20. prosinca 2013.

Kućica i medenjaci

Svake se godine u ovo vrijeme divim kućicama od medenjaka na slikama u časopisima i na Internetu. Ove sam godine po prvi puta odlučila iskušati se u izradi jedne takve. Nakon pregledavanja nekoliko recepata i videa, shvatila sam da to i nije prezahtjevno, skupila sam hrabrosti i krenula u avanturu J . Tijesto za kućicu priprema se po receptu za medenjake. Količina koju sam pripremila bila je dovoljna za izradu kućice i dvije tepsije medenjaka raznih oblika. Osim osnovnog brašna, meda, šećera i jaja u tijesto sam umjesto klasičnih dodataka (klinčić, cimet, muškatni oraščić, anis i zvjezdani anis) dodala mješavinu Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za medenjake koja u sebi sadrži i prašak za pecivo.

Sastojci:

Tijesto:
600 g glatkog brašna
Par zrna soli
180 g šećera
200 g meda
2 jaja srednje veličine
50 g maslaca
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Medenjake
3 žlice vrele vode


Snijeg / ljepilo:
2 bjelanjka
400 g šećera u prahu
2 žlice limunovog soka


Ostalo:
Šareni bomboni
Malo šećera u prahu za posipavanje
Karton i folija za podlogu



Priprema:

Maslac, med i šećer grijati na laganoj vatri da se rastopi (nije potrebno da zakuha). Kad se šećer dovoljno rastopio maknuti s vatre i ohladiti miješanjem. Ja sam sve odradila u istu večer pa sam radi bržeg hlađenja ovu posudu stavila samo dvije minute u veću s hladnom vodom, miješala, izvadila iz vode, još malo miješala i smjesa je vrlo brzo bila mlaka i gusta.
U brašno dodati mješavinu začina, sol i jaja, promiješati te na kraju dodati otopljenu smjesu od maslaca, šećera i meda. Miješati dok ne nastane jednolična smjesa, a pred kraj dodati vrelu vodu i dovršiti oblikovanje tijesta u kompaktnu kuglu. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju te staviti u hladnjak na sat vremena.



Pripremiti nacrt za kućicu. Ja sam svoj nacrtala na A4 papiru:

- ¼ papira bila mi je veličina jedne stranice krova (2 x peći)

- 1 komad za bočne stranice odrezala sam malo kraće od dužine stranice krova (2 x peći) Po želji prozore izrezati ili ih kad je tijesto pečeno samo nacrtati.

- 1 komad odrezala sam za ulaz i stražnji dio s prorezom za vrata (peći 1 komad tijesta sa + 1 bez izreza za vrata).

Po želji izraditi dimnjak, ogradu ili još složenije elemente. Od ostatka tijesta ispeći postolje za kućicu. Ja sam postolje napravila od kartona obloženog aluminijskom folijom, a ostatak tijesta iskoristila za izradu medenjaka.


Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati 1/3 pa razvaljati direktno na papiru za pečenje na debljinu od 0,5 cm. Odrezati polovinu dijelova za kućicu, isto ponoviti s drugom trećinom tijesta. Zadnju trećinu tijesta iskoristiti za postolje ili kekse. Sve dijelove tijesta zajedno s papirom za pečenje prebaciti na preokrenutu tepsiju od pećnice.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.

Pečeno tijesto ostaviti da se dobro ohladi. Za to vrijeme pripremiti ljepilo J

Bjelanjke mutiti oko pola minute zatim dodavati prosijani šećer u prahu i limunov sok. Smjesa će biti gusta i sjajna. Kad se štapićem ili vilicom prođe po njoj ostat će oštar trag. Smjesu staviti u najlon vrećicu. Ja sam koristila dvije vrećice za ukrašavanje: jednu s uskim nastavkom za pisanje (može i bez nastavka samo odrezan krajnji rub vrećice) i drugu sa širokim otvorom za lijepljenje stranica kućice i većih elemenata.

Nakon pripreme postolja, prvo lijepiti stranice pa krov i sačekati da se malo osuši i učvrsti. Zatim nastaviti s ukrašavanjem po vlastitoj želji. Smjesi se može dodati boje ili ostaviti bijelu pa ukrašavati šarenim bombonima. Obavezno na kraju sve posuti šećerom u prahu kako bi dobili pravi snježni ugođaj J!



Ja sam zaista uživala, a nadam se da sam potaknula još nekog na izradu unikatnog Božićno-Novogodišnjeg ukrasa u domu. Vratite se u djetinjstvo te pokušajte izraditi slatku kućicu iz bajke o Ivici i Marici, a dok se tijesto za medenjake i medenu kućicu bude peklo, kućom će se proširiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

18. prosinca 2013.

Roščići s orasima

Pečenje ovih finih roščića podsjeća me na mlade dane kad smo ja i mama pekle suhe kekse za blagdane. Bio je to mali broj vrsta ali svi odreda bili su fini, a posebno ovi roščići. Davno požutio papirić s receptom sasvim je slučajno ispao iz stare bilježnice i ponudio se za pečenje i prisjećanje na uspomene i mirise iz davnih dana. Uvijek će mi ovi roščići biti asocijacija na mamu. Ove ću joj godine odnijeti gotove da vidim da li će ih se sjetiti :)




13. prosinca 2013.

Čarobna pita

Proteklog vikenda bila sam na sajmu gdje sam kupila savršene domaće polu-kisele jabuke. Iako za blagdane u većini slučajeva svi peku suhe kolačiće, pita nalik na lijenu pitu bit će savršen odabir za pripremu zadnji tren. Svrstavam je u ekonomične kolače jer se dobije veća količina, financijski je isplativa, vrlo jednostavna za izradu i uvijek uspijeva J!

Ovu sam pitu nazvala čarobna zbog njenog opojnog mirisa dobivenog iz Dr.Oetker Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka s cimetom i limunom. Osim toga u fil od jabuke dodala sam nasjeckane orahe. Za izradu tijesta koristila sam maslac i kiselo vrhnje što mu je dalo posebnu finoću.


Sastojci:


Tijesto:
600 g glatkog brašna
200 g šećera
250 g maslaca
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
1 limun – naribana korica
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja srednje veličine


Nadjev:
5 srednje velikih jabuka (cca. 1,20 kg)
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za Štrudlu od jabuka 
200 g šećera
120 g nasjeckanih oraha
2-3 žlice krušnih mrvica (po potrebi)


Priprema:
U brašno dodati prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, sol i maslac narezan na fete pa ga miješajući s brašnom i šećerom razmrviti. Zatim dodati naribanu koricu limuna, jaja i kiselo vrhnje. Brzo zamijesiti da nastane kompaktno tijesto. Kad je gotovo zamotati ga u prozirnu foliju, staviti da za vrijeme pripreme nadjeva odmara u hladnjaku.

Pripremiti nadjev: oprati, oguliti i naribati jabuke pa ih zajedno sa šećerom staviti u dublju zdjelu na laganu vatru. Pirjati ih 10-15 min dok ne poprime zlatnu boju i malo omekšaju. Pustiti da se ohlade te ukoliko je ostalo tekućine koja nije isparila (ako su jabuke bile sočnije) ocijediti ih ili rupičastom žlicom prebaciti u drugu zdjelu. Zatim dodati: nasjeckane orahe, mješavinu dodataka za štrudlu i krušne mrvice prema potrebi 2-3 žlice (paziti da nadjev ostane sočan).
 

Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u pravokutnik veličine kalupa u kojem će se pita peći. Kalup može biti veličine 30 x 30 cm (ja sam pekla u 25 x 35 cm). Prvu koru položiti u kalup, na nju rasporediti nadjev pa pokriti drugom korom. Prije pečenja izbosti gornju koru na nekoliko mjesta tijesto čačkalicom ili vilicom kako bi nadjev imao zraka prilikom pečenja, a tijesto ostalo ravno.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Gotovu pitu ostaviti da prenoći pa idući dan rezati na kocke ili prutiće te bogato posuti šećerom u prahu. Može se rezati i topla ali je puno bolja kad malo odleži ;)

Pita će dok se peče pa i idući dan kućom širiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

6. prosinca 2013.

Paprenjaci

Paprenjaci su jedan od tradicijskih blagdanskih prhkih kolačića. Povodom dana Sv.Nikole pripremila sam ih kao prijedlog za jestive poklone J. Jednostavni su za izradu, a rade se reljefnim kalupima. Kako su paprenjaci i Hrvatski suvenir, kalupe za njih možemo pronaći u trgovinama suvenira, uglavnom su pravokutnog oblika s prigodnim reljefom kraja gdje se prodaju. Paprenjaci su izuzetno mirišljavi jer u njih idu različiti začini: cimet, muškatni oraščić, klinčić, papar i sl. Sve začine potrebne za aromu i miris ovih kolača pronašla sam u jedinstvenoj mješavini Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake. Ova mješavina dodataka dovoljna je za 500g brašna, a na poleđini vrećice nalazi se i recept koji sam koristila za pripremu paprenjaka.


Sastojci:


125g margarina ili maslaca
125g šećera
125g meda
225g mljevenih oraha
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake
2  jaja
500g brašna


Priprema:

Samljeti orahe.
Pjenasto umutiti margarin, umiješati šećer, med, orahe i mješavinu dodataka Dr. Oetkera. Brašno dodavati na samom kraju. Duže miješati dok se tijesto ne prestane lijepiti i ne postane kompaktno. Gotovo tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odmori u hladnjaku minimalno sat vremena.


Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, spljoštiti ga te razvaljati između dvije prozirne folije na debljinu od ½ cm. Rezati željene oblike kalupom za reljefne kekse i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako kalup nije pravokutan, ostatke od rezanja premijesiti te ponovo razvaljati preko folije i tako ponavljati postupak sve dok se ne potroše ostaci tijesta. Isto učiniti s drugom polovinom tijesta. 

Ukupno će biti 50-60 keksića – ovisno o veličini kalupa. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.

Ako su paprenjaci rezani kalupom koji nema reljefni otisak, ukrasiti ih željenom glazurom. Kad su paprenjaci ohlađeni i glazura osušena, spremiti ih u limenu kutiju gdje mogu stajati duže vrijeme.


Dok se paprenjaci peku kućom će se proširiti aromatičan miris Dr. Oetkerove mješavine dodataka. Više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače pogledajte ovdje.

3. prosinca 2013.

Mali motani burek - imitacija

Pokušavala sam složiti knjige, časopise i papire s receptima... Dugotrajan je to posao jer sam velik broj recepata davno štampala i planirala isprobati ali nikako da dođu na red. Na kraju ništa nije bilo za otpad, ponovo sam sve vratila na hrpe i čekanje za probu :)

Prije nekoliko dana zamijetila sam jedan vrlo privlačan recept kod Lane naziva neobični pužići koji mene podsjećaju na male motane bureke kakvi se posljednje vrijeme nude u pekarama. Djeca vole burek s mesom pa sam se odlučila na isprobavanje ovog recepta. Evo kako sam ga ja pripremila :)


Sastojci:

1 paket gotovih kora (10-11 kora)

Premaz:
40 g svježeg kvasca
400 ml mlakog mlijeka
1/2 žličice šećera
1/2 žličice soli
200 g brašna
125 g omekšanog margarina

Nadjev:
750 g mljevenog mesa
1 veći crveni luk ili 2 manja
2 čena češnjaka
sol
papar
1 žlica vegete
peršin



Priprema:

Pripremiti nadjev: Luk i češnjak nasjeckati na male kockice i popržiti, zatim dodati mljeveno meso. kad je meso promijenilo boju dodati začine (po želji) i pržiti dok ispari sva tekućina.

Pripremiti premaz: Svježi kvasac razmrviti u mlijeku, dodati šećer i sol. Ostaviti par minuta pa dodati brašno i margarin te sve dobro izmiješati.



Odmotati kore (nije potrebno odvajati svaku posebno nego mogu ostati na hrpi). Svaku koru premazati s 4 žlice premaza, s jedne strane nadjenuti s tri pune žlice nadjeva, zamotati u roladu pa gotovu roladu zamotati u pužić. Pužiće slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, a ostatak nadjeva premazati po njima. Po želji ih posuti sezamom ili kimom.

Peći ih 30 minuta na 200 stupnjeva C u prethodno zagrijanoj pećnici dok dobiju lijepu zlatnu boju.

Sastojke sam u odnosu na original recept malo "pojačala" jer sam ove vrlo zasitne pužiće radila za ručak. Odlično su se slagali uz čašu jogurta. Osim mesa, nadjev može biti: sir, jabuke, gljive, šunka i sir ili neki drugi fini i omiljeni ;)