7. siječnja 2012.

Čoookoladna fantazija

Ovo je bila moja ekstra brza i fina rođendanska torta, savršena za čokoljupce :)

Kako sam kasno uvečer odlučila da ću ipak nešto ispeći.. razmišljala sam kako napraviti finu torticu, a da bude što brže gotova. Kako najduže traje hlađenje biskvita i kreme, biskvit sam napravila u velikom plehu umjesto u kalupu za torte.





Sastojci:

Tijesto:
9 žumanjaka
150 grama čokolade za kuhanje
200 grama mljevenih oraha
100 grama brašna
200 grama šećera
200 grama maslaca ili margarina
1 vanilin šećer
pola praška za pecivo

9 bjelanjaka
50 grama šećera
par zrna soli

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
300 grama čokolade za kuhanje
150 grama šećera u prahu
2 žlice ruma

+ čokoladne mrvice za ukras


Priprema:

Zagrijati slatko vrhnje do vrenja, maknuti s vatre pa u njega ubaciti natrganu čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi i nastane jednolična krema. Ohladiti do pola pa staviti u hladnjak da se potpuno ohladi.

Za tijesto otopiti čokoladu. Bjelanjke sa šećerom i soli umutiti u čvrsti snijeg.

Uključiti pećnicu na 180 stupnjeva C.
U većoj zdjeli miksati malo omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. U pjenasti maslac dodavati jedno po jedno žumance i miksati dalje. Dodati otopljenu čokoladu, miksati dalje, zatim dodati orahe i brašno pomiješano s praškom za pecivo naizmjenično. Po potrebi uz orahe i brašno dodati par žlica snijega od bjelanjaka radi lakšeg miksanja. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Dva pleha od pećnice obložiti papirom za pečenje. Na svaki uliti polovinu smjese i rasporediti do rubova. Radi lakšeg mjerenja može se stavljati jednak broj žlica smjese na svaki pleh.

Peći 20 minuta na 180 stupnjeva C.

Pečene kore ostaviti da se ohlade.
Ohlađenoj smjesi slatkog vrhnja i čokolade dodati šećer u prahu i miksati da postane jednolična krema. Na kraju umiješati i rum.


Slaganje:

Od svake kore odrezati 1/3 po po kraćem dijelu - ovi uži dijelovi zajedno tvoriti će srednju koru.
Ako do sada niste, evo prilike da prvi puta kod izrade kolača koristite metar ili ravnalo za mjerenje :))

Prvu veću koru (veličine 2/3) namazati trećinom kreme, zatim na kremu položiti one dvije manje kore (2 x 1/3) i dobro ih priljubiti tako da se kasnije ne vidi da ustvari nisu od jednog komada. Ponovo premazati trećinom kreme i pokriti drugom većom korom (veličine 2/3). Premazati ostatkom kreme i posuti čokoladnim mrvicama i staviti na hlađenje.


Tortu možete preliti čokoladnom glazurom ili ukrasiti po vlastitoj želji. Fete se režu kao što je prikazano na slici, od svakog reda po dvije fete - nisu velike ali su jako zasitne i sasvim dovoljne za jednu porciju.

Nadam se da sam bila dovoljno jasna kod slaganja torte...

32 komentara:

  1. Ja sam uvijek za ovakve fine čokoladne torte,
    Sretan rođendan :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Najbolja čokoladna torta od najbolje sestre, pusa...

    OdgovoriIzbriši
  3. U zadnje vrijeme me sve više privlače četvrtaste torte. Čokolada je uvijek odličan sastojak rođendanske torte. Sretan rođendan!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako ja samo namirisem cokoladu ;)
    Snjeze, sretan ti rodjendan !!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Srećan rođendan Masatera! Torta je divna, a čokolada jipak čokolada, najbolja. Jako fini i kvalitetni sastojci obećavaju vrhunski ukus.

    OdgovoriIzbriši
  6. Izvrsna je! :) Sretan ti rođendan :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Sve bi dala da mogu dobiti barem jedan komad ove torte sad!!! :) predivna je!!!

    OdgovoriIzbriši
  8. ovo je svakako prava čokoladna torta!
    režeš je laserom??

    OdgovoriIzbriši
  9. Srecan rodjendan! :)
    Divna, mocna torta...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovo je ono što ja zovem pravom tortom! Savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  11. Prekrasna torta! Prava torta za pravu osobu! Šta bismo mi bez naših sestara, mene moja pokreče iako je daleko, daleko!?

    OdgovoriIzbriši
  12. Jao Masatera, zasto nam pravis zazubice?Socno i vrlo primamljivo

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlicna je.Za cokoljupce, prava fantazija..Kremasta, mocna..
    Suzanan

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta je odlična, prava rođendanska i jako mi se dopada

    OdgovoriIzbriši
  15. Jako lijepo izgleda, recept jako jednostavan, a i finalni proizvod jako čokoladan :)

    OdgovoriIzbriši
  16. ovo je super. obožavam čokoladne kolače... ovaj ću sigurno isprobati već sljedeći tjedan iako sam već nešto slično radila :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Cokoladne torte, najbolje torte. Prekrasna je.

    OdgovoriIzbriši
  18. Prava torta, odlicno izgleda. Srecan rodjendan!

    OdgovoriIzbriši
  19. Baš imaš pravo Snježana, izgleda fantastično! Nema do čokolade!

    OdgovoriIzbriši
  20. pozdrav....malo sam se zbunila oko tog rezanja torte iz velikog pleha pa slaganja...može li ta torta u klasičan okrugli kalup?? (22 ili koji veči)...

    OdgovoriIzbriši
  21. Može u okrugli kalup ali veći, 26 cm.
    Nije uopće komplicirano slaganje, odreže se po trećina biskvita, onda se veće komade stavi prvi i zadnji a one manje u sredinu spoji za treći red..
    Pozdrav!!

    OdgovoriIzbriši
  22. ok...shavtila sam! puno hvala

    OdgovoriIzbriši
  23. Mozda glupo pitanje. Zanima me da li sa slatkim vrhnjem mislite na ono vrhnje za slag koje se muti dok se ne dobije dovoljna gustoca? Zivim u Nizozemskoj pa zbog razlicitih produkta ne bih zeljela da kupim pogresno. Ako to slatko vrhnje nije vrhnje za slag onda ce biti problem za mene. Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  24. Hvala puno! Ja sam mislila da se to vrhnje moze samo miksati dok ne zgusne. Nisam znala da se moze i kuhati. Pravila sam u augustu sinu tortu "Ben 10". Svi su bili odusevljeni, a za moj rodjendan u septembru tortu s jagodama. Sad zelim u subotu svom dragom cokoladnu fantaziju. Odusevljena sam vasim receptima i tocnoscu sastojaka sto daje siguran rezultat. Hvala vam puuuuno!! Da nije vas, ne znam sta bih jer su ovo vrhunske torte i ja ih po vasem receptu savrseno izradjujem. Pozdrav mojoj Puli iz Nizozemske! :))

    OdgovoriIzbriši
  25. Hvala na pohvalama i hvala na isprobavanju recepata. Veseli me što se nekom sviđaju, a ovakvi komentari me tjeraju da kemijam i piskaram i dalje ;)

    OdgovoriIzbriši
  26. Upravo pravim ovu tortu medjutim smjesa za kremu ostaje tekuca cak i nakon dodatka ucvrscivaca za slag. Da li je neka greska u receptu? Koristila sam vrhnje (tekuce) za slag kao sto ste mi potvrdili u komentaru. Nadam se da cu brzo dobiti odgovor jer mi je druga smjesa pece u rerni. Unaprijed hvala!

    OdgovoriIzbriši
  27. Slasno, čokoladno, uvijek dobrodošlo

    OdgovoriIzbriši
  28. Tortica je fenomenalna ...svi koji su probali odusevljeni su...hvala za divan recept :-*

    OdgovoriIzbriši