5. ožujka 2010.

Ferrero torta

Moja mi je draga Silvana poslala mailom recept za ferrero tortu koji je većim dijelom nalikovao na recept carice69.



Kako jako rijetko koristim mascarpone jer ga moji ukućani ne ljube previše, zamijenila sam ga dukatelom. Ovog sam puta tortu radila sa redom lomljenih napolitanki ali idući put ću ih izostaviti ili im nać zamjenu iz jednostavnog razloga što mi se tu feta odvajala na dva dijela. Okus torte je bio fantstičan, posebno mi se svidjela neobična krema.



Sastojci:

Tijesto:
10 dag čokolade
1 žlica nutelle
7 dag maslaca
5 jaja
2-3 zrna soli
15 dag šećera
7 dag brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
u vrh punu žlicu krušnih mrvica
10 dag mljevenih lješnjaka

Krema:
45 dag dukatela namaza (3 velika)
0,5 dl slatkog vrhnja
3 jušne žlice nutelle
10 dag nasjeckanih lješnjaka

Ostalo:
10 dag čokolade
2 žlice ulja

1,5 dl toplog mlijeka
3 žlice ruma
2 žličice šećera



Priprema:

Otopiti čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj te ostaviti da se malo ohladi. U bjelanjke dodati sol, miksati, postepeno dodavati 5 dag šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Miksati žutanjke sa 10 dag šećera i vanilin šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati otopljenu čokoladu i maslac, zatim brašno promiješano sa praškom za pecivo. Na kraju dodati mljevene lješnjake i krušne mrvice te snijeg od bjelanjaka.

Smjesu sipati u kalup promjera 24 cm, namašten i posipan krušnim mrvicama. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici cca 30 minuta na 200 st.C.



Otopiti čokoladu sa uljem na pari. Staviti ju u malu najlon vrećicu. Pripremiti aluminijsku foliju dužine koliko je potrebno da obujmi tortu. Istiskivati čokoladu na alu-foliju (cca pola količine) u obliku čipke pa tako pripremljeno staviti u hladnjak da se stegne, a ostatak čokolade kasnije iskoristiti za nadjevanje i ukrašavanje torte.

Za kremu miksati slatko vrhnje, kad je gotovo čvrsto dodati namaz i nutellu.

Ohlađeni biskvit dva puta prerezati kako bi dobili tri kore. Svaku koru navlažiti miješavinom: mlijeka, ruma i šećera, premazati kremom, preliti tankim slojem čokolade, posipati malo nasjeckanih lješnjaka, pokriti drugom korom te još jednom ponoviti postupak.



Za ukrašavanje ostaviti 1/3 kreme kojom se prvo premaže torta sa svih strana, a stranice se obujme čokoladnom čipkom koju je potrebno izvaditi iz hladnjaka par minuta prije korištenja kako bi samo malo omekšala radi lakšeg savijanja oko torte, lagano pričvrstiti pa vratiti sve zajedno u hladnjak. Nakon kraćeg vremena tortu izvaditi iz hladnjaka, odvojiti foliju od čokoladne čipke i tortu gore ukrasiti po želji preostalom čokoladom ili Marshmallow fondantom.

Broj komentara: 8:

  1. Torta je zaista prekrasna! Vjerujem da okus jako fin..:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hello Masatera, I just finished my dinner and I think I can eat the whole cake by my self! Looks fantastic! WOW....

    OdgovoriIzbriši
  3. torta je krasna, bogata i izdašna...sjajno! krema mi se jako sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna torta! Nasmijala sam se na naziv, sigurno bi braća Ferrero bila zadovoljna ovim nazivom - dugo sam surađivala s Ferrerom, pa me to razveselilo. Na ovu tortu još nisam naišla, ja radim samo Raffaello kocke, ali treba probati i ovo s Nuticom.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga,mnogo ti je lepa ova tortica!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo može biti i izvrsna reklama za Dukatela namaz.
    Prekrasna torta!

    OdgovoriIzbriši
  7. Torta je prekrasna !! a obzirom na sastojke vjerujem i u odličan okus, rekla bih da je "po mome" :)). Slike su mi jako lijepe !

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta zaista izgleda super a i cvjetici su slatki.I ja u vecini slucajeva koristim sirne namaze i to sa manje masnoce i oni daju neko blagocu torti.

    OdgovoriIzbriši