31. svibnja 2013.

Frago-La Bellezza


Jagode, jagode, jagode, njima prkosim hladnom vremenu i snijegu koji je protekli vikend pao te zazivam ljeto i toplije vrijeme :)


Ovakvu tortu planiram već duže vrijeme. Sad kad sam konačno došla do domaćih mirišljavih i crvenih jagoda odlučila sam ju pripremiti upravo za ovaj vikend pokušavajući misliti na tople sunčeve zrake koje nikako da nas pošteno ugriju. Biskvit, voćni jogurt, slatko vrhnje, jagode i super Dr.Oetker Preljev za torte Fix crveni koji se priprema u samo pola minute te malo dobre volje, glavni su sastojci ove torte.
Sastojci:
Biskvit:
7 jaja
Par zrna soli
250 g brašna
250 g šećera
1 vanilin šećer
½  praška za pecivo
Naribana korica ½ limuna
4 žlice ulja

Krema:
500 ml voćnog jogurta od jagode
500 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 instant želatina Fix
Ostalo:
Marmelada od šipka ili jagoda
300 g sitno nasjeckanih jagoda
400 g jagoda odrezanih na fete
250 ml vrele vode

Priprema:
Tijesto:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrsto kremast.
Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom, vanilin šećerom i ribanom koricom limuna. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati ulje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka tako da smjesa ostane i dalje gusta.
Trećinu tijesta izliti u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu promjera 28 cm (za podlogu torte), a preostale 2/3 u tepsiju od pećnice veličine cca 32 x 32 cm (za roladu). Svako tijesto peći po 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.
Pečeni biskvit za roladu skupa s papirom staviti na vlažnu krpu pa sve zajedno zarolati, a zatim pustiti da se ohladi. Ohlađeni biskvit odmotati, maknuti krpu, odvojiti papir, namazati marmeladom od šipka te ponovo zarolati.




Krema:

U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u čvrsti šlag.

U drugoj posudi dobro izmiješati: jogurt sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu Fix i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. U ovu smjesu sad dodati šlag i dobro izmiješati. Na kraju dodati 400 g sitno nasjeckanih jagoda pa ručno miješati kuhačom dok se jagode ravnomjerno rasporede po cijeloj kremi.


Slaganje:

Na pladanj staviti biskvitnu podlogu za tortu i obruč kalupa za tortu obložen prozirnom ili alu-folijom. Roladu odrezati na ploške te ih slagati unutar obruča, svaku plošku pričvrstiti žlicom kreme. Polovinom kreme napuniti kalup, na nju složiti preostale ploške od rolade (krajeve i one lošije tanke fete) te prekriti preostalom polovinom kreme. Sve dobro utisnuti da se dobro popuni i pričvrsti. Po vrhu rasporediti ploške jagoda.


Pripremiti preljev za torte:

Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko jagoda pa staviti u hladnjak.

Kolač prije rezanja držati u hladnjaku preko noći.

Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje.

24. svibnja 2013.

Slatki nered


Eh, da je svaki nered ovako sladak i da ga se čisti žličicom, svijet bi bio ljepše mjesto:).



Ovu slasticu s pravom možemo zvati slatki nered jer se u čaši nalazi nekoliko različitih slojeva: od čokolade, slatkog pirea, mascarponea pa preko piškota sve do jagoda na vrhu. Kako bi one zadržale svoju svježinu prelite ih odličnim crvenim Dr.Oetker Preljevom za torte Fix koji je gotov u samo pola minute.


Sastojci za 6-8 čaša:

Pire:
200 g jagoda
1 žlica šećera u prahu


Krema:
300 ml slatkog vrhnja
500 ml sira mascarpone
5 žličica šećera u prahu


Namakanje piškota:
150 ml mlakog mlijeka
3 pune žličice praška za nescafe



Ostalo:
150 g piškota
30 g čokolade
500 g jagoda
1 vrećica Dr. Oetker Preljeva za torte Fix, crveni

250 ml vode



Priprema

Očistiti jagode, a 200 g uz dodatak šećera u prahu štapnim mikserom usitniti u pire.
Pripremiti čaše ili zdjelice za sladoled. Otopiti čokoladu pa njome prošarati stjenke čaša.

Čvrsto izraditi slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, zatim mu primiješati sir mascarpone.
Pripremiti nescafe za umakanje piškota.


Slaganje:
U svaku čašu prethodno prošaranu čokoladom staviti po tri žlice pirea od jagoda.
Preko pirea staviti red kreme, zatim piškote namočene u nescafe, 2-3 jagode na ploške pa ponovo kremu. Sve dobro utisnuti, a po vrhu kremu poravnati te prekriti slojem jagoda također narezanih na ploške. Isto ponoviti u svim čašama.


Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko voća pa staviti u hladnjak.


Slatki nered možete poslužiti već nakon kraćeg hlađenja ili ostaviti preko noći u hladnjaku za idući dan.


Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje.

17. svibnja 2013.

Recept za voćnu tortu Frutolina


Frutolina je lagana voćna torta koju možete pripremati u različitim kombinacijama voća i biskvita. Ukoliko ne želite peći iskoristite kupovnu koru za podlogu. Ako je u paketu jedna kora drugi red može biti od piškota, ako su dvije kore onda piškoti nisu potrebni. Ukoliko nemate kupovnu koru i nećete peći onda možete složiti piškote kao podlogu i sredinu torte. Isto tako podlogu možete brzo i sami ispeći. Krema je lagana, a sastoji se od spoja pudinga i tučenog slatkog vrhnja.
Nakon završetka slaganja kreme i tijesta složite voće i to: samo jednu ili nekoliko vrsta da bi dobili šarenu tortu. Kako bi voće zadržalo svoju svježinu prelite ga odličnim svijetlim Dr.Oetker Preljevom za torte Fix koji se priprema u samo pola minute.

Recept za voćnu tortu Frutolina: 
Sastojci

Podloga:
3 jaja
3 žlice šećera
3 žlice brašna
Krema:
1 puding od vanilije
4 žlice šećera
500 ml mlijeka
4 lista želatine
500 ml slatkog vrhnja
Ostalo:
150 ml mlijeka
2 žlice ruma
1 žlicu šećera
200 g piškota
250 ml vode
Priprema

Za podlogu iskoristiti kupovnu biskvitnu koru ili ispeci biskvit od navedenih sastojaka na 180 st.C.

Za kremu namočiti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta. Za to vrijeme u mlijeko zakuhati puding i šećer, a kad je kuhano dodati ocijeđenu želatinu.

Puding ohladiti povremeno miješajući da se ne stvori korica ili pokriti prozirnom folijom za domaćinstvo.

Čvrsto izraditi slatko vrhnje, a od gotovog odvojiti nekoliko žlica u čašu ili šalicu, pokriti prozirnom folijom i spremiti u hladnjak. Preostalo tučeno slatko vrhnje lagano dodati ohlađenom pudingu i dobro promiješati.
Slaganje:

Biskvitnu podlogu staviti na pladanj za tortu pa oko nje namjestiti obruč kalupa za torte . Poprskati mješavinom mlijeka, ruma i šećera. Premazati polovinom kreme zatim na nju složiti piškote kratko namočene u mješavinu mlijeka, šećera i ruma. Na kraju staviti preostalu kremu i poravnati, a po vrhu ukrasiti ploškama voća po želji.
Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko voća pa staviti u hladnjak.
Kolač prije rezanja držati u hladnjaku preko noći. Prije posluživanja skinuti obruč i ukrasiti ju ostavljenim tučenim slatkim vrhnjem.
Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje .




10. svibnja 2013.

Jagode u siru


Jagode su pravi simbol proljeća, a podsjećaju me dolazak ljeta – godišnjeg doba koje najviše volim. Kažu da jedna porcija jagoda veličine šake sadrži više vitamina C nego naranča, te da štite od srčanih bolesti, demencije i oštećenja kože od sunčevih zraka. Zbog visokog udjela antioksidansa, ali i učinka povećanja dobrog kolesterola HDL-a u krvi, savjetuje ih se jesti svakodnevno.

Kad su jagode u pitanju svi su ukućani nestrpljivi tako da smo krenuli u kupovinu već kod prve ponude jagoda. Ukoliko imate domaće jagode ovaj će kolač biti puno finiji :). Pripremite ga uz odlični Dr.Oetker Preljev za torte Fix crveni koji se priprema u samo pola minute.


Sastojci:

Biskvit:
5 jaja
200 g brašna
200 g šećera
Na vrh noža praška za pecivo
1 vanilin šećer
1 žlica vode


Preljev za biskvit:
150 ml mlakog mlijeka
2 žličice šećera
1 žlica ruma

Krema:
500 g svježeg sira
100 g šećera u prahu
500 ml slatkog vrhnja


Ostalo:
100 g sitno nasjeckanih jagoda
400 g jagoda odrezanih na fete
1 Dr. Oetker Preljev za torte Fix crveni
250 ml vode




Priprema:

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati vodu. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati u smjesu žutanjaka, a na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.

Izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup veličine cca 25 x 35 cm. Peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.



Krema:

Slatko vrhnje i šećer miksati, kad je kremasto dodati sir i dobro izmiješati. Podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati 100 g sitno nasjeckanih jagoda pa miksati dok ne postane fino kremasto i dobije roza boju.

Za preljev miješati mlako mlijeko, šećer i rum dok se šećer ne otopi.
Preko biskvita natopljenog preljevom prvo namazati kremu s jagodama. Bijelu kremu još malo miksati da se sir dobro razradi i kremasto stopi s tučenim slatkim vrhnjem. Premazati bijelu preko roza kreme zatim na nju složiti ploške jagoda.

Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko jagoda pa staviti u hladnjak.


Kolač prije rezanja držati u hladnjaku preko noći.


Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje .


7. svibnja 2013.

Lisnati brzići

Obiteljsko okupljanje 1.svibnja nije moglo proći bez mojih kolačića. Ove godine imala sam dva kremasta kolača: Kivi kocke i još jedan voćno-kremasti za koji će recept biti objavljen u petak. Znam da nekoliko članova ne voli baš previše kreme pa je trebalo napraviti i nešto drugačije. Odlazak u trgovinu, lisnato na akciji po 4,50 kn dalo je rezultat: jeftine, brzinske i simpatične lisnate paketiće koji su mamili na još..



Sastojci za jednu tepsiju brzića:

500 g lisnatog tijesta
8 žlica marmelade po želji
80 g oraha
1 žumanjak



Priprema:

Komad lisnatog tijesta tanko razvaljati u oblik pravokutnika (cca 30 x 50 cm).

Uključiti pećnicu na 200 st.C.

Suprotne duže stranice namazati redom marmelade (2 cm). Preko marmelade obilato posuti orahe pa zarolati oba kraja prema sredini. Odrezati po sredini da se dobiju 2 zasebne rolade, ostaviti jednu do druge pa rezati komadiće veličine 3-4 cm i slagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Sve ponoviti i s drugim komadom lisnatog tijesta. Kad su svi brzići u tepsiji premazati ih razmućenim žumanjkom i staviti peći. Peći na 200 st.C dok ne porumene (oko 20 minuta).

Pečene posuti šećerom u prahu.

3. svibnja 2013.

Kivi kocke


Kao da je jučer kalendarski nastupilo proljeće, a već smo u mjesecu maju. Svakim danom sve je veći izbor voća.
Moram priznati da mi se Dr.Oetkerovi svijetli i crveni Preljev za torte Fix veoma sviđaju. Preljevi se pripremaju zaista jednostavno i brzo, s vrućom vodom u samo pola minute. Ukoliko ove proizvode još niste isprobali evo jednog recepta za predstojeći vikend.

Ovog puta moj odabir je kivi i Preljev za torte Fix svijetli.




Sastojci:

Biskvit:
6 jaja
6 žlica glatkog brašna
6 žlica šećera
1 prašak za pecivo
3 žlice vode
5 žlica ulja
2 žlice kakao praha


Preljev:
150 ml mlakog mlijeka
1 žlica čokolade u prahu ili kakaa
1 žlica ruma

Krema:
700 ml mlijeka
100 g šećera
4 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
1 vanilin šećer

50 g šećera u prahu
250 g margarina ili maslaca

Ostalo:
5-6 kivija
1 Preljev za torte Fix svijetli
250 ml vode




Priprema:

Krema:

Za kremu dobro razmutiti brašno, gustin, šećer, vanilin šećer i 200 ml vode. Preostalo mlijeko staviti da zakuha. U kipuće mlijeko u tankom mlazu dodavati pripremljenu smjesu te miješati ručnom mutilicom. Nakon što zakuha kuhati još nekoliko minuta da se smjesa zgusne.

Ostaviti kremu da se hladi, a po vrhu odmah premazati margarinom (ili maslacem) kako se ne bi stvorila korica.

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, lagano dodati jednu-dvije žlice šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Posebno miksati žumanjke sa šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati vodu i ulje. Brašno, kakao prah i prašak za pecivo promiješati te postepeno dodavati u smjesu žutanjaka, a na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup veličine cca 25 x 35 cm. Peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.



Kad je krema ohlađena u nju dodati margarin razrađen sa šećerom u prahu. Dobro izraditi mikserom.

Za preljev miješati mlako mlijeko, šećer, čokoladu i rum dok se šećer ne otopi.

Kremu premazati preko biskvita natopljenog preljevom, a na kremu složiti ploške kivija.

Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko kivija pa staviti u hladnjak.

Kolač prije rezanja držati u hladnjaku minimalno 4 sata ili najbolje preko noći.

Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje.


2. svibnja 2013.

Torta s jagodama za FM Group Tim

Vjerujem da većina zna kako se već duže vrijeme bavim FM-om.
U ovoj smo godini ja i moja suradnica Lorena zajedno s nekolicinom članova odradili veći broj promocija u Puli i okolici. Posljednju promociju uveličao je svojim prisustvom visoki lideri našeg tima Goran i Helena te smo tom prilikom odlučile počastiti goste i prisutne članove tortom. Naravno tortu nismo kupile, ona je odabrala sastojke, a ja sam ju izradila ;)

 

Odluka je pala na kombinaciju dva recepta s jagodama.



Tijesto je iz recepta Samo jedna torta,
Nadjev iz recepta Simply red,
Ukrasila sam tučenim slatkim vrhnjem (300 ml) uz korištenje crvene jestive boje za kolače te jagodama umočenim u otopljenu čokoladu.
 

 
Za više informacija o FM Group ili nekom receptu uvijek mi se možete javiti na cetinaorama@gmail.com.



Sutra je na blogu novi recept za voćni kolač :)