31. kolovoza 2010.

Šumski muffini

Brzinski voćni desert :)



Sastojci za 12 maxi ili 18 normalnih muffina:

2 jaja
15 dag šecera
1 vanilin šecer
1,5 dl ulja
1 žlica ruma
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
2 dl kiselog vrhnja
15 dag šumskog voca



Priprema:

Dobro mikserom umutiti jaja sa šecerom i vanilin šecerom dok smjesa postane svijetla i gusta. Dodati rum i ulje pa još kratko miksati.

Dalje miješati bez miksera, upotrebom njegovih nastavaka, kuhace ili mutilice. Naizmjenicno dodavati brašno sa praškom za pecivo i kiselo vrhnje.

Kalupe za muffine puniti sa pola smjese, dodati šumskog voca pa prekriti ostatkom tijesta.



Peci 40-45 minuta na 200 st.C, a ako su manji onda ce biti dovoljno 35 min.

23. kolovoza 2010.

Ferrero sladoled

Omnijin bezobrazno dobar sladoled za čokoholičare :)



Sastojci:

7 prepunih jušnih žlica nutelle (cca 15 dag)
6 žlica mlijeka
2 žlice kakaa
2 vrećice praška za šlag pjenu
3 dl hladnog mlijeka
15 dag nasjeckanih svježih nougat napolitanki
15 dag nasjeckane tamne čokolade ili čokolade za kuhanje



Priprema:

Napolitanke odrezadi uzdužno na min.4 trake te ih onda rezati na sitne komadiće (kao luk). Nasjeckati i čokoladu ili se poslužiti kupovnim čokoladnim mrvicama.




U većoj posudi dobro izmiješati nutellu, mlijeko i kakao, a ako je nutella tvrda onda ju kratko ugrijati u mikrovalnoj.

U drugoj posudi od 3 dl hladne vode i praška za šlag pjenu umutiti šlag.



Kad je šlag gotov, povremeno ga dodavati u smjesu nutelle i miksati na srednjoj brzini kako bi se jednolično spojili svi sastojci. Odložiti mikser, odvojiti mu nastavke i njima u smjesu lagano umiješati nasjeckane napolitanke i čokoladu.

Sladoled staviti u odgovarajuću posudu te minimalno 5 sati u zamrzivač.



Poslužiti uz posipane mrvice čokolade ili neki preljev.

Napolitanke se mogu zamijeniti sjeckanim prženim lješnjacima :)

19. kolovoza 2010.

Češki kolač

Sudbina je htjela da rodim kćer baš na 20.rođendan moje sestre :) Nekako mi se taj dan nije odlazilo na njen rođendan kao da sam znala što me istu večer čeka :)

Ove godine umijesto kćeri posvećujem današnji post sestri ;)
Namjerno sam ju u prošlom postu izostavila znajući da ću danas ponovo biti tu.

Češki kolač smo obožavale, upisan je u mojoj bilježnici sigurno oko 25 godina, a često sam ga radila dok smo još bile kod roditelja. Slike su od Nove Godine kad sam ga po njenoj želji ponovo radila.

Seko sretan rođendan tebi i mojoj Sari naravno :)



Sastojci:

Tijesto:
5 jaja
25 dag šećera
20 dag brašna
1 žlica vode
2 žlice kakaa

Krema:
15 dag šećera
5 žumanjaka
5 žlica brašna
5 dl mlijeka
20 dag maslaca
10 dag šećera u prahu

Pjena:
5 bjelanjaka
25 dag šećera
1/2 soka od limuna

i čokolada za posipanje gotovog kolača



Priprema:

Tijesto:
Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg, dodati šećer, vodu i još malo miksati. Zatim dodati brašno i jedan po jedan žumanjak, a na kraju kakao. Staviti smjesu u tepsiju (vel.oko 35x20 cm) i peći oko 40 min na 200 st.C.

Krema:
Šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka izmiješati te kuhati u 5 dl vručeg mlijeka. Smjesu kuhati oko 10 minuta dok se ne zgusne te ju pustiti da se ohladi.
Pjenasto izrađeni maslac i šećer umiješati u ohlađenu kremu, te namazati hladni biskvit (biskvit se može malo namočiti sa rumom i mlijekom).

Pjena:
Bjelanjke istuči, zatim dodati šećer i tuči na pari još oko 10 minuta, zatim dodati sok od limuna i premazati preko žute kreme. Po kolaču naribati čokoladu za kuhanje.



Kolač dobro ohladiti, najbolje ostaviti u hladnjaku do idućeg dana.
Rezati na kocke. Ako ga slučajno ostane, najbolji je tek treći dan :)

16. kolovoza 2010.

Čokoladni anđeo :))

Ovo je kolač za najvjernije degustatore mojih slastica, prvenstveno obitelj i moje kolege s posla uključujući i našeg direktora, zatim za sve one koji su moje recepte isprobali bilo da su mi se javili ili nisu :) Hvala vam na podršci i povjerenju !



Sastojci:

Tijesto:
6 jaja
20 dag šećera
1 žlica ruma
20 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 dag mljevenih oraha
2 žlice kakaa
1,8 dl jogorta ili kiselog vrhnja
par zrna soli

Krema:
4 dl mlijeka
1 prašak za puding bourbon vanilija
10 dag kristal šećera
1 vanilin šećer
20 dag omekšalog margarina
10 dag šećera u prahu

Preljev:
1 dl mlijeka
1 jušna žlica ruma
1 jušna žlica kristal šećera

Cokoladna glazura:
20 dag čokolade za kuhanje
10 dag margarina
4 žlice mlijeka
2 žlice ulja



Priprema:

Tijesto:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istući sa 5 dag šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksati: žumanjke, 15 dag šećera i rum da nastane gusta pjenasta smjesa. Brašno, prosijani kakao, prašak za pecivo i orahe dobro izmiješati pa dodavati u smjesu žumanjaka naizmjenicno sa jogortom. Na kraju u to lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.



Biskvit peći u dva kalupa za srneči hrbat u prethodno zagrijanoj pečnici na 180 st.C cca 30-35 minuta. Pečena tijesta preokrenuti, ostaviti da se hlade pa izvaditi iz kalupa.


Krema:
Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.

Kuhanu kremu premazati trokutićem margarina (odvojiti od 20 dag) nataknutim na viljušku, time omogučavate hlađenje kreme bez stvaranja korice i bez obaveze da ju stalno miješate.

Omekšali margarin dobro izmiksati, dodati šećer u prahu i miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohlađenu kremu koju ste prije malo izmiksali.



Slaganje:
Ohlađenom biskvitu dugim oštrim nožem odrezati unurašnjost u obliku trokuta ili luka.

Oba biskvita gdje se spaja krema navlažiti preljevom. Vanjski dio biskvita vratiti u kalupe te premazati trečinom kreme.

Vratiti unutrašnjost biskvita na mjesto, dobro utisnuti, okrenuti zajedno sa kalupom pa ih tako pridržati kako bi se biskvit i krema sljubili i poravnali. Staviti tako u hladnjak na pola sata.



Izvaditi iz hladnjaka i premazati vanjski dio kremom. Otopiti sastojke za čokoladnu glazuru miješajuci ih na laganoj vatri ali paziti da se smjesa ne pregrije, treba ostati gusta. Glazurom premazati oba anđela :))

14. kolovoza 2010.

Učešće u knjizi "Slastice" :))

Još sam na proljeće spomenula neka iznenađenja, pa evo ostala su dva od kojih Vam danas predstavljam jedno - knjigu u kojoj sam imala malo učešće svojim receptima ;)



Više je blogera dobilo upit od Knjigotiska, dvoumila sam se dugo, raspitivala i o izdavaču i uglavnom otegnulo se oko odluke. Na kraju sam pristala dati nekoliko recepata nakon ponude za otkup autorskih prava na štampu na 5 godina najviše zbog toga što sam htjela vidjeti da li su korektni i ostaviti si prostora za neke nove ideje nakon tih 5 godina jer su za sada moji planovi u budućnosti usmjereni u drugom pravcu ali tko zna..



Dobila sam još u ponedjeljak obavijest kako će danas knjiga biti u prodaji sa Slobodnom Dalmacijom, odnosno na kioscima Tiska s napomenom kako se nadaju da će mi se svidjeti. Bila sam uporna, htjela sam prije ostalih imati svoj primjerak ali to nije bilo moguće pa sam uspijela dobiti sliku naslovnice i tek se tada obradovala naslovnicom koja je imala sliku šarića kojima je ime dala moja kćer, ali ima i sin svoj udio pa je u knjizi i recept za Matijinu sladoled tortu :)



Mogla sam staviti obavijest i ranije ali iskreno to mi je bilo sve nekako neobično i morala sam se sama jutros uvjeriti na kiosku da je sve ok prema našem dogovoru. Ja sam simboličnu naknadu dobila tako da od prodaje više nemam dodatnih naknada ali ako netko od vaših nema internet pa mu želite pokloniti ili jednostavno imati kod sebe kući cijena joj je 19,90 kn.