27. listopada 2012.

Nugat dukati

Dugo vremena nisam sudjelovala u igricama pa evo da se ponovo malo priključim :)
Ovaj recept koristim za ulazak u igricu Ajme koliko nas je . Ovog je mjeseca domaćica je Irena sa bloga Sweet and salty koja je za namirnicu mjeseca odabrala nutellu.



Sastojci:

300 g glatkog brašna
120 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
200 g maslaca

1 žličica kakaa
1 žličica nutelle

1 žumanjak
50 g nasjeckanih poprženih lješnjaka
250 g nutelle



Priprema:

Umijesiti tijesto od brašna, šečera, vanilin šećera, maslaca i jaja.

Tijesto podijeliti na dva dijela (provjeriti vaganjem). Izmiješati žličicu nutele sa kakaom te dodati u jednu polovinu tijesta. Spremiti ih u prozirnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku da odmori.

Lješnjake popržiti i nasjeckati na sitne komadiće.

Kad je tijesto odmorilo, izvaditi ga ih hladnjaka i svaki posebno razvaljati na cca 3mm debljine. Rezati krugove primjera 4 cm.

Složiti ih na lim za pečenje, sve premazati razmućenim žumanjkom, a bijele keksiće posuti sjeckanim lješnjacima. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 min na 180 st.C, paziti da ne pregore.



Nutellu malo ugrijati na pari ili u mikrovalnoj.

Nutelom bogato puniti - spajati po jedan tamni i svjetli keks s tim da svjetli posut lješnjacima bude iznad.

7. listopada 2012.

Lisnati paketići s jabukama


Nedavno sam kupila novi kalup za raviole, odmah sam ga isprobala u slatkoj verziji. Prvu turu pripremljenu od 500 g lisnatoga odnijela sam u goste, a drugi dan sve ponovila i odmah ih je mm sve potamanio :)
 
Zaista su jednostavni za izradu, brzo su gotovi, dođe ih dvije tepsije odnosno puna zdjela gotovih paketića uz minimalan trošak i trud.

 

Sastojci:

500 g lisnatog tijesta

 

Smjesa za punjenje:

250 g jabuka (dvije manje jabuke)

2 žlice mljevenih oraha

2 žlice šećera

1 žlica grožđica

pola žličice cimeta

 

Ostalo:

1 žumanjak za premazivanje

2 žlice vode

Šećer u prahu za posipanje


 
Priprema:

Lisnato tijesto tanko razvaljati te ga puniti uz pomoć kalupa za raviole. Na spojevima tijesto premazati vodom kako bi se bolje zalijepilo.

Ako nemate kalup za raviole, na razvaljani komad tijesta slagati hrpice vodoravno i okomito 3 x 4 na polovini prvog dijela tijesta (250 g). Dijelove između hrpica premazati mokrim kistom, prekriti drugom polovinom tijesta, potisnuti dijelove među hrpicama i odrezati zupčastim nožićem. Isto ponoviti sa drugim dijelom lisnatog (250 g).
 

Gotove paketiće slagati u tepsiju, premazati razmućenim žumanjkom sa 2 žlice vode i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu 20 minuta na 200 st.C dok ne poprime zlatnu boju.

Pečene posuti šećerom u prahu.