Stranice

7. listopada 2009.

Baila, Baila, Baila Me ... (čokoladna torta)

Pjesma koja mi se vec dva dana vrti u mislima, jednostavno je nametnula naziv ove fine cokoladne torte:)



Sastojci:

Tijesto:
15 dag maslaca
5 dag kvalitetne cokolade za
kuhanje
4 jaja
4 žumanjka
25 dag šecera
prstohvat soli
1 vanilin šecer
25 dag brašna
10 dag gustina
3 žlice kakao praha
2 žlice ruma
1 dl kiselog vrhnja
4 bjelanjaka

Krema:
7 dl slatkog vrhnja
20 dag cokolade za kuhanje
5 dag šecera u prahu
6 listova želatine



Priprema:

Krema:
Vrhnje ugrijati skoro do vrenja, maknuti sa vatre, ubaciti cokoladu na kockice i šecer u prahu te miješati dok se cokolada ne otopi i nastane jednolicna smjesa. Staviti hladiti pokriveno u hladnjak.

Tijesto:
Cokoladu iskidati na komadice i otopiti na pari ili laganoj vatri te ostaviti da se malo ohladi.

Maslac dobro izraditi mikserom na najvecoj brzini, te mu postepeno dodati šecer i vanilin šecer. Mutiti sve dok se ne dobije glatka kremozna smjesa. Dodavati jedno po jedno jaje i žumanjke te nakon svakog dodanog miksati po pola minute. Smjesa mora stalno biti fino kremasta.

Promiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo te dodati u nekoliko navrata u smjesu od maslaca i jaja te kratko miješati srednjom brzinom.

Od bjelanjaka istuci cvrsti snijeg te ga pažljivo dodati u gornju smjesu.

Sipati u kalup promjera 24 cm i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C - 60 minuta. Peceno tijesto ostaviti u kalupu desetak minuta, zatim odvojiti od kalupa i preokrenuti na rešetku obloženu masnim papirom.



Krema:
Želatinu otopiti u vodi, nakon desetak minuta ocijediti i zagrijati u loncicu na pari ili u mikrovalnoj (1 min. na 300).

Dok se želatina namace u vodi, ohladeno vrhnje i cokoladu izvaditi iz hladnjaka i izmiksati u šlag pjenu. Miksati treba dosta dugo, a kad postane gotovo cvrsta, dodavati u tankom mlazu želatinu i miksati dok ne postane sasvim cvrsta. Gotovu kremu ostaviti petnaestak minuta u hladnjaku.



Slaganje:
Tijesto prerezati dva puta, (kremu vizuelno podijeliti na tri dijela) te bogato filovati svaki list sa po trecinom kreme, a preostalom kremom premazati tortu izvana.

Ukrasiti po želji.
Ja sam za ukrašavanje koristila: 5 dag cokolade, 2 dag margarina, 2 žlice mlijeka i žlicu ulja za glazuru, cokoladne mrvice za stranice torte i jednu šlag pjenu za obod i natpis.

Evo i fete torte, slika stigla mms-om :)

Broj komentara: 9:

  1. Jako si je lepo napravila. Glazura je savrsena :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav Masatera,

    lijepa i ukusna torta koju ste napravili. Od ovih, ja bih želio imati komad.
    Kompliment

    Pozdrav Jakov

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno i za oči i za nepce ubijeđena sam!

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow draga moja, perfektna e! Nemam dumi! Kisses!

    OdgovoriIzbriši
  5. zvuci prefino, a izgleda fantasticno!!! glazura cakum pakum!

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajni sastojci čine ovaj recept,predivno dekorisana,vidi se da si uzivala u pravljenju tortice.

    OdgovoriIzbriši
  7. prekrasno izgleda...glazura i dekoracija su fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši