Stranice

29. listopada 2010.

Slatka savijača sa sirom

Evo jednog brzinskog recepta. Morala sam iskoristiti sir koji me čekao od ponedjeljka, a bila sam spriječena bilo što peći ili kuhati pa eto danas sam ga brzinski iskoristila za moje drage večerašnje gošće :)


Sastojci

Punjenje:
10 dag grožđica
1 dl tople vode
2 žlice ruma
50 dag svježeg sira
8 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1/2 limuna - naribana korica

Ostalo:
50 dag lisnatoga tijesta
šećer u prahu za posipanje



Priprema:

Grožđice namočiti u toploj vodi i rumu.

Izmiješati svježi sir, šećer i vanilin šećer.


U sir dodati jedan i po žumanjak. Preostalu polovicu žumanjka staviti u šalicu za kavu. Bjelanjke istući posebno metlicom ili viljuškom u snijeg pa i njega umiješati u sir. Na kraju ocijediti grožđice i primiješati siru.

Uključiti pećnicu na 200 st.C da se grije.

Pola žumanjka u šalici promiješati sa žličicom vode.


Razvaljati komad lisnatog tijesta na dužinu tepsije cca 35×30 cm. U sredinu tijesta po dužini staviti pola nadjeva, preklopiti centimetar krajeva tijesta koji su ostali bez nadjeva na nadjev, premazati žumanjkom (da bi se tijesta zalijepila) kraj tijesta pa preklopiti jedan suprotni kraj preko nadjeva. Namazati ga žumanjkom i lagano preklopiti preostali kraj tijesta kako bi se kasnije listalo za gore. Staviti u tepsiju i na nekoliko mjesta izbosti čačkalicom. Tepsiju navlažiti hladnom vodom ili ispod savijača staviti papir za pečenje.


Isto napraviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta.

Peči 45 minuta na 200 st.C. Pečene posuti šećerom u prahu.

1 komentar:

  1. U svakom slucaju odlicno je i brzo je gotovo :-), ali savijaca od domaceg vucenog tijesta ipak je najbolja!

    OdgovoriIzbriši