20. rujna 2011.

Kruh


Često se dogodi da je domaćicama recept sa 2 kg brašna previše za jedno pečenje kruha pa evo da upišem i mjeru za vikend ručak svake obitelji.



Sastojci:

1 kg glatkog brašna
40 grama kvasca
3 žličice šećera
1 žličica soli
200 ml kiselog vrhnja
450 ml mlakog mlijeka
3 žlice ulja


Priprema:

U zdjelu staviti najprije brašno. U sredini brašna napraviti udubljenje u koje staviti razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu šećera, a ostatak šećera i sol posuti okolo po brašnu. U kvasac uliti 1 dl mlakog mlijeka i malo promiješati da kvasac naraste. Kad je kvasac narastao, dodati kiselo vrhnje, zamijesiti te uz daljnje miješanje (mikserom-spiralnim nastavcima ili ručno) dodavati preostalo mlijeko. Pred kraj dodati ulja i dobro zamijesiti da smjesa bude kompaktna.


Ostaviti tijesto tridesetak minuta na toplom da udvostruči obujam, a zatim premijesiti i odrezati na dva dijela. Od svakog dijela napraviti "štrucu" kruha. Štruce staviti odmah u namašćen pleh, pokriti krpom i dekicom pa pustiti da naraste za vrijeme dok se grije pećnica. Otkriti kruh i prije samog pečenja poprskati ga hladnom vodom da bolje naraste i napravi ljepšu koru. Po želji na štrucama napraviti dva-tri reza ili ih oblikovati na način opisan u receptu za veću količinu kruha.



Kruh peči u zagrijanu pećnicu na 200st.C cca 45-50 minuta (ovisno o pećnici).
Pečeni kruh, dok se hladi, poželjno je da bude pokriven barem krpom (može i dekicom), dovoljno je samo tek pečene štruce odvojiti jednu od druge pa vratiti u pleh te pokriti dok se ohlade.

Ohlađeni kruh može se čuvati u zamrzivaču.

Broj komentara: 18:

  1. Rijetko kupujemo kruh i obično ga sama zamijesim. Sviđa mi se dodatak kiselog vrhnja pa ću isprobati i ovaj recept.

    Kruh ti prekrasno izgleda, kao da mami da se na njega namaže pašteta od tune ili putar i džem

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala !
    Meni je super đem na topli kruh ali isto tako i svježe narezana mortadela :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja skoro svakog dana pravim bas takva dva.Jedan za sebe i jedan za moje roditelje.Tako ih uvek vidim ujutru narocito moga tatu koji se proseta od kuce do mene da uzme hleb i popije sa mnom kaficu:) Ova setnja(oko 2 km od njih) je njemu itekako potrebna..a uvek me zafrkava da mzoe on i zatvorenih ociju po mirisu hleba naci put;)) Stvarno nema nista lepse nego kad ti dan tako pocne;)
    Odlican recept;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hleb divno izgleda,"mekan kao duša"! Isprobaću ovaj recept.

    OdgovoriIzbriši
  5. odličan ti je ovaj kruh
    ja uvijek radim samo od pola kile brašna kruh, sve ostalo mi je previše jer kod mene se kruh malo jede

    OdgovoriIzbriši
  6. Nema boljeg od domaćeg kruha, najdraže mi je na još vruć staviti maslac.

    OdgovoriIzbriši
  7. Divan je! Nisam jos pravila hleb sa kiselom pavlakom, probacu! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Što sam starija, kruhu sve teže odoljevam, a on se sve slađe lijepi gdje god stigne! Prekrasan je!

    OdgovoriIzbriši
  9. Pozdrav. VIGO ŠPANJOLSKA .. .. jer volim učiti i gledati fotografije i recepti blog iz drugih zemalja .. dragog .. to su tvoje i dalje ćete vas pozivamo da dijele moj blog .. pozdrav Marimi

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala svima!

    Tadeja ajme ne spominji kile :(

    garlutti pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Kuh je super al iskreno po meni je premalo soli.. trebalo bi malo više... :)

    OdgovoriIzbriši
  12. pozdrav...evo kruh se diže...zanima me koliko velik pleh mora bit za dvije štruce kao kod Vas? poželjno ga je peć sa ili bez ventilatora???

    Zahvaljujem,
    Kate!

    OdgovoriIzbriši
  13. Pozdrav Kate,
    Ovaj moj kalup je onaj kao za srednje veličine kolače.. 25 x 35 cm, pečem bez ventilatora ali na visini tako da kad kruh naraste bude cca u sredini pećnice..

    OdgovoriIzbriši
  14. Snješkić, kruh sam radila i ispao je svemirski!!!

    OdgovoriIzbriši
  15. Snješkić, kruh sam radila i savršen je. ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. Ponovno ga pravim po ne znam koji put, naaajbolji!!! Katja

    OdgovoriIzbriši
  17. Predivan recept, napravila sam polovnu količinu od 500 g brašna čisto da isprobam recept i jednostavno hleb je mekan kao duša, toplog smo pojeli sa kajmakom za svega pola sata. Sve pohvale, sledeći put pravim od 1kg brašna, vrlo rado mesim hleb i do sad sam isprobala sigurno 100tak recepata ali ovaj je definitivno jedan od najboljih. Hvala i sve pohvale za blog, divan je.

    OdgovoriIzbriši