13. ožujka 2013.

Pinca – recept iz davnina i novi dodatak


Slatki uskrsni kruh najčešćeg naziva sirnica ili pinca, neizostavan je dio uskrsnog doručka, nosi se u crkvu na blagoslov, a često se poklanja članovima obitelji ili prijateljima.
Dr.Oetker  je svoju liniju dodataka za kolače Recepti iz davnina upotpunio još jednim proizvodom: mješavinom aroma za izradu tradicionalne pince.

Mješavina aroma dovoljna je za pripremu do 500 g brašna, a sadrži aromu prošeka i ružinog ulja te ruma i limuna. Poleđina pakiranja sadrži recept za tradicionalni slatki uskrsni kruh – pincu koji sam za vas isprobala te ga prenosim u cijelosti.
Recept je vrlo jednostavan, a krajnji rezultat je fina aromatična pinca s mekanom ali ujedno lagano hrskavom tankom koricom i finim mirisom. Iako mješavina sadrži i aromu grožđica, idući put ću tijestu dodati jednu žlicu grožđica jer ih volim osjetiti pod zubima :). Koricu limuna i sol nije potrebno dodavati.



Sastojci za 1 pincu:

400 g glatkog brašna
1 omot instant kvasca
1 vrećica mješavine aroma Dr.Oetker Pinca/Sirnica
100 g šećera


50 g omekšanog maslaca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja

Po želji dodati: naribane korice limuna

1 jaje za premazivanje



Priprema:
U posudi pomiješajte brašno, mješavinu aroma za pincu (sirnicu) i instant kvasac. Dodati sve ostale sastojke te dobro izmijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta da naraste na toplom.
 
Premijesiti tijesto još jednom, oblikovati kuglu te položiti na lim – namašten ili prekriven papirom za pečenje. Tijesto pokriti i ostaviti da narasta još 30 minuta.
 
Ugrijati pećnicu na 170 st.C.  Pincu zarezati oštrim nožem tri puta od sredine prema kraju, premazati jajem te posuti krupnim šećerom ili listićima badema.



U nedostatku krupnog šećera usitnila sam tri kocke šećera uz pomoć čekića za meso i noža.
 
Peći 40 minuta na 170 st.C.
 
Pečenu pincu/sirnicu odmah izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi na rešetki za kolače.
Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.



Broj komentara: 7:

  1. Prošek u aromi ma to mora da je sjajno. Kod vas DrOetker ima i aromu gorkog badema, a na našem tržištu ga nema. Moram iz inostranstva da ga dobavljam. Volim sve tradicionalne recepte a za Pincu sam čula od kad blogujem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super izgleda....popodne krecem u akciju!!! Samo imam pitanje-instant kvasac ili bolje svijezi??? Pozdrav....
    KK

    OdgovoriIzbriši
  3. Isprobano danas! Drugi put stavljam pola vrecice arome...pre-intenzivan je miris u pinci!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Isprobano, nažalost.
    Izgled za deset ali gosti kojima je bila ponuđena nisu htjeli ni probati jer ih je odbijao preintenzivan miris ruže. Komentari su bili od onih da miriši kao sapun za pranje ruku do onih kako je mogu koristiti umjesto mirisne svijeće.

    Uglavnom, nikad više.

    OdgovoriIzbriši
  5. Da istina je miris je zaista intenzivan, tako je i meni bilo u prvi mah ali kad se ohladila bila nam je fina. Žao mi je što Vam se nije svidjela, možda bi s dodatkom vrhnja i samo žličicom-dvije mješavine umjesto cijele vrečice bolje zadovoljila očekivanja, preporučujem izradu Pince po receptu za Mini Pince/Sirnice.

    OdgovoriIzbriši
  6. Upravo kušamo i odličan je s tim da sam ja izbacila mješavine aroma a ubacila svoje neke dodatke,malo ruma i njam njam je,moja preporuka samo izbacite arome iz vrećice a dodajte svoje neke,rum,suho voće itd :)

    OdgovoriIzbriši