Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
Stranice
▼
22. ožujka 2009.
Štrudelj (štrudla) s jabukama
Sastojci
Tijesto
50 dag brašna
25 dag omekšalog margarina
1 jušnu žlicu kiselog vrhnja ili jogorta
1 jaje
1 žutanjak
3 jušne žlice šecera
prstohvat soli
1 dl mlijeka
4 dag svježeg kvasca ili vrecica
suhog
1 dl ulja
Nadjev
1 kg jabuka (6 srednjih)
5 jušnih žlica šecera
5 jušnih žlica krušnih mrvica
5 jušnih žlica groždica
2 jušne žlice ruma
1 vanilin šecer
1 žlicicu cimeta
2 jušne žlice krušnih mrvica za posip
(po potrebi)
po želji šecer u prahu za posipanje
Priprema
Kvasac razmrviti sa malo šecera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šecer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
Pripremiti nadjev: ocistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šecer, vanilin šecer, groždice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica - to ovisi koliko su jabuke socne.
Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva.
Po nadjevu takoder samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pecenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.
Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pecnica.
Pecnicu ukljuciti na 180-190 st.C. Kad je pecnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peci cca 45 minuta.
Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i rucnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šecerom u prahu.
Ja sam ovoga puta štrudelj radila bez groždica jer ih djeca ne vole, ali svakako ih stavite jer je tada puno bolji nadjev.
Zahvaljujuci NoLiti i clanku na njenom blogu o korisnosti cimeta, pocela sam ga i ja koristiti.
štrudla izgleda fenomenalno! ovo moram probati :)
OdgovoriIzbrišiodlicno izgleda, tijesto je fantasticno, bogati nadjev...predivno!
OdgovoriIzbrišiMislim, sta da ti kaze jedna Vojvodjanka :))))
OdgovoriIzbriši.....da ti je strudla ko da si vojvodjanka :))))
Pusa
Hvala drage moje :)
OdgovoriIzbrišiJako, jako finooo :))
OdgovoriIzbrišiŠtrudla izgleda savršeno,divota :))
OdgovoriIzbrišinikada mi nije uspjelo dizano tjesto ali ovo mi izgleda super
OdgovoriIzbrišitijesto je fantastično,svi su pohavalili štrudel,,:)
OdgovoriIzbriši