26. listopada 2011.

Piece of cake

Nazivu kolača kumovala je Angela Roce - pobjednica u nagradnoj igrici za fanove FM Group Pula.

Kolač je nastao sasvim slučajno. Namjera mi je bila napraviti dvije vrste sirovih kuglica po pola smjese, a kako sam oba recepta prepisala u polovičnim mjerama na isti list papira pomiješala sam sastojke. Tek kad se sastojci nikako nisu povezivali u kuglice shvatila sam da sam odmah u prvoj smjesi pogriješila jer u njoj nije bilo mjesto kokosu. Što napraviti da se sad to ne baci???

Dodala sam 5 jaja i stavila peći u tepsiju od pećnice. Kakva krema?? E pa kad su već sastojci tako raznoliki nek i krema bude neki sasvim drugi sastojak i eto kako je na kraju izgledao kolač ;)
Hm.. tijesto nema brašna ni peciva...

Sastojci:
Tijesto:
100 grama šećera u prahu
100 grama oraha
100 grama kokosa
25 grama maslaca
50 grama otopljene čokolade
1 žlica ruma - po želji
5 jaja

Krema:
400 ml mlijeka
2 žumanjka
4 jušne žlice šećera
4 jušne žlice oštrog brašna
2 jušne žlice cappuccina u prahu
125 grama maslaca ili margarina


Priprema:
Tepsiju veličine cca 30x32 cm prekriti papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
Pomiješati sve sastojke za tijesto, uliti u tepsiju te staviti peči 15 minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.

Za kremu staviti kuhati mlijeko, žumanjke, šećer, brašno i cappuccino, miješati i kuhati dok se ne zgusne, odnosno oko 2-3 minute nakon što zakuha. Maknuti s vatre, ostaviti da se napola ohladi pa direktno u kremu umiješati maslac.


Tijesto odrezati na pola, jedan dio premazati polovicom kreme, preklopiti drugim tijestom, premazati ostatkom kreme i posuti naribanom čokoladom ili ukrasiti po želji. Rezati na male kockice.

3. listopada 2011.

Pileći cordon bleu iz pećnice

Danas je blog prešao brojku od 2 milijuna otvaranja, red je da Vam se zahvalim nekim receptom. Ovoga puta bit će to provjereni recept zocacro. Preporučujem ga jer je jako fin, zasitan i gotovo bez masnoće.


Sastojci:
800 grama pilećeg filea (4-6 komada)
papar
3 žličice vegete
200 ml vode
25 g otopljenog maslaca (jedna mala kockica)
2 češnja češnjaka
1/2 žličice origana
150 g kuhane šunke ili vratine
150 g sira trapista ili sl.
1 žlica maslinovog ulja

za paniranje:
80 g krušnih mrvica
2 žličice crvene slatke paprike
2 jušne žlice ribanog parmezana


Priprema:

U posudu staviti vodu, 2 žličice vegete, potisnuti češnjak i maslac, staviti da zavrije pa kuhati nekoliko minuta.

Pripremiti smjesu za paniranje: pomiješati krušne mrvice, naribani parmezan i mljevenu crvenu papriku.
Pileći file staviti jedan po jedan u vrećicu i istući u tanki file ili ga prerezati i otvoriti u fetu pa isto tako malo istući. Svaki popapriti i malo posuti vegetom.

Na svaki file staviti fetu šunke, komad sira pa zarolati i pričvrstiti čačkalicama. Ovako pripremljene svitke umočiti u pripremljenu tekućinu pa u smjesu za paniranje.


U tepsiju staviti papir za pečenje složiti svitke. Po želji peći uz krumpire (1,5 kg) odrezane na fetice. Preostalu tekućinu preliti po krumpirima i svicima te staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 st.C na 45 minuta.

Krumpire nije potrebno dodatno soliti jer su dovoljno začinjeni preostalom tekućinom. Kad su pečeni po želi poprskati sa žlicom maslinovog ulja.