30. ožujka 2013.

Mini Pince/Sirnice


Sretan i blagoslovljen Uskrs svima koji ga slave, a ostalima želim ugodne praznike provedene u krugu najmilijih.

Za posljednji iz serije prigodnih Uskršnjih recepata s Dr.Oetker mješavinom dodataka i aroma za izradu Pince/Sirnice odabrala sam ove simpatične Mini Pince/Sirnice. Recept će vam osigurati brzu pripremu jer neće biti potrebno odmaranje tijesta u trajanju od nekoliko sati što je i bio povod objavi recepta upravo zadnji dan za pečenje slatkog blagdanskog kruha. Osim toga predivan miris aroma širit će se domom i na Uskrsno jutro.

Mini Pince/Sirnice izgledaju kao mala slatka peciva, prigodna su također za poklon dječici pa i odraslima. Od ove količine tijesta dobila sam 12 mini Pinca/Sirnica. Recept također možete iskoristiti za pripremu jedne Pince.



Sastojci:

500 g brašna
½  omota Dr.Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
1 suhi kvasac 
150 ml mlijeka
100 g maslaca
50 g grožđica
2 žlice rakije ili ruma
100 ml kiselog vrhnja
100 g šećera
2 jaja
1 limun – naribana korica

 
Premaz:
1 žumanjak
1 žličica vode



Priprema:

Grožđice namočiti u rakiji ili rumu.

U posudi pomiješati brašno, Dr. Oetker mješavinu aroma za Pincu/Sirnicu, instant kvasac i naribanu koricu limuna. Dodati sve ostale sastojke: šećer, omekšali maslac, jaja, kiselo vrhnje i mlako mlijeko te dobro izmijesiti tijesto. Pred kraj dodati ocijeđene grožđice, dobro premijesiti  pa ostaviti 45-50 minuta da naraste na toplom.

Premijesiti tijesto još jednom. Oblikovati valjak pa ga odrezati na 12 jednakih dijelova. Svaki dio zatim u ruci oblikovati u malu lopticu (nepravilne spojeve tijesta staviti s donje strane). Loptice slagati na papir za lim od pećnice prekriven papirom za pečenje u tri reda po četiri loptice. Pokriti i ostaviti da odmore na toplom još 20-tak minuta.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.


 
Lopticama na vrhu napraviti dva reza škarama u križ. Prije stavljanja u pećnicu premazati ih žumanjkom razmućenim sa žlicom vode.


Peći ih 30 min na 180 st. C.
 

Pogledajte više o raznim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje!
 
 

1 komentar:

  1. Krasan uskrsni recept. I tebi sve najbolje i sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši