Stranice

16. ožujka 2013.

Aromatični kuglof


Colomba – talijanski tradicionalni uskrsni kolač bio mi je inspiracija za ovaj kuglof. Dizano tijesto uz Dr.Oetker mješavinu dodataka za Pincu/Sirnicu, narančine korice, punjeno lopticama lješnjak namaza i grožđicama te preliveno čokoladom, pokazalo se kao prava poslastica.

Kuglof je osim mojih ukućana degustiralo još nekoliko osoba pa čak i kolega iz ureda koji od slatkog preferira samo kolače s kremom. Svima se svidio, a posebno me obradovalo što je prepoznata aroma ružinog ulja uz pohvale za finoću okusa i mirisa. Vanjski izgled mu je privlačan, a unutrašnjost zanimljiva jer se  prilikom rezanja nailazi na dio s bogatim punjenjem čokolade, zatim na dio bez čokolade i tako u krug.
Vrlo je jednostavan za izradu.




Sastojci:
Tijesto:
500 g glatkog brašna
1 omot instant kvasca
1 vrećica Dr. Oetker mješavine dodataka za Pincu/Sirnicu
1 naranča – naribana korica
120 g šećera
100 g omekšalog maslaca
2 jaja
100 ml kiselog vrhnja
100 ml mlakog mlijeka

Punjenje:
200 g  čokoladnog ili lješnjak namaza (5 jušnih žlica u vrh punih)
50 g grožđica
2 žlice ruma

Preljev:
120 g kvalitetne čokolade za kuhanje
50 g maslaca (ili margarina)
1 žlica uljaOstalo:
50 g čokoladnih grožđica
Maslac za kalup



Priprema:

U posudi pomiješati brašno, mješavinu aroma za pincu (sirnicu), instant kvasac te naribanu koricu naranče. Dodati sve ostale sastojke: šećer, omekšali maslac, jaja, kiselo vrhnje i mlako mlijeko te dobro izmijesiti tijesto i ostaviti 45 minuta da naraste na toplom.

Grožđice namočiti u rumu.

Premijesiti tijesto još jednom. Razvaljati ga u pravokutnik veličine 55 x 25 cm te uz pomoć veće žlice nadjenuti s pet hrpa (promjera 4 cm) čokoladnog ili lješnjak namaza u jednom redu po sredini tijesta. Hrpe trebaju biti međusobno udaljene 5-6 cm. Posuti namočenim grožđicama pa zarolati. Mjesta između čokolade potisnuti da se tijesto spoji te na taj način osigurati odvojenost čokoladnih hrpa prilikom pečenja.

Kalup za kuglof namazati maslacem pa u njega spiralno složiti „roladu“. Pokriti i ostaviti da narasta još 30 minuta.

Uključiti pećnicu na 200 st.C. Kad je ugrijana, staviti peći kuglof, a temperaturu po zatvaranju pećnice smanjiti na 180 st.C.

Nakon 50 minuta, izvaditi kuglof iz pećnice, a nakon 10 minuta istresti iz kalupa.



Otopiti čokoladu s maslacem i žlicom ulja na pari uz neprekidno miješanje. Potpuno otopljenu čokoladu maknuti sa pare, miješati dalje kako bi se ohladila i postala malo gušća te preliti kuglof.

Preliveni kuglof po želji posuti čokoladnim grožđicama.

Ispod zvona za tortu može trajati minimalno 5 dana mada ne vjerujem da će nekome toliko izdržati :)

Pogledajte više o ovom i drugim tradicionalnim dodacima za kolače ovdje.

4 komentara:

  1. Ahoj opět jsem přišel k návštěvě vašeho blogu

    Zajímavý recept, pěkné obrázky, velmi chutné, že líbí se mi váš blog má mnoho variant a je vysoce kvalitní... Zveme vás na návštěvu můj blog Valencie, s tradičními recepty regionu Valencia.

    http://valenciagastronomic.blogspot.com.es

    Tento týden "Koblihy dýně". příští týden "Mona Velikonoce ve Valencii". Chceš přijít?

    V mém blogu můžete najít překladatele do svého jazyka

    Navíc, pokud se vám líbí valencijské gastronomii, můžete umístit HTML kód na svém blogu a budete mít přímý přístup do mého blogu

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan recept i kuglof, a jos ta cokolada u filu koja se tako fino rastopila sami mami da se isproba, fotke su prekrasne!:)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala :)
    Meni se baš jako svidio. Djeca ne vole grožđice pa nam je izdržao više dana ali ostali tko god ga je isprobao oduševio se :)

    OdgovoriIzbriši