Stranice

5. veljače 2014.

Crnac u bijelom

Povodom proslave 5. obljetnice bloga pripremila sam novi kolač. Radila sam ga u kvadratnom obliku, ali moguće ga je raditi u okruglom kalupu za tortu promjera 24 cm. Nakon velikog broja pristiglih prijedloga za naziv kolača odlučila nazvati ga:  Crnac u bijelom :)

Recept za ovaj kolač je vrlo jednostavan, a rezultat sočan i kremast pa se nadam da će ga netko isprobati i uživati u neodoljivom spoju okusa ;)


Recept
Sastojci

Krema:
500 ml slatkog vrhnja
200 g bijele čokolade
2 vrećice praška za vanilija cappuccino
1 učvršćivač za šlag

Tijesto:
6 bjelanjaka
70 g šećera
prstohvat soli
-------------------
125 g omekšanog maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
6 žumanjaka
3 pune jušne žlice nutelle
140 g mljevenih oraha
30 g brašna
na vrh noža praška za pecivo



Priprema:

Zagrijati slatko vrhnje do vrenja. Maknuti s vatre pa ubaciti natrganu bijelu čokoladu i prašak za cappuccino. Miješati dok se potpuno ne otopi pa ostaviti da se ohladi. Nakon što je na pola ohlađeno staviti u hladnjak da se ohladi do kraja.

Pripremiti tepsiju od pećnice veličine cca 33x30 cm, obložiti ju papirom za pečenje. Uključiti pećnicu na 180 st.C.

Za tijesto odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati sa 70 g šećera i par zrna soli.

U drugoj posudi miksati omekšali maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je postane pjenasto dodati jedan po jedna žumanjak, a nakon svakog miksati dok se dobro umiješa u ostatak smjese. Zatim dodati 3 pune žlice nutelle pa miksati da nastane gusta smjesa jednolične boje. Sad dodati dvije žlice snijega od bjelanjaka kako bi se lakše dodali suhi sastojci. Dodati mješavinu oraha, brašna i praška za pecivo, a na kraju dodati preostali snijeg od bjelanjaka.


Tijesto uliti na papir za pečenje pa ravnomjerno raširiti po cijeloj širini tepsije. Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 st.C.

Pečeno ostaviti da se ohladi pa odrezati na tri trake jednake širine (npr. 11x30 cm).

Ohlađenu kremu izvaditi iz hladnjaka pa razraditi mikserom. Dodati učvršćivač za šlag pa miksati do željene čvrstoće.

Slagati traku biskvita, premazati trećinom kreme, drugu traku biskvita, premazati drugom trećinom kreme, treću traku biskvita pa premazati ostatkom kreme i ukrasiti po želji ili jednostavno naribati po vrhu čokolade. Kod slaganja traka biskvita treba biti pažljiv, prebacivati ga raširenih prstiju i dlanova jer je biskvit sočan i osjetljiv na savijanje.

 

Broj komentara: 9:

  1. Koliko grama cappuccina ide u tu kremu?

    OdgovoriIzbriši
  2. Trazim oprost unapred ali ovo ime koje ste izabrali stvarno ima rasisticke konotacije :( . Toliko drugih imena i bas ovo da je najkreativnije? S'postovanjem jedna Newyorcanka/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Poštovana,
      Žao mi je što sam Vas navela na takvo razmišljanje. Naziv zaista nema veze s rasizmom. Kolač "crnac" je vrlo popularan i sočan - upravo asocijacija na njega je dovela do odabira ovog naziva. Odabrano je deset naziva, ali nije odabran najkreativniji jer ih je bio velik broj vrlo zanimljivih ;)
      Srdačan pozdrav !

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Nisam si upisla, mislim da je bilo oko 25 - 30 minuta. Vidi se kad se krajevi počnu odvajati od tepsije.

      Izbriši
  4. pozdrav, a bijelu čokoladu koju ste stavljali, običnu ili onu za kuhanje?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Lidlu kupim bijelu čokoladu za kuhanje, može i bijela kovertura. Milka mi je premekana.

      Izbriši
  5. Taj učvrščivač za šlag to je prašak,to se samo u hladnu kremu nutra sipao i izmješa

    OdgovoriIzbriši