Stranice

3. siječnja 2010.

Moja rođendanska višekatnica :))

Evo nas i u Novoj godini, pa kao i svake godine tako i ovu počinjem sa pečenjem torte sebi za rođendan..



Od kad znam da pečem kolače, svakog 1.1. sam pekla tortu za svoj rođendan 2.1. Tako je bilo i ovog puta, nakon obilaska rodbine, zasukala rukave i na posao. Obično koristim svoj rođendan za izradu neke nove torte za koju unaprijed pretpostavim da je "kraljevska". Ove godine nikako da se odlučim, imala sam nekoliko recepata u užem izboru, ali umor je učinio svoje i nažalost nisam ni jednu isprobala nego sam u hodu napravila kombinaciju mojih torti kako bi dobila nešto novo sa minimalno uloženog truda :))


Biskvit sam prvi odabrala, dok sam miksala, razmišljala sam o kremi, a tijesto je neprestano bilo kremasto, posebno kremasto.. a rezultat je bio da je "biskvit prikipio" pa sam dobila kat više :))


Torta sa samo 5 dag margarina nastala kombinacijom torte od oraha s vodom i torte labude jezero, uz dodatak kokosa.

Sastojci:
Tijesto
8 žumanjaka (koristiti veca jaja)
30 dag kristal šecera
16 velikih žlica vode
30 dag brašna
1 prašak za pecivo
16 dag oraha
3 velike žlice ruma
8 bjelanjaka (koristiti veca jaja)
prstohvat soli
15 dag kristal šecera

Kreme
5 dl mlijeka
1 puding od vanilije
4 velike žlice šecera
2 vanilin šecera
4 lista želatine
voda
5 dl slatkog vrhnja
15 dag kokosovog brašna

Glazura
8 dag cokolade za kuhanje
5 dag margarina
2 velike žlice mlijeka
1 velika žlica ulja

Ostalo
za natapanje biskvita:
2 dl mlijeka
3 žlcice šecera
3 žlice ruma
za ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašna ili mljevenih oraha


Priprema

Tijesto:
Bjelanjcima dodati prstohvat soli i mutiti ih dugo na srednjoj brzini miksera, kad su na pola cvrsti dodati lagano šecer u više navrata i neprestano mutiti dok ne nastane cvrsta pjena.
Ukljuciti pecnicu na 200 st.C.
U drugoj posudi žutanjke i šecer pjenasto umutiti, dodati 6 žlica vode - žlicu po žlicu. Zatim dodati trecinu brašna izmiješanog s pecivom, mutiti, dodati 5 žlica vode, drugu trecinu brašna, mutiti, dodati 5 žlica vode i preostalo brašno, mutiti, dodati orahe promiješane sa rumom i nekoliko žlica snijega od bjelanjaka. Mutiti i stalno paziti da smjesa bude kremastog izgleda, na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka, samo ga par sekundi mutiti pri vrhu sa mikserom a onda rucno (može izvadenim nastavcima miksera) kako bi i dalje smjesa ostala kremastog izgleda.

Kalup (28cm) nauljiti, pobrašniti i staviti peci tijesto te smanjiti temp. pecnice na 180 st.C. Biskvit peci oko 50 min, provjeriti štapicem ili tankim dugim nožem ako je peceno.



Krema:
Namociti želatinu u hladnu vodu oko 10 minuta, odnosno dok se kuha puding. U mlijeku zakuhati puding, šecer i vanilin šecer, kad je kuhano maknuti sa vatre i dodati ocijedenu želatinu list po list i neprestano miješati da se želatina otopi. Puding ohladiti povremeno miješajuci da se ne stvori korica. Cvrsto istuci slatko vrhnje i dodati u ohladeni puding.
Kremu podijeliti na dva dijela te u jedan dio dodati kokos.
Od kreme bez kokosa odvojiti 2-3 žlice za premaz preko zadnje kore torte - ispod cok.glazure.


Slaganje torte:
Ohladen biskvit prerezati tri puta kako bi se dobile 4 kore. Prilikom slaganja svaku koru (osim donjeg dijela prve kore) s obje strane navlažiti mješavinom mlijeka, ruma i šecera uz pomoc kista.

Na prvu koru nanijeti pola kreme bez kokosa, na drugu koru nanijeti pola kreme s kokosom, na trecu koru nanijeti pola kreme bez kokosa i na vrh torte tanko namazati 2-3 žlice kreme bez kokosa (ranije odvojeno).

Stranice torte bogato premazati sa 2/3 ostatka kreme s kokosom, a preostalu trecinu iskoristiti za ukras na torti koji ce zbog kokosa iz šprice izlaziti cupavo.

Za glazuru otopiti sastojke ali na tihoj vatri i samo do pola pa maknuti s vatre i miješati dok ne nastane jednolicna smjesa, ostaviti da se malo ohladi uz povremeno miješanje kako bi se zgusnula. Sipati ju na tortu te žlicom ili kuhacom raditi šare - nepravilnu površinu.



Stranice torte ukrasiti kokosom u prahu ili mljevenim orasima.

Torta je meni bila visoka 10 cm, fete sam rezala tanke ali i takve su bile jako zasitne.

Broj komentara: 17:

  1. Sretan rodjendan, dear...a tortica izgleda bas raskosno i fino!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uuu..kako kremasta..odlično izgleda..velika, čokoladna...Sretan rođendan Snježana, i sve onako kako si ti poželiš!!..

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan rodjendan draga moja! Torta ti e prekrasna! Vse dobro ti jelaem. Celuvki!

    OdgovoriIzbriši
  4. Srecan rodjendan... tortica je savrsena :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Još jednom sretan rođendan a torta izgleda izvrsno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ohooo!!!
    Ovo je stvarno višekatnica!
    Super izgleda!
    Sve što si sama želiš :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Joj,kako dobro izgleda torta! Sretan ti rođendan želim,puno sreće,ljubavi i zdravlja

    OdgovoriIzbriši
  8. Sretan Rodjendan,torta je savrsena!

    OdgovoriIzbriši
  9. Sretan rođendan i sve najbolje.
    Torta izgleda savršeno. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. wow, kraljevska!!! bas kakva i treba biti za rodjendan!! sve najbolje ti zelim!

    OdgovoriIzbriši
  11. Sretan rođendan i sve najbolje u Novoj:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ohh, looks very rich and delicious!
    Compliments! XO

    OdgovoriIzbriši
  13. Draga moja, imam nagrada za teb!

    OdgovoriIzbriši
  14. wow! presjek zaista izgleda raskošno :) fenomenalno! sretan ti rođendan i sve najbolje!

    OdgovoriIzbriši
  15. Hello Masatera,
    As always a masterpiece. Compliment
    Greetings from Nuremberg Jacob

    OdgovoriIzbriši