24. lipnja 2010.

Samo jedna torta s jagodama :))

Napravljena na zahtjev sina kako bi jagode duže vrijeme bile u hladnjaku :))



Sastojci:

Tijesto:
6 jaja
20 dag šecera
3 žlice ulja
4 žlice vode
20 dag brašna
1 pecivo
2 vrhom pune žlice nutelle ili nekog drugog čoko-lješnjak namaza
par zrna soli

Nadjev:
75 dag jagoda
7 dl slatkog vrhnja
10 dag šecera u prahu
1 šlagfix
Za ukrašavanje:
5 dag cokolade
3 dag margarina
1 žlica mlijeka
par kapi ulja
1,5 dl hladnog mlijeka



Priprema

Biskvit
Bjelanjke, par zrna soli i pola kolicine šecera umutiti u cvrsti snijeg.
Žutanjke i pola kolicine šecera pjenasto umutiti, dodati vodu i ulje, žlicu po žlicu. Zatim dodavati brašno izmiješano sa pecilnim praškom pa nutellu. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Kalup (27-28 cm) nauljiti i staviti peci tijesto na 180 st.C oko 35 min.

Ohladen biskvit prerezati jednom da bi dobili dvije kore.



Filanje
Slatko vrhnje miksati dugo srednjom brzinom uz dodatak šecera u prahu, a po potrebi i
šlagfixa dok ne bude dovoljno cvrsto.

Biskvitne kore navlažiti hladnim mlijekom sa unutarnjih strana i po vrhu torte.
Na prvu koru staviti tanji sloj tucenog slatkog vrhnja, na njega nataknuti uspravno ocišcene jagode. Ako je koja jagoda veca odrezati joj vrh kako bi imale približno podjednaku visinu.

Na složene jagode staviti šlag, dobro ga potisnuti u udubljenja, pokriti drugim biskvitom i njega takoder dobro potisnuti kako bi se svi otvori popunili.



Preostalim dijelom tucenog slatkog vrhnja premazati tortu i ukrasiti cokoladnom glazurom uz pomoc vrecice kojoj je potrebno odrezati vrh i špricati ili po želji ukrasiti dodatnim jagodama umocenima u cokoladnu glazuru.



Rezati toplim oštrim nožem na 12 feta i uživati.



I would like to thank the Administrators of Foodierama for advertising me on their site. I' m happy to include my blog on your website and I' m inviting my visitors and other bloggers to check it!

20. lipnja 2010.

Davidove rolnice

Prije deset dana sam postala ponovo teta :)
Rolnice su posvecene neodoljivom necaku koji me rastopio na prvi pogled i bio inspiracija za nešto novo...
Davide dobro nam došao, ljubi te teta i želi svu sreću svijeta ;)



Sastojci

Tijesto:
1 kg glatkog brašna
50 dag margarina
4 dl kiselog vrhnja
prstohvat soli

Nadjev:
25 dag mljevenih oraha
20 dag šecera
10 dag groždica
2 žlice ruma
1 žlica meda
1 limun - ribana korica
pola žlicice cimeta
2 dl vrelog mlijeka
2 žlice (razom) prezli



Priprema

Tijesto:

Omekšali margarin miješati sa brašnom i soli tako da se margarin smrvi do kraja pa tek tada dodati jedno vrhnje, miješati (može mikserom) i usput uzimati što više brašna kako bi se dobila kompaktna smjesa, zatim dodati drugo kiselo vrhnje i to u dio koji je ostao brašnast.

Mijesiti ili miksati nastavkom za tijesto dok ne postane kompaktno. Ostaviti ga u hladnjaku dva sata ili bolje preko noci.



Nadjev:
Izmiješati orahe, šećer, cimet, grožđice, med i ribanu koricu limuna te preliti sve zajedno vrelim mlijekom. Dobro izmiješati pa dodati 2 razom punjene žlice prezli.

Izrada:
Kad se izvadi iz hladnjaka, ovu količinu podijeliti na dva dijela. Uzeti prvi dio i tanko razvaljati u na veličinu 60×60 cm. Zatim paralelno na suprotne duže strane stavljati nadjev dva cm unutar ruba, preklopiti jednom i tanko namazati razmućenim žumanjkom pa preklopiti još jednom i odrezati te malo pomaknuti ili prebaciti sve na jednu stranu. Postupak nastaviti sve dok se ne potroši tijesto. Isto ponoviti i sa drugom polovinom tijesta.

Dobivene rolice staviti jednu do druge i rezati keksice duljine 4 cm.



Peci 180 st.C 20 minuta.

Još tople uvaljati u šećer u prahu.



Primjer postupka izrade:

17. lipnja 2010.

Restoran, krempite i vanilija torta

Kad sam prije tri godine počela sa bloganjem nisam ni razmišljala kamo će me sve to odvesti. 2009. sve sam teme obrisala i počela novu temu: Recepti iz moje bilježnice. Od tada su se dogodili mnogobrojni kontakti iz cijele zemlje, pohvale, pitanja i poneka kritika. Već sam rekla da me nema zbog zauzetosti školom i obećala neke novosti, možda i iznenađenja.. Nakon posta o Dukatela kockama želja mi je upoznati vas mojim ovotjednim aktivnostima :).



Prije nekoliko mjeseci direktor Restorana Markat koji posluje u sklopu poduzeća Splendid Pula d.o.o. upitao me da li bi došla kod njih napraviti neki kolač. Naravno, uzela sam to samo kao pohvalu za viđene slike urađenih slastica na blogu. Nakon nekog vremena došli smo na isti razgovor kad sam tek shvatila da se nije šalio ili samo pohvalio nego je mislio ozbiljno :)



Restoran posluje od 1965.godine, a mnogi će ga se sjetiti pod starim nazivom Sljeme kako ga mi puležani znamo i danas nazivati. Smješten je u samom centru grada. Tu se hrane studenti koji se školuju u gradu Puli, radnici koji su ovdje na privremenom radu, a osim toga tu se kuhaju i marende za brodogradilište Uljanik. Mislim da sve ovo dovoljno govori o tradiciji ovog restorana s najpovoljnijim cijenama jela.



Vremenom, dijelom zbog utjecaja krize, dijelom zbog promjena razmišljanja, promijenile su se i navike ljudi. Sve više orijentirani smo na hranu koja nema aditiva, konzervansa i umjetnih boja pa i sladila. Zato je želja za promjenom asortimana kolača dovela do moje suradnje sa ovim restoranom koji, u želji da bude što pristupačniji željama gostiju, osim najpovoljnijih cijena jela uvodi i domaće kolače rađene bez umjetnih dodataka, s minimalnim korištenjem masnoće, te s kremama bez margarina.



Zato upućujem puležane i sve one koji navrate na ljetovanje u Pulu, dođite u Restoran Markat i zasladite se novim, možemo reći, domaćim kolačima rađenim i po receptima iz moje bilježnice, a od jeseni obećajemo izlog kolačića u punom sjaju ;)



Iako sam prije desetak godina radila gotovo pola godine u slastičarni nedaleko Pule, kad sam sa puno manje znanja i iskustva imala veliku tremu kako ću i šta ću sa tim veeelikim mikserima i ostalim alatom, ovog sam puta imala drugačiju ulogu - ulogu učiteljice modernije izrade kolača te sam uz razmjenu iskustava zajedno sa djelatnicom restorana izradila dva kolača i pripremila nekoliko recepata koje će restoran koristiti i staviti u svoj novi asortiman ponude kolača. Ova četiri dana u restoranu .... bili su mi poseban doživljaj te prebrzo prošli.



Osim krempita za koje se možete poslužiti ovim receptom, izradile smo i vanilija tortu za koju možete kombinirati neki recept za bijeli biskvit sa 5 jaja i kremu iz recepta za Užitak od vanilije.



Na kraju koristim priliku, zahvaliti direktoru Slavku Cukonu na ukazanom povjerenju te pozivu i suradnji, djelatnicima restorana na lijepom prihvaćanju mene te djelatnici u slastičarni na ugodnoj suradnji uz napomenu ... vidimo se ponovo :)

3. lipnja 2010.

Velike pizzete

Jedna je cak i previše za jednu osobu :)



Ako želite pizzu za jutarnju marendu ili klincima dati u školu puno je zgodnije napraviti ju preklopljenu.



Sastojci:

Tijesto za dvije velike pizzete

30 dag brašna
prstohvat soli
1/4 kvasca
pola male žlicice šecera
mlake vode
1 žlicica maslinovog ulja

Nadjev za dvije velike pizzete
6 žlica pasirane rajcice
7 dag šunke za pizzu
2-3 trokutica zdenka sira za mazanje (formadina)
5 dag gaude
2 velike žlice kiselog vrhnja (2,8 mm)
origano



Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesiti dizano tijesto te ostaviti da se diže dvadesetak minuta.

Podijeliti na dva dijela pa svaki razvaljati u krug promjera cca 25 cm.

Nadjenuti pasiranom rajcicom, šunkom, zdenka sirom istrganim na komadice, naribanom gaudom, kiselim vrhnjem i origanom.

Preklopiti da se dobije polukrug, rubom donjeg dijela tijesta preklopiti rub gornjeg dijela tijesta, dobro utisnuti da se prilikom pečenja ne otvori.



Napraviti 4-5 rupica nožem tek toliko da pecenjem može nešto pare izaci vani.
Obje pizzete staviti na veliku tepsiju od pecnice i peci u predhodno zagrijanoj pecnici na 200 st.C 20 minuta dok ne dobije lijepu boju.

1. lipnja 2010.

Dukatela kocke





Tope se u ustima....pitaju još.. :))



Sastojci:

Tijesto:
6 jaja
20 dag šecera
4 žlice vode
20 dag brašna
2 jušne žlice kakaa
1 prašak za pecivo
par zrna soli

Krema:
4 žumanjca
15 dag šecera
1 vanilin šecer
4 žlice ruma
2 dl kiselog vrhnja
45 dag dukatele (mlijecni namaz)- tri veca pakovanja
4 dl slatkog vrhnja
2 kremfixa

Ostalo:
1,5 dl mlijeka
0,5 dl kuhane kave (bez šecera)
2 žlice ruma
3 žlice kakaa za posipanje



Priprema:

Biskvit:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istuci sa 5 dag šecera i par zrna soli u cvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke, 15 dag šecera i vodu da nastane gusta pjenasta smjesa.

Brašno, prosijani kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati pa dodavati u smjesu žumanjaka. Biskvit peci u kalupu velicine cca 30×25 cm u prethodno zagrijanu pecnicu na 180 st.C.



Krema:

Žumanjke, šecer i rum miksati na pari dok smjesa ne postane svjetla, glatka i gusta pa ostaviti da se ohladi.

Dobro promiješati dukatela namaz i kiselo vrhnje.

U vecoj posudi miksati slatko vrhnje, dodati kremfiks i izmiksati da bude cvrsto, zatim u njega dodati kremu od jaja, dobro izmiksati pa dodati dukatelu sa kiselim vrhnjem i sve zajedno miksati na vecoj brzini da se dobije jednolicna cvrsta krema.

Slaganje:
Ohladeni biskvit prerezati dva puta da bi se dobile tri kore.

Pripripremiti preljev: u caši izmiješati mlijeko, kavu i rum.

Svaku koru biskvita kistom navlažiti sa preljevom pa premazati 1/3 kreme tako da je i na biskvitu koji je na vrhu takoder krema. Sve zajedno bogato posuti kakaom u prahu.

Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noci pa rezati na 24 kocke.