29. studenoga 2013.

Badem keksi s vanilijom

Bliži nam se blagdansko vrijeme. Već polako razmišljamo o finim kolačićima, a posebno suhim keksima za Božićne blagdane kad ih pripremamo u većim količinama. Osobno volim pripremiti nekoliko vrsta suhih keksa koje mogu držati u limenim kutijama petnaestak dana. Imam svoje omiljene kolačiće koji su obavezni u svim svečanijim prigodama ali sam ove godine htjela popisu dodati nešto novo, jednostavno, neodoljivo i zarazno. Odlučila sam se za bademe kojima sam dodala Dr.Oetkerove Tradicionalne dodatke za Kiflice s vanilijom. Ova mješavina dodataka sadrži prašak za pecivo i prirodnu aromu vanilije dovoljnu za 250 g brašna. Rezultat je bio upravo kakav sam i priželjkivala – mirišljavi suhi keksi koji su me odmah osvojili. Tijesto od badema i vanilije u kojem ugrizom dolazimo do jezgre u kojoj se nalazi cijeli badem, topi se u ustima i ostavlja neodoljiv okus i miris.



26. studenoga 2013.

Silvine brze kocke

Preko tjedna kad nemamo baš previše vremena za spremanje kompliciranijih slastica odabrat ćemo nešto jednostavno i fino. Kod mene su to danas brze sočne kocke od lješnjaka i jogurta za koje mi je recept dala moja draga Silva :)


Sastojci:

Tijesto:
2 jaja
2 šalice ulja
3 šalice šećera
1 vanilin šećer
6 šalica brašna
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
150-200 g mljevenih lješnjaka (ili oraha)

(mjera su šalice za crnu kavu od cca 100ml)


Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
50 g margarina
1 žlica ulja
 


Priprema:

Izmiješati sastojke redom kako su napisani: Umutiti jaja, dodati ulje, šećer, vanilin šećer, brašno s praškom za pecivo, jogurt i na kraju dodati mljevene lješnjake ili orahe.

Uliti u manju tepsiju veličine 20x30cm i peći u prethodno ugrijanoj pećnici 25 minuta na 180 st.C.

Pečeno ostaviti da se hladi.

Rastopiti na pari čokoladu s margarinom i žlicom ulja pa preliti kolač.

Ostaviti da se gotov kolač ohladi do kraja pa rezati na kocke.

22. studenoga 2013.

Štrudla od jabuka i oraha


Jesen je pravo vrijeme za slastice s jabukama. U nedostatku vlastitih domaćih jabuka, možemo ih pronaći na akcijama u trgovačkim centrima po povoljnim cijenama. Prije nekoliko dana i ja sam ih tako kupila, djeca su ih se zasitila pa je nekoliko jabuka ostalo netaknuto. Kako su blagdani sve bliže, u trgovini sam obratila pažnju na razne dodatke kolačima te među proizvodima Dr.Oetkera naišla na Tradicionalne dodatke za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom te odlučila napraviti štrudlu.


Sastojci:

Tijesto:
500 g brašna
250 g omekšalog margarina
100 g šećera
30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
½ limuna – naribana korica
1 žličicu šećera
Pola žličice soli
100 ml kiselog vrhnja
1 žutanjak
1 jaje
50 g brašna


Punjenje:

4-5 srednje velikih jabuka (cca. 800 g – 1 kg)
100 g šećera
3-4 žlice krušnih mrvica (ovisno koliko su jabuke sočne)
80 g nasjeckanih oraha


Priprema:
Kvasac razmrviti sa žličicom šećera i 100 ml mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da naraste. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati gotov  kvasac, umiješati ga, na samom kraju dodati preostalih 50 g brašna te mijesiti da nastane glatko tijesto. Pokriti i ostaviti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.

Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, mješavinu dodataka za štrudlu, krušne mrvice i nasjeckane orahe. Koliko je potrebno dodati mrvica zavisi o sočnosti jabuka.
Kad je tijesto naraslo, podijeliti ga na dva dijela. Svaki premijesiti i razvaljati na kvadrat malo duži od kalupa u kojem će se peći. Ja sam pekla u kalupu veličine 35 x 25 cm pa sam tijesto razvaljala na veličinu 40 x 30 cm.
Razvaljano tijesto premazati vrlo tankim slojem ulja, zatim posuti krušnim mrvicama kako bi pokupile moguću tekućinu iz jabuka, premazati nadjev, zarolati i prebaciti u kalup.

Uključiti pećnicu da se ugrije na 200 st.C. Za to vrijeme ostaviti da štrudle odmore i malo narastu. Pred stavljanje u pećnicu premazati ih žutanjkom razmućenim s žličicom vode. Čim se stave štrudle u pećnicu temperatura se smanji na 180°C.

Peći 45 minuta na 180°C.

Dr. Oetkerovi dodaci su štrudli dali baš fini okus zbog dobre mješavine raznih začina i aroma. Više o ovim i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

20. studenoga 2013.

Juhica okruglica i pohane palačinke


Što danas za ručak? Dugo nisam pripremala pohane punjene palačinke, iziskuju nešto više posla, ali ih moji ukućani obožavaju naročito djeca.

Kako bi si skratila vrijeme kuhanja ostatka ručka poslužit ću se Podravkinom Juhicom okruglicom. Ono što Juhicu okruglicu razlikuje od drugih jesu zelene i narančaste gris okruglice. Boju okruglicama daju povrće i prirodni začini. Ovo je vesela, lagana juha blagog povrtnog okusa, naročito pogodna za djecu koja ne vole komadiće povrća u juhi jer je korišteno povrće u prahu (celer, mrkva, luk i rajčica) koje daje izvrstan okus. Neodoljive višebojne okruglice tako su privlačne da nitko neće ni pomisliti kako se u njima nalazi povrće koje bi u većim komadima djeci bilo odbojno.


Okruglice podsjećaju na nogometne lopte ili planete, a možda će vaše dijete asocirati na nešto sasvim drugo J. Svoj okus i boju duguju celeru, luku, mrkvi i peršinovom listu. Kao i sve juhice iz Podravkinog asortimana za djecu Juhica okruglica je blagog okusa prilagođenog djeci i bez dodatnih pojačivača okusa, umjetnih bojila ili dodatnih aroma.

Način pripreme: sadržaj vrećice uspite u 1-1,1 l kipuće vode i promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta u polupokrivenoj posudi. Naknadno više ne miješajte. Prije serviranja ostavite juhu neka stoji pokrivena jednu do dvije minute.

A nakon juhice preporučujem pohane punjene palačinke omiljene djeci i odraslima J!


Pohane punjene palačinke


Sastojci:

Palačinke:
2 jaja
1 žličica šećera
1 žličica soli
Par kapi ruma
250 ml hladne vode
300 ml hladnog mlijeka
200 g brašna

Punjenje:
200 g šunke (narezane)
250 g sira gaude ili sl. (u komadu)

Ostalo:
3 jaja
3 žlice brašna
150 g krušnih mrvica
Sol, papar

Priprema:

Palačinke pripremite po svom receptu, neka tijesto bude malo gušće i palačinke mrvicu deblje od uobičajenih. Od navedene smjese dobit ćete 12-14 palačinki ovisno o veličini tave.

Napuniti palačinke: na svaku staviti fetu šunke i dva komada sira. Sir može biti i u fetama kao šunka ali ovako se bolje osjeti J. Sad preklopiti početak zamatanja i bočne stranice pa zarolati palačinku zajedno s nadjevom i odložiti. Kad su sve palačinke napunjene, slijedi paniranje. Svaku roladu uvaljati prvo u brašno, pa u umućena jaja kojima je dodana sol i papar, zatim u krušne mrvice.


Pržiti u dubokom vrućem ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Prženim palačinkama ukloniti višak masnoće na papirnatom ubrusu te ih poslužiti uz prilog po želji.
Ja sam od navedenih sastojaka dobila 14 palačinki, od toga sam 10 punila, a preostale koristila za desert J. Pazite ovo je zasitno jelo, bit će dovoljno 1-2 komada po osobi.

Fine su vruće, a isto tako i hladne, pa predjelo - Juhicu okruglicu možete pripremiti i nakon pohanih palačinki, taman da se palačinke ohlade.

13. studenoga 2013.

Špageti mljacketi i slasni pužići

Sigurno sam već spomenula kako poznajem nekoliko majki čija djeca 90% jedu tjesteninu. Tjesteninu obožavaju i oni od tridesetak godina, a vjerujte i stariji. J Podravka je za najmlađe pripremila neodoljive Špagete mljackete - savršen brz obrok, idealan za pripremu kad su očevi dežurne dadilje, a mame rade u popodnevnoj smjeni.



Omiljeno jelo od špageta u umaku od rajčice, goveđeg mesa i mediteranskih začina možete pripremiti u svega 5 minuta. Mljacketi ne sadrže pojačivače okusa, dodatna umjetna bojila i umjetne arome. Vašoj će djeci dati snagu za igru i učenje u svako doba dana, bilo da ih pripremate u popodnevnim satima ili oko podneva prije odlaska u popodnevnu nastavu ili slobodne aktivnosti djeteta.

Za pripremu mljacketa sadržaj vrećice uspite u 450 ml tople vode i uz lagano miješanje pustite da zavri. Kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta uz neprestano miješanje.




Uz špagete mljackete predlažem slasne pužiće s omiljenim čoko-lješnjak namazom u dvije boje, primjerice Lino lada duo. Ovi će pužići djeci biti omiljeni zalogaj, a roditeljima najbrži i najjednostavniji desertić za bilo koje doba dana, posebno za dječja druženja.

Preporučujem prvo pripremu pužića, a za vrijeme njihova pečenja pripremu tjestenine. Sveukupno je potrebno tridesetak minuta (10 za pripremu pužića, 20 za pečenje, 10 minuta za tjesteninu iskoristiti unutar vremena za pečenje).


Slasni pužići

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
400 g lino lade duo ili sl.

Šećer u prahu po želji


Priprema:
Razvaljati tanko komad lisnatog tijesta u pravokutnik. Premazati polovinom namaza (tamni) po cijeloj površini tijesta i zarolati ga. Dobivenu savijaču narezati na 12 feta debljine oko 2,5-3 cm pa ih slagati uspravno na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Isto ponoviti s drugim komadom lisnatog tijesta ali taj namazati s drugim okusom namaza (svijetli dio).
 


Pužiće peći dvadesetak minuta na 200°C dok ne porumene.

Po želji pečene posuti šećerom u prahu. Lisnato tijesto može se koristiti smrznuto ili svježe razvaljano.


Za vrijeme pečenja pužića pripremiti Špagete mljackete J, a više njima i drugim proizvodima za djecu pogledajte ovdje.

10. studenoga 2013.

Stracciatella torta

Stracciatella tortu radila sam prošle godine za sinov rođendan. Kupila sam stracciatella jogurt od 1 kg te ga koristila za tortu, sladoled i finu kremu kojoj nažalost ne znam recept jer sam zametnula papirić. Kako se to ne bi dogodilo i s ovim receptom, upisujem ga jer nam se jako svidio, a nadam se da će se svidjeti i vama.

Slike isprobanih recepata šaljite i dalje na FB u inbox ili na: cetinaorama@gmail.com kako bi bile uvrštene u galeriju isprobanih recepata ;)

 

Sastojci:

Tijesto:
3 jaja
250 g šećera
50 g otopljene čokolade
1 žlica ruma
100 ml stracciatella ili običnog jogurta
150 ml ulja
250 g brašna
1 prašak za pecivo
3 žlice (razom) kakaa
 
Preljev za biskvit:
150 ml mlijeka
1 veća žlica čokolade u prahu

Krema:
500 ml stracciatella jogurta
2 vanilin šećera
150 g šećera
500 ml slatkog vrhnja
200 ml kiselog vrhnja
1 vrečica instant želatine
50 g nasjeckane čokolade ili čokoladnih listića





Priprema:

Otopiti čokoladu u mikrovalnoj ili na pari.

Žumanjke i šećer pjenasto izmiješati, dodati otopljenu čokoladu, rum i jogurt pa dobro promiješati da bude kremasto. Zatim dodati ulje i brašno pomiješano sa prosijanim kakaom i praškom za pecivo. Na kraju dodati snijeg od bjelanjaka.

Biskvit ispeći u okruglom kalupu promjera 26 cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.

Za kremu miksati slatko vrhnje u čvrsti snijeg, dodati instant želatinu, šećer i vanilin šećer. U dobiven šlag dodati kiselo vrhnje i jogurt, a na kraju lagano umiješati nasjeckanu čokoladu.

Biskvit prerezati jednom. Obje kore natopiti preljevom. Prvu koru staviti na pladanj, oko nje staviti obruč kalupa, nafilati polovinom kreme, prekriti drugom korom i nafilati preostalom polovinom kreme.

Ukrasiti po želji. Ohladiti pa maknuti obruč.
 
 

6. studenoga 2013.

Juhica pričalica i neodoljive pizzete

Iz nove Podravkine palete proizvoda za naše najmlađe, Juhica pričalica je pogodna za dječicu od 4 i više godina. Čim dijete nauči prva slova pa bilo i to samo jedno slovo ova će mu juhica biti prava zabava jer će uz obrok imati mogućnost učenja novih slova Ovo je pileća juha blagog okusa, bez dodanih pojačivača okusa, bojila i aroma, a upotpunjena je kokošjim mesom, celerom, mrkvom, crvenom paprikom, lukom i rajčicom.


Priprema je vrlo jednostavna: sadržaj vrećice uspite u 1-1,1 l kipuće vode i promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta u polupokrivenoj posudi i povremeno promiješajte.

Juhica pričalica je najzabavnija juhica na svijetu J  Vjerujte nije samo za dječicu. Juhicu sa slovima obožava i moje dijete od 15 godina. Nikad ne propusti priliku potražiti slova i uz rub tanjura složiti svoje ime i imena svih ukućana. Dogodi se da se juha ohladi ali joj to ne smeta - danas sam joj jednostavno dodala još malo vruće juhe. J

Nakon juhice i učenja novih slova predlažem nagradu u obliku neodoljivih pizzeta.



Pizzete

Sastojci:

Tijesto:
700 g glatkog brašna
1 kockica svježeg kvasca (40 g)
1 žličica šećera
1 žličica soli
400 ml mlake vode
3 žlice maslinovog ulja

Punjenje:
200 g naribane ili nasjeckane šunke
200 g naribane gaude
250 ml pasirane rajčice
1 žličica origana
Po želji dodati: kulen, čajnu, zimsku, tunjevinu, kiselo vrhnje, sir u trokutićima, nasjeckane masline, šampinjone ili neki drugi omiljeni sastojak pizze


Priprema:
U posudu staviti brašno pa u sredini napraviti udubljenje. U njega staviti kvasac, šećer i 100 ml mlake vode (nijansu toplije od temperature mlijeka koje se daje djetetu u bočici.), promiješati uz vrlo malo okolnog brašna pa ostaviti da kvasac naraste. Kad je kvasac postao pjenast, sol posuti po okolnom brašnu, miješati i povremeno dodavati preostalu vodu i maslinovo ulje. Tijesto dobro mijesiti rukama ili mikserom – spiralnim nastavcima.

Ako je tijesto dobro izrađeno puno brže će narasti. Oblikovati kuglu i staviti da odmara 10-12 minuta. Za to vrijeme naribati sir i naribati ili nasjeckati šunku te izmiješati zajedno s pasiranom rajčicom i origanom u zasebnoj posudi.



Naraslo tijesto premijesiti, oblikovati kuglu, malo je stanjiti pa odrezati 8 feta (kao tortu). Svaku fetu oblikovati u kuglu.


Upaliti pećnicu da se grije na 200°C pa krenuti s pripremom pizzeta.

Uzeti 4 kuglice, razvaljati ih u krugove promjera 20 cm. Na svaku polovinu kruga staviti po 2-3 žlice, rasporediti tako da se utroši polovina pripremljene smjese. Osim toga po želji dodati omiljeni sastojak ili u svaku pizzetu dodati različite sastojke J

Preklopiti tako da rub donjeg dijela tijesta viri 1 cm. Pritisnuti i premazati vlažnim prstima spoj tijesta. Preklopiti krajeve donje polovine preko gornjeg ruba, utisnuti i prebaciti sve 4 pizzete na tepsiju. Svaku probosti na nekoliko mjesta viljuškom do dna.

Sve isto ponoviti s preostale 4 kuglice.



Peći 20 minuta na 200°C. Dok se peče druga tepsija pripremiti Juhicu pričalicu J , a više njoj i drugim proizvodima za djecu pogledajte ovdje.

3. studenoga 2013.

Mačak u vreći

Jednostavna i brza priprema. Za degustatore iznenađenje jer u svakom bombončiću krije se različito voće.