Ove su tortice degustatorice izdvojile kao posebne izgledom i okusom. Evo recepta s napomenom da ih se može raditi puno ranije jer što duže stoje finijeg su okusa. Totalno za lješnjakoljupce ;)
Sastojci:
Tijesto:
150 grama maslaca
250 grama glatkog brašna
100 grama mljevenih lješnjaka
100 grama šećera u prahu (može i kristal šećer)
1 vanilin šećer
1 jaje
Krema:
100 grama poprženih mljevenih lješnjaka
100 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu
1 žlica ruma
Za ukrašavanje:
4 žlice marmelade od marelica
1 veća žlica ruma
100 grama poprženih cijelih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
200 grama lješnjaka (dio za kremu i ukrašavanje) popržiti u tavi bez dodavanja masnoće dok ne zamirišu i popuca ovojnica. Protrljati ih da se potpuno oljušte pa odvojiti 100 grama svjetlijih, a preostalih 100 grama samljeti za nadjev.
Od brašna, šećera, maslaca, mljevenih lješnjaka i jaja umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata da odstoji u hladnjaku.
Pećnicu uključiti da se ugrije na 175 stupnjeva C.
Razvaljati tijesto na debljinu cca 3 mm pa rezati krugove promjera 3,5 cm. Peći ih na namaštenom ili limu prekrivenom masnim papirom 8-10 minuta na 175 st.C tako da ostanu svijetli.
Omekšali maslac miksati sa šećerom, u pjenasto dodati rum i mljevene pržene lješnjake. Dobivenom kremom spajati po dva ohlađena keksića. Kremu bogato staviti, u visini minimalno koliko je debljina jednog keksića ili milimetar više te zagladiti okolo da dobiju oblik malih tortica.
U marmeladu dodati rum pa dobro izmiješati uz pomoć vilice dok ne omekša i postane glatka.
Na svaku torticu staviti pola najmanje žličice za kavu marmelade i u nju utisnuti lješnjak. Na kraju već dekorirane tortice lagano posuti šećerom u prahu.
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
Stranice
▼
28. studenoga 2011.
24. studenoga 2011.
Dvobojni pužići
Da li razmišljate o Božiću? Već ove nedjelje palimo prvu Adventsku svijeću :)
Za ovaj period pripremila sam nekoliko prigodnih recepata koji će Vam možda pomoći u odabiru blagdanskih kolačića :) Osim toga želim Vam preporučiti veoma zanimljivu stranicu raznovrsnog sadržaja za pripadnice ljepšeg spola, provirite i pronađite nešto za sebe na Female.hr. U rubrici "kuhinja" od danas će se naći i poneki moj recept ;)
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
150 grama šećera
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 grama margarina
Ostalo:
2 žličice cimeta
2 žličice kakaa u prahu
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sol i šećer. U sredini napraviti udubljenje pa tu staviti malo omekšali margarin i miješati s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodati jaje i kiselo vrhnje (odvojiti pola male žličice) pa mijesiti da nastane kompaktna glatka smjesa.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cimet pa dobro ponovo izmiješati da se cimet ravnomjerno rasporedi. Oblikovati kuglu, spljoštiti i spremiti u prozirnu foliju za domaćinstvo ili manju vrećicu i staviti u hladnjak.
U drugi dio dodati kakao i pola male žličice kiselog vrhnja (odvojeno ranije od 100 ml), dobro izmiješati pa također staviti u foliju ili vrećicu i na pola sata u hladnjak.
Izvaditi tijesta iz hladnjaka. Svaki prerezati na pola. Razvaljati 1 tamnu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm, odložiti ga sa strane. Razvaljati 1 svjetlu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm (bolje da je malo pola cm širi od tamnog), premazati ga razmućenim jajetom i prekriti razvaljanim tamnim tijestom te valjkom lagano proći preko sastavljenih tijesta kako bi se bolje sljubili. Sve zajedno zarolati u roladu i staviti sat vremena u zamrzivač kako bi šare nakon rezanja ostale što urednije.
Isto sve napraviti sa preostalim polovinama svijetlog i tamnog tijesta. Slagati se može po želji: tamno preko svjetlog ili svjetlo preko tamnog tijesta.
Nakon sat vremena, uključiti pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva C. Izvaditi rolade i rezati oštrim nožem na široke fetice širine 5mm. Kekse slagati na lim obložen papirom za pečenje. Kad je pećnica ugrijana staviti peći kekse na 15-18 minuta.
Mirišu na cimet ;) Mogu se čuvati duže vrijeme u limenoj kutiji.
Za ovaj period pripremila sam nekoliko prigodnih recepata koji će Vam možda pomoći u odabiru blagdanskih kolačića :) Osim toga želim Vam preporučiti veoma zanimljivu stranicu raznovrsnog sadržaja za pripadnice ljepšeg spola, provirite i pronađite nešto za sebe na Female.hr. U rubrici "kuhinja" od danas će se naći i poneki moj recept ;)
Sastojci:
500 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
150 grama šećera
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 grama margarina
Ostalo:
2 žličice cimeta
2 žličice kakaa u prahu
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Brašno pomiješati s praškom za pecivo, dodati sol i šećer. U sredini napraviti udubljenje pa tu staviti malo omekšali margarin i miješati s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodati jaje i kiselo vrhnje (odvojiti pola male žličice) pa mijesiti da nastane kompaktna glatka smjesa.
Tijesto podijeliti na dva dijela.
U jedan dio dodati cimet pa dobro ponovo izmiješati da se cimet ravnomjerno rasporedi. Oblikovati kuglu, spljoštiti i spremiti u prozirnu foliju za domaćinstvo ili manju vrećicu i staviti u hladnjak.
U drugi dio dodati kakao i pola male žličice kiselog vrhnja (odvojeno ranije od 100 ml), dobro izmiješati pa također staviti u foliju ili vrećicu i na pola sata u hladnjak.
Izvaditi tijesta iz hladnjaka. Svaki prerezati na pola. Razvaljati 1 tamnu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm, odložiti ga sa strane. Razvaljati 1 svjetlu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm (bolje da je malo pola cm širi od tamnog), premazati ga razmućenim jajetom i prekriti razvaljanim tamnim tijestom te valjkom lagano proći preko sastavljenih tijesta kako bi se bolje sljubili. Sve zajedno zarolati u roladu i staviti sat vremena u zamrzivač kako bi šare nakon rezanja ostale što urednije.
Isto sve napraviti sa preostalim polovinama svijetlog i tamnog tijesta. Slagati se može po želji: tamno preko svjetlog ili svjetlo preko tamnog tijesta.
Nakon sat vremena, uključiti pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva C. Izvaditi rolade i rezati oštrim nožem na široke fetice širine 5mm. Kekse slagati na lim obložen papirom za pečenje. Kad je pećnica ugrijana staviti peći kekse na 15-18 minuta.
Mirišu na cimet ;) Mogu se čuvati duže vrijeme u limenoj kutiji.
9. studenoga 2011.
Čoko-orah kuglice
Nešto brzo, fino i jednostavno ;)
Sastojci:
Za kuglice:
200 grama šećera u prahu
200 grama mljevenih oraha
100 grama čokolade za kuhanje
2 žlice ruma
1 bjelanjak
25 g otopljenog maslaca
Ostalo:
50 grama oraha za valjanje kuglica
Priprema:
Otopiti čokoladu i maslac, dodati ostale sastojke i dobro izmiješati.
Od ove smjese raditi kuglice i uvaljati ih u mljevene ili sitno sjeckane orahe.
Sastojci:
Za kuglice:
200 grama šećera u prahu
200 grama mljevenih oraha
100 grama čokolade za kuhanje
2 žlice ruma
1 bjelanjak
25 g otopljenog maslaca
Ostalo:
50 grama oraha za valjanje kuglica
Priprema:
Otopiti čokoladu i maslac, dodati ostale sastojke i dobro izmiješati.
Od ove smjese raditi kuglice i uvaljati ih u mljevene ili sitno sjeckane orahe.
6. studenoga 2011.
Šarenko
Ovo je bio posljednji kolač rađen mojim starim mikserom. Družili smo se više od 18 godina, prošli recepata i recepata, miksali biskvite, tijesta prhka i dizana te razne druge slastice pa čak i krumpir pire :) Nije sad bilo lako naći zamjenu, ali moralo se pa od danas imam novog ljubimca, a stari je u zasluženoj mirovini ..
Kolegici Mirjam hvala na receptu za sočan i osvježavajući kolač.
Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
250 grama šećera
1 vanilin šećer
250 grama glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 ml vode
2 žlice nutelle
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
Puding:
1 litra mlijeka
2 praška za puding okusa maline ili jagode (2 x 40g)
50 grama šećera
1 vanilin šećer
Preljev:
600 ml kiselog vrhnja
4 žlice šećera
1 bourbon vanilin šećer
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci sa 50 grama šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šećera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vanilin šećer, ulje, vodu pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Pola smjese uliti u pleh veličine cca 25 x 35 cm, a u preostalo tijesto umiješati nutellu, kakao i žlicu mlijeka. Smeđe tijesto većom žlicom stavljati na hrpice po žutom tijestu (dvadesetak hrpica).
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.
Skuhati puding od navedenih sastojaka. Gotov puding - još vruć uzimati većom žlicom i stavljati hrpice u postojeće hrpe od smeđeg tijesta (potrošiti sve).
Peći 40-45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Dok se kolač peče, dobro promiješati sastojke za preljev da se šećer otopi.
Pečen kolač još vruć preliti preljevom. Najbolje ga je raditi dan ranije kako bi se preko noći dobro rashladio. Držati ga u hladnjaku jer je tako posebno osvježavajući.
Sličan, nešto manje šaren - kolač s vrhnjem.
Kolegici Mirjam hvala na receptu za sočan i osvježavajući kolač.
Sastojci:
Biskvit:
5 jaja
250 grama šećera
1 vanilin šećer
250 grama glatkog brašna
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
100 ml vode
2 žlice nutelle
1 žlica kakaa
1 žlica mlijeka
Puding:
1 litra mlijeka
2 praška za puding okusa maline ili jagode (2 x 40g)
50 grama šećera
1 vanilin šećer
Preljev:
600 ml kiselog vrhnja
4 žlice šećera
1 bourbon vanilin šećer
Priprema:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istuci sa 50 grama šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.
U drugoj posudi miksati: žumanjke s ostatkom šećera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati vanilin šećer, ulje, vodu pa brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Pola smjese uliti u pleh veličine cca 25 x 35 cm, a u preostalo tijesto umiješati nutellu, kakao i žlicu mlijeka. Smeđe tijesto većom žlicom stavljati na hrpice po žutom tijestu (dvadesetak hrpica).
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.
Skuhati puding od navedenih sastojaka. Gotov puding - još vruć uzimati većom žlicom i stavljati hrpice u postojeće hrpe od smeđeg tijesta (potrošiti sve).
Peći 40-45 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.
Dok se kolač peče, dobro promiješati sastojke za preljev da se šećer otopi.
Pečen kolač još vruć preliti preljevom. Najbolje ga je raditi dan ranije kako bi se preko noći dobro rashladio. Držati ga u hladnjaku jer je tako posebno osvježavajući.
Sličan, nešto manje šaren - kolač s vrhnjem.