Stranice

8. prosinca 2009.

Pita sa jabukama by helga44

Pita sa jabukama drage mi "buhtlice" kako se mi od milja zovemo, privukla me zbog ruma u sastojcima za tijesto :)))



Sastojci:

1,5 kg kiselih jabuka
5 žlica šećera za jabuke

60 dag brašna
25 dag margarina
1 jaje
1 dl mlijeka
4 vanilin šećera
5 žlica šećera
ribana korica jednog limuna
1 žlica ruma
1 prašak za pecivo

šećer u prahu za gotovu pitu



Priprema:

Margarin umutiti, dodati šećer, vanilin šećer, jaje, mlijeko, koricu limuna i rum. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesiti da nastane kompaktno i glatko tijesto. Tijesto staviti u najlon vrećicu ili pokriti i staviti u hladnjak do završetka pripreme nadjeva.



Jabuke oprati, očistiti i naribati. Staviti u posudu zajedno sa šećerom i 2 žlice vode. Poklopiti ih i staviti da se kuhaju. Kad zakuhaju maknuti poklopac i pustiti da se dinstaju kako bi isparila tekućina. Ukoliko su jabuke bile sočnije može se dodati žlica krušnih mrvica pred samo filovanje. Fil ostaviti da se malo ohladi.



Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati ih na veličnu manje tepsije (32x27 cm). U podmazanu tepsiju staviti prvi dio tijesta, preko njega nadjev i na kraju prekriti drugim dijelom tijesta. Na nekoliko mjesta probosti tijesto čačkalicom do sredine nadjeva. Staviti peči u zagrijanu rernu pola sata na 180 st.C. Pečeno ostaviti da se ohladi, rezati se može isti, a poželjno je idući dan jer pita fino omekša. Posuti šećerom u prahu.

Broj komentara: 8:

  1. Rekla bi moja prijateljica: kraljevski kolač!

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim starinske pite sa jabukama, a ova izgleda upravo tako. Vjerujem da je recept gospođe Helge dobar. Nekako to osjećam...

    OdgovoriIzbriši
  3. O da, ovo bi moglo biti jako, jako fino i aromatično!

    OdgovoriIzbriši
  4. savrsena je, obozavam pitu od jabuka!

    OdgovoriIzbriši
  5. Drago mi je da si objavila ovaj Helgin recept jer sam ga isprobala i odličan je:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo mi je najdraži recept za pitu od jabuka. Uvijek ga koristim. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. naljepsi kolac od moga djetinstva i dan danas savsenstvo svaka cast moze sa masu drugi fila

    OdgovoriIzbriši