4. rujna 2010.

Precious moments by -Violet-Love-

Ovaj recept mjerkam već godinu dana, sinov rođendan je bila prava prilika za isprobavanje jer obožava čokoladu pa je ova torta baš po njegovom guštu :)



Bio mi je mali problemčić oko mlijeka u prahu i aparata za mljevenje kave jer ga nemam, ali proučavajući komentare članica coolinarike koje su recept već isprobale napravila sam dvije zamjene i torta je ispala odlično iako nije potpuno po originalnom receptu kakvu sam degustirala na cool susretu u Koprivnici gdje nam je Bojči tortu osobno i rezala njenim savršeno-laserskim rezom :))



Sastojci:

Biskvit
8 bjelanaca + prstohvat soli
20 dag šecera
20 dag oštrog brašna
3 žlice gorkog kakaa
2 žlice čokolade u prahu
1 paketic praška za pecivo
1 paketic vanilin šecera
pola žlicice cimeta
2 dl punomasnog tekuceg jogurta ili kiselog vrhnja
2 dl ulja

Preljev za biskvit
3 dl mlijeka
3 žlice cokolade u prahu
1 žlica ruma

Krema
8 žumanaca
10 dag šecera
2 paketica vanilin šecera
1 dl mlijeka
20 dag bijele čokolade
20 dag maslaca
20 dag cokolade u prahu
10 dag lješnjaka
2 dl vrhnja za šlag

Premaz
5 dl vrhnja za šlag
1 dl kiselog vrhnja

Čokoladni omotač
20 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina
1 žlica mlijeka
4 žlice ulja



Priprema:

Za biskvit istuci cvrst snijeg sa par zrna soli, šecerom i vanilin šecerom, zatim lagano pjenjacom umiješati ulje, jogurt (ili kis.vrhnje) i prosijano brašno s praškom za pecivo, kakaom, čokoladom i cimetom.

Biskvit peći u kalupu za torte promjera 27-28 cm 40-45 minuta na 160 st.C.

Pečeni biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Treba biti pažljiv zato što je biskvit sočan. Svaki dio dobro natopiti preljevom za koji treba prokuhati sve navedene sastojke. Ostaviti da se hladi.



Za kremu pjenasto istuci žumanca sa šecerom i vanilin šecerom, potom tuci na pari dok smjesa ne postane gusta, umiješati mlijeko i povremeno dodavati kocke bijele čokolade kako bi se otopila. Tuči na pari desetak minuta da se krema zgusne pa Umiješati cokoladu u prahu, tuči još 5 minuta pa maknuti da se krema ohladi. Lješnjake popeci, oljuštiti i samljeti. U ohlađenu kremu umiksati omekšali maslac, mljevene lješnjake i cvrsto tuceni šlag.

Za premaz cvrsto istuci dobro rashladeno vrhnje za šlag sa kiselim vrhnjem.
Svaki biskvit premazati polovicom kreme, potom šlag kremom i ukrasiti po želji.



Ja sam napravia torti čokoladni omotač za koji treba otopiti sve navedene sastojke na laganoj vatri tako da ostane polugusta glatka smjesa. Odrezati dva komada alu folije koji zajedno (po dužini) čine veličinu obruča torte. Sredinu svake alu folije u tankom sloju (po dužini) preliti otopljenom čokoladom pa staviti u hladnjak par minuta da očvrsne. Kad se čokolada može lako odvajati od folije onda je spremna za omatanje torte. Namjestiti čokoladu zajedno sa folijom na tortu, rukama lagano savijati pa staviti par minuta u hladnjak i tek nakon toga maknuti foliju i obruč je gotov !



Dobro je rashladiti, i isto tako dobro rashladenu rezati :-), a ukoliko još niste naučili Bojčin savršeni rez, upute pročitajte na kraju originalnog recepta za tortu, ove instrukcije prepuštam njoj :))))

Broj komentara: 19:

  1. Mmmmm, mljac-mljac, ova ide u proizvodnju za mamin 73. rođendan koji je uskoro.
    Hvala na finim receprima. :)
    Pusa
    Jolanda

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam neki ljubitelj kolača, ali ih radim za ukučane. Ovo ću svakako napravit, sviđa mi se i prezentacija i fotka.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan recept i svakako vredi isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. Torta savršeno izgleda ! Treba se oko nje potruditi ali sigurno tog truda i vrijedi. Zbilja si je izvrsno napravila, predobra !

    OdgovoriIzbriši
  5. torta je stvarno prekrasna! i ja sam je probala na susretu i oduševila se koliko je velika, puna okusa, a lagana. dekoracija pun pogodak :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo je ono što se zove torta.. Savršeno

    OdgovoriIzbriši
  7. Sada ću ga napraviti, vidjela sam original ali mi se nije dalo kupovati mlijeko u prahu. Jedva čekam, izgleda predivno, a mora da je isto tako dobar.

    OdgovoriIzbriši
  8. Uh, uh, savršeno, draga! A sinu i sa malim zakašnjenjem sretan rođendan!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ajme koja torta!
    E da si mi bliže, stalno bih od tebe naručivala torte, svaka čast!!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovim ću se počastiti za rođendan!! ;)) Sjajno izgleda! Usput pohvala i za ostale receptiće i blog općenito!

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala svima na pohvalama! Veseli me što vam se sviđa torta, probajte i vi, ima malo više posla ali trud se zaista isplati. Velika je i puna okusa, jaako je fina!

    OdgovoriIzbriši
  12. Monchi, Precious Moments je bila ove godine na okupljanju, prosle godine je bila Torta na kvadrat ;-)
    evo mene da i ovdje napisem par rijeci - draga moja, ponavljam, torta ti je ispala savrseno!! cvatem.
    pogotovo zato jer je i nastala iz ljubavi i prema osjecaju. pusa, Bojci

    OdgovoriIzbriši
  13. torta stvarno izgleda odlično, kad tad ću je morati isprobati

    OdgovoriIzbriši
  14. Obožavam tu tortu, stvarno je prekrasna i izgledom i okusom, a vidim da si ti majstorica za pravljenje ove divote :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Savršena torta! Ovo ću zabilježit za neki od rođendana!

    OdgovoriIzbriši
  16. ne znam sta mi se vise dopada, jel recept il fotke :-))

    OdgovoriIzbriši
  17. Pravila je prije tri dana. Odlična torta, lijepog izgleda, lijepo se reže, ukusna. Ma sve 5!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I nama se jako svidjela, radila sam ju tri puta u kratko vrijeme ;)

      Izbriši