. Cijelo vrijeme koristiti brašno za posipavanje radne površine kako se njoki ne bi ljepili.



Da bi njoki bili sočniji i mekaniji, svaki posebno primiti s tri prsta i prevući lagano preko nazubljene dašćice, ribeža ili viljuške.



Kuhati ih u vreloj vodi kojoj smo posolili i dodali joj žlicu ulja. Kuhati dok ne isplivaju na površinu, ocijediti i kratko isprati hladnom vodom da se ne lijepe te preliti gulašom po želji.



Branka molim te da idućih mjesec-dva ne stavljaš slike njokiju jer sam se danas previše najela, a znam da bi ih nakon tvojih sličica ponovno išla raditi :)))

Broj komentara: 6:

  1. predivno... i ja se spremam praviti njene njoke :)

    OdgovoriIzbriši
  2. A jesu dobri! Tako su privlačni da bih ih sada pravila. A i ovaj gulaš (vidjela sam na Coolinariki)je izvrstan!

    OdgovoriIzbriši
  3. i ja ih imam pribeležene "u rezervi"...odlučila sam se za neke druge recepte koje moram prvo da isprobam, pa ako mi ostane vremena i lufta još.... eto i njoka :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan recept, imam već par recepata za njoke pa svakako moram uhvatiti vremena za napraviti ih. recepti

    OdgovoriIzbriši