27. veljače 2010.

Konačno sunčana subota !!

Definitivno više volim ljeto nego zimu !

Kad mi je hladno, totalno sam blokirana i mogu reći da ću tada raditi isto toliko malo, koliko netko kad mu je prevruće.



Ove je zime bilo podosta kišnih dana, sinoć je nebo bilo vedro ali je ponovo noćas padala kiša. Sunčeve zrake koje su jutros provirile kroz prozor izvukle su me van. Ostavljajući gomilu posla kod kuće, prvo sam otišla sinu na utakmicu koja je bila na Valkanama. Teren je od silnih kiša totalno blatnjav..



Zadovoljna utakmicom i pobijedom kojoj je svoj doprinos dao i sin sa njegova dva gola, krenula sam sama u šetnju dijelom Lungomarea te snimila nekoliko fotkica za vas :)









Zadnje tri slike su pogled na Gortanovu uvalu gdje je ljeti totalna gužva naročito roditelja sa malom djecom.







Sad mi se tako jede slatko, a nisam ništa pekla od Valentinova, ali ipak je bio veći užitak današnji izlazak i šetnja jer se uopće ne sjećam da li je ove zime bilo sunčanih subota.

14. veljače 2010.

Totice od naranče i limuna

Ovaj recept koristim za ovomjesečni ulazak u igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila monsoon. Ovog je mjeseca domaćica mignonne sa bloga La cuisine creative koja je odabrala namirnicu - agrumi.



Sastojci

Tijesto:
4 jaja
15 dag šecera
3 jušne žlice svježe ocijedenog
limunovog soka
1 naribana korica limuna
2 jušne žlice mlake vode
10 dag glatkog brašna
10 dag gustina
prstohvat soli
2 valinin šecera

Krema:
2,5 dl slatkog vrhnja
1 jušna žlica kristal šecera
1/2 želatine fix (ili otopiti 3 lista)
2 srednje narance (oguljene i ocišcene od kožice)

Glazura:
12 dag šecera u prahu
2 žlice svježe ocijedenog limunovog soka
1 žlica svježe ocijedenog narancinog soka



Priprema

Tepsiju prekriti papirom za pecenje. Upaliti pecnicu na 180 st.C.

Biskvit:
Odvojiti žutanjke i bjelanjke. Bjelanjke sa 5 dag šecera i prstohvat soli istuci u cvrsti snijeg.

Žutanjke, preostali šecer, vanilin šecer, naribanu koricu i sok od limuna miksati, dodati i vodu pa miksati dok se šecer ne rastopi. Zatim dodavati po žlicu brašna izmiješanog sagustinom te na kraju snijeg od bjelanjaka.

Biskvit izliti u tepsiju i staviti peci u zagrijanu pecnicu i peci 20 minuta na 180 st.C.



Krema:

Ocistiti narance: oguliti ih pa svaku fetu ocistiti od ovojnice - kožice te nasjeckati na fete u jednu posudicu.

Pripremiti želatinu.

Slatko vrhnje sa šecerom dobro izdraditi dugim miksanjem na srednjoj brzini, dodati želatinu, miksati još kratko te na kraju u tuceno slatko vrhnje dodati ocišcene omadice naranci. Dobro izmiješati.

Slaganje:

Biskvit rezati kalupicima po želji. Kalupom promjera 5 cm dobit cete 16 krugova = 8 tortica. Spajati po dva kruga bogatim slojem kreme.



Na kraju napraviti glazuru miješanjem šecera u prahu sa sokom od narance i limuna pa preliti tortice i ukrasiti po vlastitoj želji (komadicima voca, gumenim bombonima..).

13. veljače 2010.

Tik-tak fritule



Tijesto:

1 srednja jabuka
2 dl kiselog vrhnja
1 jaje
1 ribana korica limuna
5 dag (3 žlice) kristal šecera
1 vanilin šecer
prstohvat soli
1 pecilni prašak
1 žlica ruma
35 dag (20 žlica) glatkog brašna
1 žlica ulja
5 dag groždica (po želji)

Ostalo:

4 dl ulja
5 dag šecera u prahu



Priprema

Jabuci oguliti koru i sitno naribati.
Dodati kiselo vrhnje, šecer, vanilin šecer i jaje te dobro izmiješati ili miksati spiralnim nastavcima miksera. Dodati naribanu koricu limuna, rum te dodavati brašno sa pecilnim praškom. Na kraju dodati žlicu ulja.



Ulje zagrijati na srednje (nižu) temperaturu. Uzeti dvije žlice. Kad je ulje zagrijano, žlice umociti u ulje pa jednom žlicom vaditi hrpice tijesta velicine oraha a drugom žlicom tijesto pogurati u ulje kako bi hrpice bile okruglog oblika i bez "krakova" :).



Pržiti sa obje strane do zlatnožute boje pa vaditi i posuti šecerom u prahu.

11. veljače 2010.

Marshmallow fondant

Kod schloss na coolinarici sam našla recept za marshmallow fondant. Čim sam ga uledala želja mi je bila isprobati ga. Nisam odmah naišla na marshmallow bombone pa je nakon nekoliko mjeseci kupnja istih bila upravo prilika za izradu ukrasa koje sam planirala iskoristiti već na sljedećoj torti.



Masa je jednostavne izrade, a potrebno je samo tri sastojka:
12,5 dag marshmallow bombona
25 dag šećera u prahu
2/3 žlice vode

i dodatnog šećera u prahu za rad sa masom.



Prvo je potrebno bombone i vodu zajedno staviti u mikrovalnu da se otopi.
Kad je otopljeno u to umiješati polovinu količine šećera u prahu pa miješati.
Ja sam prvo koristila mikser pa dodavajući šećer u prahu kako je masa postala čvršća dalje sam mijesila rukama.

Dobivenu masu zatim obojati jestivim bojama i oblikovati po vlastitoj želji bilo kidanjem i stvaranjem figurica ili valjanjem i rezanjem oblika.



Sve na slici je napravljeno od pola moje smjese. Dio smjese se može spremiti na hladno pa koristiti prema potrebi kasnije. Isto tako ja sam ove ukrase napravila nekoliko dana ranije. Otvrdnuli su na zraku i ostali oblika kakvog sam ih i napravila, a na torti su malo omekšali, a mogli su se i lijepo rezati.

Evo detalja sa torte ;)

6. veljače 2010.

Zapečene školjke sa sirom

Anđeli postoje, samo nemaju uvijek krila i zovemo ih prijateljima…

Recept posvećujem jednom od mojih anđela – svojoj dragoj prijateljici Silvani, toliko je draga osoba, toliko pozitivna i puna ljubavi kojom zrači oko sebe. San o posebnoj osobi koja mi pomogne u nevolji i susret nekoliko mjeseci kasnije, prvi pogled i trenutna simpatija urodila je istog trenutka posebnom povezanošću, a prilikom samog upoznavanja otkrila sam podudarnosti sa osobom iz sna. Moja Silva je osoba koju mogu usporediti samo sa dobrom majkom ili upravo anđelom...



Ovo je sasvim običan recept, nastao kombinacijom sastojaka koji su se trenutno našli u mom hladnjaku, a zašto sam upravo ovaj recept povezala sa Silvanom to će ona znati :) Hvala ti Silva što te imam, sretna sam što si mi prijateljica i onda kad te ne vidim ili čujem, jer znam ... tu si negdje kraj mene ...



Sastojci za 4 osobe:

40 dag školjkica (tijestenina)
25 dag posnog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
3 jaja
5 dag ribanog parmezana
15 dag gaude
2 dl pasirane rajcice
origano



Priprema:

Paštu kuhati u slanoj vodi 10 minuta. Za to vrijeme vilicom dobro izmiješati svježi sir, kiselo vrhnje, jaja i ribani parmezan te ukljuciti pecnicu da se grije.

Kuhane školjkice dobro ocijediti.

U zemljanu ili vatrostalnu posudu staviti malo nadjeva, ubaciti školjkice, preliti preostalim nadjevom i dobro promiješati da svaka školjkica poprimi sirnog nadjeva.
Poravnati, preliti pasiranom rajcicom, preko nje naribati gaudu i posuti origanom.



Peci 20 minuta na 200 st.C u prethodno zagrijanoj pecnici. Gotovo ostaviti par minuta da se hladi pa poslužiti.




Napominjem da je ovo jelo zasitno kao primjerice lazanje..

2. veljače 2010.

Polpete

Ovog sam mjeseca dobila čast da vrsne FB-inspektorice istraže moj blog. Dobro mi došle i još bolje se snašle :) Ja ću ovaj period iskoristiti za upisivanje recepata koji su već neko vrijeme na čekanju.



Sastojci:

2 fete suhog kruha
0,5 dl mlijeka

80 dag mljevenog miješanog mesa
5-7 dag peršina
5-7 čena češnjaka
1 jaje
sol
papar
vegeta

krušne mrvice za valjanje
ulje za prženje



Priprema:

Kruhu razmrviti mekani dio u manju posudu te ga preliti hladnim mlijekom i ostaviti da omekša. Za to vrijeme sitno nasjeckati peršin i češnjak.



U veću zdjelu staviti mljeveno meso, dobro ocijeđen kruh, isjeckan peršin i češnjak, na kraju dodati jedno jaje te po vlastitom okusu začiniti solju, paprom i vegetom.



Smjesu dobro promiješati. Jušnom žlicom vaditi podjednake loptice. Svaku lopticu prvo malo vrtiti u ruci kako bi se lijepo oblikovala bez pukotina, zatim ju uvaljati u krušne mrvice, položiti na dlan i nekoliko puta pljesnuti po njoj kako bi dobile izgleda minijaturnih pljeskavica :)



Tako pripremljene polpete pržiti u ulju na srednjoj temperaturi. Obavezno prije kraja pečenja polegnuti vilicu te potisnuti na polpetu kako bi vidjeli da li je i unutrašnjost gotova (više ne smije izlaziti tekućina).



Poslužiti uz omiljeni prilog. Ja ih pretežno radim uz pomfrit i blitvu.



Nekoliko polpeta se može ostaviti i spremiti u zamrzivač ili od njih napraviti lagani gulaš uz koji će pasati pire krumpir.

Jednostavne stvari

Odazivam se pozivu Male kuharice za sudjelovanje u povećanju iznosa za pomoć nastradalima na Haitiu.

"Jednostavne, male stvari su najčešće ono što nas svakodnevno čini sretnima. Koje su to stvari koje nas ispunjavaju veseljem i srećom, koje ne koštaju ništa i koje nam, ustvari, leže na dlanu i dohvatu.........."

Evo samo nekih situacija koje me čine sretnom :)



Volim trenutke kad sa djecom slušam muziku i brbljamo sto na sat, tada nas Sara redovito prekida svojom pričom ne mareći što ostali nisu dovršili svoju misao..

Još više volim onih pola sata kad nema u stanu nikog osim mene (to se događa možda jednom mjesečno..), tada "slušam tišinu" :))))



Veselim svakom zajedničkom odlasku sa sekom na kavu ili bar susret sa njom i nećakinjom .. eh taj mali zvrk mora mi uvijek ispuniti srce svojim šarmantnim osmijehom ;)



Volim more, jedva čekam da završi ova zima, veseli me svaki odlazak na plažu posebno ujutro rano dok još nema gužve, a more je onako čisto, mirno, površina "kao ulje".

I obavezno moram po ne znam koji pot napomenuti da se obožavam smijati, ali onako od srca pa do suza :))



Eeeeee ovo je bila prava gimnastika od smijanja :)))