Stranice

19. studenoga 2017.

Sacher torta

Druženje s radnim kolegama bila je prilika da napravim sacher tortu.

Sastojci:

Tijesto:
150 g čokolade za kuhanje
1 žlica mlijeka
150 g maslaca
150 g šećera u prahu
1 vanilin šećer bourbon
6 žumanjaka
150 g brašna
1 prašak za pecivo
6 bjelanjaka
nekoliko zrna soli
50 g šećera u prahu

Nadjev:
600 g marmelade od marelice
3 žice ruma
50 ml soka od mandarine

Namakanje biskvita:
150 ml soka mandarine (ili naranče)
50 ml vode

Glazura:
200 g tamne čokolade
80 g margarina
2 žlice mlijeka


Priprema:

Otopite čokoladu sa žlicom mlijeka na pari.

Uključite pećnicu da se ugrije do 170°C.

Odvojite bjelanjke i žutanjke u različite posude. Bjelanjke miksajte, dodajte sol i šećer pa miksajte do čvrstog snijega. Odložite sa strane.

Miksajte omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne nastane glatka kremasta smjesa, dodajte otopljenu čokoladu.. zatim miksajte dalje uz dodavanje žutanjaka - jednog po jednog (prije dodavanja drugog svaki dobro izmiksajte u smjesi). Na kraju lagano dodajte naizmjenično brašno koje ste promiješali s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.

Smjesu za biskvit istresite u kalup za tortu promjera 24 cm, poravnajte površinu pa stavite u prethodno ugrijanu pećnicu. Pecite 45 minuta na 170°C.

Pečen biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi. Ukoliko vam je tijesto neravno, okrenite ga naopako i maknite kalup.

Ocijedite mandarine, dobiveni sok razrijedite s vodom.

Marmeladi dodajte sok od mandarina i rum pa ugrijte dok se otopi na pari.

Ohlađen biskvit prerežite dva puta da dobijete tri kore. Kore navlažite sokom od mandarine i filujte razrijeđenom marmeladom od kajsije. Zadnju koru također tanko premažite marmeladom kako bi glazura što ravnije izgledala.


Otopite čokoladu, margarin i mlijeko na pari, ostavite da se malo ohladi dok ne postane gušća ali da bude dovoljno maziva. Prelijte nafilanu tortu čokoladom i ukrasite također čokoladom.

Gotovu tortu prije rezanja dobro ohladite.


2 komentara: