6. veljače 2017.

Božićne zvjezdice ili vanilice

Nikako da na red dođu recepti za kekse koje sam radila za blagdane.. Jedan od tri koja čekaju u redu su Božićne zvjezdice - recept Milicze po kojem sam radila vanilice, vanilin keksiće.. kako god ih nazovete i koji god oblik im odabrali zaista su prefini i meni su bili najdraži keksi na pladnju.

Recept za vanilice

Sastojci:

500 g brašna
200 g masti
4 velike žlice šećera
1 jaje
1 žumanjak
sok od 1 limuna
2 vanilin šećera

marmelada za spajanje
šećer u prahu za posipavanje


Priprema:

Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto. Ja ga običavam ostaviti bar pola sata u hladnjaku da odmori, ustvari za blagdane pripremim sva tijesta dan ranije i spremim u hladnjak.. zatim ih idući dan izvadim i pečem redom bez gašenja pećnice i tek na kraju spajam, slažem, šećerim...

Tijesto tanko razvaljajte i režite oblike po želji pa stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje.


Pecite ih 15 min na 160°C u prethodno zagrijanoj pećnici dok ne budu svjetlo žuti, ali sasvim svjetli.. gotovo bijeli. Pečene spajajte marmeladom i uvaljajte u šećer u prahu.

3 komentara:

  1. Predivne fotke i prezentacija. Hvala ti na čuvanju tradicijskih kolača..ovi imaju svinjsku mast, koje se mnogi groze, ali i limunov sok, koji služi i za okus i umjesto praška za pecivo. Stvarno ta jednostavna kombinacija daje predivan okus i kvalitetne kolačiće.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako su mi fini i ostat će u užem krugu omiljenih keksića.. pa znam ja gdje ima dobrih receptića ;) Imala sam lijepe bijele masti šteta ju ne iskoristiti za kolače.

      Izbriši
  2. Obožavam ovakve kolačiće, ali bez masti. Znam zašto se u njih stavlja mast, ali meni ima miris i okus koji ne podnosim.

    OdgovoriIzbriši