1. studenoga 2009.

Crno-bijela voćna torta

Komentar osobe za koju sam ovu tortu radila bio je .... "Oduševljena sam, tako se lako reže, kao da režem oblak!"



Sastojci

Biskvit - vanilija
10 dag maslaca
20 dag šecera
6 jaja
1 vanilin šecer
prstohvat soli
4 žlice mlijeka
25 dag brašna
1 prašak za pecivo

Biskvit - cokoladni
5 dag maslaca
3 jaja
10 dag šecera
2 žlice vode
13 dag brašna
pola praška za pecivo
2 žlice mlijeka

Krema
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 jušne žlice šecera
1 vanilin šecer
pola kavene žlicice Vanille Back
4 lista želatine
5 dl slatkog vrhnja
veca konzerva breskvi

Preljev za biskvite
1,5 dl vode
1 jušna žlica šecera
1 jušna žlica ruma



Priprema

Biskvit - vanilija
Maslac dobro izraditi mikserom na najvecoj brzini, te mu postepeno dodati šecer i vanilin šecer te mlijeko. Mutiti sve dok se ne dobije glatka kremozna smjesa. Dodavati jedan po jedan žumanjak te nakon svakog dodanog miksati po pola minute da smjesa ostane kremozna. Promiješati brašno i prašak za pecivo te u više puta dodati u smjesu i kratko promiješati srednjom brzinom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka u koje ste dodali par zrna soli.

Sipati u kalup promjera 24 cm (može i u 26 cm) i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C - 30-tak minuta. Peceno tijesto ostaviti u kalupu desetak minuta, zatim odvojiti od kalupa i preokrenuti na rešetku obloženu masnim papirom, a kad se ohladi jednom prerezati.

Biskvit cokoladni
Maslac dobro izraditi mikserom na najvecoj brzini, te mu postepeno dodati šecer i vodu. Mutiti sve dok se ne dobije glatka kremozna smjesa. Dodavati jedno po jedno jaje te nakon svakog dodanog miksati po pola minute da smjesa ostane kremozna. Promiješati brašno, kakao i prašak za pecivo te u dva puta dodati smjesi i kratko promiješati srednjom brzinom.

Sipati u kalup istog promjera kao i za biskvit-vanilija i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C - 20-tak minuta. Peceno tijesto ostaviti u kalupu desetak minuta, zatim odvojiti od kalupa i preokrenuti na rešetku obloženu masnim papirom.



Krema
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku
zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, a kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica.

Cvrsto istuci slatko vrhnje sa Vanilla Back i lagano dodati u ohladeni puding. Breskve ocijediti i odrezati na manje komadice te dodati u 2/3 kreme. Po želji ostaviti dvije polovine breskve za ukrašavanje.

Slaganje
Biskvit - vanilija, pola kreme sa breskvama, biskvit - cokoladni, druga polovina kreme sa breskvama, biskvit-vanilija.

Biskvite poprskati ili namazati preljevom uz pomoc kista.

Na kraju preostalu 1/3 kreme bez bresaka iskoristiti za premazivanje torte izvana.



Ukrasiti po vlastitoj želji šarama kakaom, cokoladnim ukrasima ili uz dodatno slatko vrhnje.

4 komentara:

  1. wow, kako je bogata, a u stvari lagana, predivno si ju napravila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlično izgleda, potpisujem komentar osobe na početku posta. Meni se čini kao oblak ovako samo gledajući sliku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas lepa i bogata, divno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši