9. lipnja 2014.

Marinirana vratina u saftu od vina

Priznajem!!  Navukla sam se na Podravkinu Marinadu s pivom za roštilj i pečenja! J Ovog puta nisam je koristila za pečenje u pećnici ili na roštilju. Recept koji sam vam danas pripremila jednostavno morate isprobati! Vjerujte mi totalno sam oduševljena rezultatom i s nestrpljenjem očekujem vaše javljanje dojmova! J

Redovito na akciji u trgovačkim centrima nailazimo na svinjsku vratinu po povoljnoj cijeni, tako je bilo i ovog vikenda. Osim svinjske vratine bez kosti i Vegeta Marinade s pivom, potrebno je još samo nekoliko sastojaka, pire krumpir, salata po želji, rashlađeno pivo i užitak je zagarantiran!


Recept:

Sastojci:
800 g svinjske vratine bez kosti
malo ulja
30 g peršina
5-6 češnjeva češnjaka
200 ml pasirane rajčice (ili pelata)
200 ml bijelog vina

1,20 kg krumpira
50 g maslaca
70 ml toplog mlijeka



Priprema:

Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice nalazi se mali utor koji je dovoljno da prstima povučete kako bi se vrh gornjeg ugla vrećice otvorio. Pripremite meso – provjerite ako vam je mesar očistio vratinu od kosti.  Rasporedite jedan red vratine u zdjelu, prelijte s pola marinade, složite drugi red vratine i prelijte ostatkom marinade. Ostavite pola sata, a ako želite jači okus ostavite meso da se marinira dulje vrijeme.

Dok se marinira vratina, očistite i stavite kuhati krumpir za pire. Očistite češnjak pa nasjeckajte sitno njega i svježi peršin.

Recept u slikama

U tavu ili zdjelu za pečenje promjera 26-28 cm stavite malo ulja – tek toliko da u vrlo tankom sloju pokrije dno. Pomiješajte malo vratinu u marinadi pa izvadite i složite fete jednu do druge u tavu. Ostatak marinade iz zdjele prelijte po mesu. Preko svega rasporedite nasjeckani češnjak i peršin, pokrijte tavu i stavite pržiti na srednju temperaturu.

Povremeno protresite i pazite da meso ne zagori. Nakon desetak minuta dodajte 200 ml pelata ili pasirane rajčice. Ostavite ponovo desetak minuta da se dinsta pa okrenite meso, dodajte 200 ml vina i sad ostavite da se dinsta pokriveno još pola sata. Pred kraj možete meso još jednom okrenuti.

Tava neka cijelo vrijeme pripreme bude pokrivena. Osim fino mekanog mesa dobit ćete i gusti saft. Dodatni začini mesu osim marinade, češnjaka i peršina nisu potrebni.


Za vrijeme pripreme marinirane vratine u saftu od vina bit će kuhan krumpir pa ga procijedite, dodajte po želji maslac, mlijeka i ukoliko je potrebno još soli i dobro razradite gnječilicom za krumpir (ili mikserom). 
Uz sve ovo pripremite salatu po želji i naravno dobro rashlađeno pivo. J
 
Ovo je zaista jako fin ručak, kod nas je već pri prvoj degustaciji ušao u top 10 što znači da će biti na meniju bar jednom mjesečno. J Pire krumpir zamijenite tjesteninom ili drugim prilogom po želji, a više o Podravkinoj tekućoj Marinadi s pivom i ostalim marinadama možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar