30. travnja 2011.

200-ti post i potkovice

I tako malo po malo i stigli do 200-tog posta. Trebao je ovo biti malo drugačiji post sa nekim finim receptićem ili dodjelom nagrada ali jednostavno ne stižem nikako, ako čekam da to odradim čekati će i ostali mogući recepti. Za desetak dana čeka me nova obaveza koja mi neće dati previše vremena za piskaranje po blogu do sredine ljeta pa ću Vas sada počastiti samo ovim ekstra brzim potkovicama.



Zašto baš potkovicama, zato što mislim da je ovaj recept tako malo ispobavan, a toliko je jednostavan brz i fin :)



Neću ponovo pisati recept jer je već upisan na blogu sa detaljnim slikama pripreme potkovica pa ako nekog zanima može virnuti ovdje :)


Pozdrav svim posjetiteljima bloga, hvala na komentarima i velikom broju mailova sa upitima, sugestijama ili jednostavno iskazanim željama za javljanjem. Zbog Vas ću se truditi i dalje održavati blog aktivnim ;)

25. travnja 2011.

Slatki vjenčići

Radila sam ih za poklon maloj dječici, onako da si uhvate vijenčić i grickaju kako ih volja :)
Sastojci:

900 gr glatkog brašna
pola žlicice soli
2 dag svježeg kvasca
1 prašak za pecivo
200 grama šecera
2 jaja
1 žumanjak
50 grama maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
pola limuna - naribana korica
1 vanilin šecer
3 dl mlakog mlijeka

1 žlicica vode
1 žumanjak

Priprema:

U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti dva udubljenja.


U jedno staviti razmrvljeni kvasac. U kvasac dodati žlicu-dvije šecera, a ostatak šecera i sol posuti okolo po brašnu zajedno sa praškom za pecivo. U kvasac uliti 1 dcl mlakog mlijeka i malo promiješati da se kvasac digne.

Kad se kvasac dignuo, zamijesiti malo sa okolnim brašnom. U drugo udubljenje dodati vrhnje, vanilin šecer, 2 cijela jaja, 1 žutanjak, rastopljen maslac, naribanu koricu limuna, zamijesiti, spojiti sa dignutim kvascom pa dodati mlijeka toliko da se zamijesti tijesto koje ne smije biti previše tvrdo. Mijestiti dok smjesa postane kompaktna.

Tijesto oblikovati u kuglu, malo ju spljoštiti pa kao tortu podijeliti na 6 jednakih djelova. Svaki trokut malo oblikovati pa podijeiti na 3 dijela.

Uzimati po dva komada, razvaljati svaki u valjak dužine cca 30 cm pa isplesti, tj.zavrtiti valjke u pletenicu cije krajeve spojiti tako da nastane krug.


Pripremljene vijencice slagati na pleh. Kad su gotovi, ukljuciti pecnicu na 200 st.C.

Vijencice ostaviti da malo narastu dok se pecnica ugrije, zatim ih premazati žumanjkom razmucenim sa žlicicom vode.
Staviti peci 10 min na 200 st.C i 10 min na 180 st.C.

Sretan Uskrs !

5. travnja 2011.

Milka kocke

Neodoljivo kremaste, osvježavajuće, čokoladne... ekstra užitak !!
Rađene prema receptu vanylice s coolinarike.


Sastojci:

Biskvit:
7 jaja
7 jušnih žlica šećera
7 jušnih žlica brašna
1 prašak za pecivo
4 žlice kakaa
7 jušnih žlica tople vode

Krema:
1 litra mlijeka
100 grama gustina
150 grama šećera
100 grama bijele čokolade
250 grama margarina
50 grama šećera u prahu

Preljev:
200 grama mliječne čokolade milka
5 jušnih žlica mlijeka
4 jušne žlice šećera
150 grama margarina


Priprema:

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke istući sa žlicom šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi miksati: žumanjke, preostali šećer da nastane gusta pjenasta smjesa. Brašno, prosijani kakao i prašak za pecivo dobro izmiješati pa dodavati naizmjenično sa vodom u smjesu žumanjaka. Na kraju u to lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Biskvit peći u kalupu veličine cca 25x30 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C cca 25 minuta.

Krema:

Od litre mlijeka odvojiti jednu čašu i u to umiješati gustin i šećer.

Lonac za kremu isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati preostalo mlijeko i čokoladu pa staviti da kuha. Kad zakuha lagano umiješati mlijeko sa gustinom i šećerom, miješati i kuhati dok ne zgusne. Kuhanu kremu po vrhu premazati trokutićem margarina.

Omekšalom margarinu, dodati šećer u prahu pa miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohlađenu kremu koju ste prije također dobro izradili mikserom.


Preljev:

Čokoladu, šećer, mlijeko i margarin kuhati sve dok se sastojci ne sjedine.
Ohladiti do gustoče omekšalog margarina.

Slaganje:

Biskvit prerezati da se dobiju dvije kore.
Filovati: prva kora, bijela krema, preljev, druga kora, bijela krema, preljev, zatim po želji po vrhu ukrasiti dijelom bijele kreme.