29. studenoga 2009.

Sarme

Ne obožavam kupus, ustvari ne volim ni suđe prati kad je na njemu bilo kupusa, eto toliko ga ne volim, osim eventualno sarmi koje sam morala počet radit kad mi je već bilo neugodno da djeca pitaju obje bake kad će kuhat sarme. Psssssst možda je to ipak bilo zbog muža i fantastičnih sarmi njegove majke ;) a kad se ja uzmem kuhanja onda rezultat mora bit za prste polizat, volim kad moji guštaju dok jedu pa su tako i sarme prošle s odličnom ocijenom.



Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa (2 kg)
1 kg miješanog mljevenog mesa (govedina i svinjetina)
puna šaka riže
sol
papar
vegeta
1 jaje
žlica masti ili ulja

1 veća glavica luka
2 čena češnjaka
2 dl pasirane rajčice ili 2 žlice koncentrata rajčice

- nasjeckani kupus od ostatka listova
- 50 dag narezanog kiselog kupusa
- po želji komad svinjskog ili junečeg flama, a može i svinjska koljenica ili vrat.



Priprema:

Glavicu kupusa odvojiti na listove. Listove obariti pa puniti mješavinom mesa, riže, soli, papra, vegete, jaja i masti (ili ulja).

Luk i češnjak sitno nasjeckati te popržiti na malo ulja. Kad je gotovo, podliti sa malo vode, te kratko prokuhati. Maknuti sa vatre, sipati malo rezanog kupusa (od ostatka listova), na njega slagati red sarmi pa nekoliko feta dimljene slanine, zatim ponovo malo ribanog kupusa, red sarmi, slaninu... sve dok se ne potroše sve pripremljene sarme.

To sve prekriti ostatkom narezanog kupusa te naliti vodom toliko da prekrije sve sastojke. Osim toga dodati pasiranu rajčicu te po želji neki komad mesa ili možda kobasice, a može i zapršku.

Kuhati oko 2 i po sata, a za vrijeme kuhanja povremeno protresti posudu, nikako ne miješati jer bi se sarme raspale. Ako za vrijeme kuhanja nedostaje tekućine dodati mlake vode.

2 komentara:

  1. Sarmu ili voliš ili ne voliš.Ja nisam baš ljubitelj ali neke proslave se ne mogu zamisliti bez njih.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jesi me nasmijala koliko ne volis kupus! :)))
    Bitno da si mi pravila ovako divnu sarmu za rodjendan! Pozdrav draga!

    OdgovoriIzbriši