14. svibnja 2014.

Recept za kuglof od naranče

Ovo je recept za lagan i neobičan kuglof. Neobičan je zato što je rađen od dizanog tijesta u koje je dodan mesnati dio naranče narezan na komade. Rezultat je mekan sočan kuglof s pravim komadima voća J Vjerujem da će vam se svidjeti. Ako želite, dodajte još šećera, meni je ova količina taman dovoljna. Iskoristite dok još ima naranči u trgovinama, isprobajte recept i obavezno javite utiske J



Recept za kuglof od naranče u slici i riječi


Sastojci:

30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1 žličica šećera
---------------------
150 g brašna
100 ml mlakog mlijeka
--------------------
400 g brašna
150 g maslaca
2 žumanca
130 g šećera
Prstohvat soli
Korica 2 naranče
100 ml mlakog mlijeka
--------------------
Meso 2 naranče



Priprema:

U posudu za miksanje razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite 10 minuta da kvasac naraste. Kad je kvasac nabubrio, dodajte 150 g brašna i 100 ml mlakog mlijeka pa dobro promiješajte. Dobiveno meko tijesto sad ostavite da odmara 30 minuta.

Za to vrijeme dvije naranče dobro operite, naribajte narančasti dio kore, zatim ih očistite, a meso odvojite na fete i narežite na komadiće.

U manjoj posudi pjenasto umutite 150 g omekšalog maslaca sa šećerom i žumancima, dodajte sol, naribanu koricu naranči i mlako mlijeko.

Recept u slici

U naraslo mekano tijesto dodajte polovinu (200 g) preostalog brašna, zatim smjesu od maslaca, žumanjka  i mlijeka pa na kraju ostatak brašna (200 g). Miješajte da dobijete gusto i meko tijesto. Na samom kraju u tijesto dodajte komadiće mesa naranče.

Rebrasti kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Gotovo tijesto prebacite silikonskom špatulom u kalup, pokrijte i ostavite da odmara. Kad je tijesto naraslo, uključite pećnicu.

Kuglof pecite sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C. Pečen istresite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.


5. svibnja 2014.

Štrudla od jabuka - recept uz Brzi&Fini trik

Prijavom na nagradni natječaj „Brzi&Fini“ trikovi možete osvojiti knjižicu s puno zanimljivih i brzih kulinarskih trikova koji će vam pomoći da svoje dragocjeno vrijeme iskoristite što kreativnije i ekonomičnije te tako zadivite ukućane ili nenadane goste. Uvjeti su vrlo jednostavni, a možete sudjelovati na dva načina. Sve detalje pročitajte na samoj aplikaciji natječaja, a ja ću vam samo šapnuti da svi sudionici dobivaju knjižicu, a najkreativnijima Dukat puni hladnjak svojim proizvodima J!


Kako bih vam pokazala koliko su zanimljivi i kvalitetni trikovi odabrala sam trik pod nazivom Zarobljena peciva te po njemu pripremila recept za štrudlu od jabuka za sve one koji je žele pripremiti na vrlo jednostavan način i u vrlo kratko vrijeme.

Recept za štrudlu od jabuka uz Brzi&Fini trik:

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
500 g jabuka (dvije veće ili tri srednje)
2 žličice limunova soka
70 g šećera (3 jušne žlice)
70 g sjeckanih oraha (puna šaka)
1 mala žličica cimeta
1 žlice krušnih mrvica

Ostalo: krušne mrvice i šećer u prahu za posipavanje
Za premazivanje: žumanjak + 2 žlice vode


Priprema:

Pripremite nadjev: Naribajte jabuke, dodajte sok od limuna, nasjeckane orahe, šećer, cimet i krušne mrvice. Sve dobro izmiješajte pa približno odvojite na hrpice ovisno o broju štrudli koje planirate pripremiti (2 ili 4).

Pripremite jednu polovinu tijesta, razvaljajte 20 x 30 cm (kao na slici 1.)  – za jednu veću štrudlu ili 30 x 30 cm pa prerežite na pola (kao na slici 2.) – za dvije manje štrudle. 


Po sredini tijesta pospite žlicu krušnih mrvica (one će pokupiti moguću tekućinu od jabuka) pa na njih rasporedite nadjev. Obje strane tijesta bez nadjeva razrežite na trakice pa zamatajte naizmjence jednu pa drugu stranu preko nadjeva (slika 1. i 2.)

Sve isto ponovite s preostalom polovinom tijesta.

Zamotane štrudle premažite žumanjkom razrijeđenim s dvije žlice vode (slika 3.) čime će se krajevi spojiti, a pečene će imati lijepu boju J

Pecite ih 30 minuta na 200°C u prethodno zagrijanoj pećnici.

Požurite po puno dobrih trikova, a možda i Dukatovih proizvoda za pun hladnjak, ovdje! J Sretno!