Stranice

24. listopada 2016.

Rascvjetale hrenovke u dizanom tijestu

Vjerujem da je velik broj vas već isprobao recept za rascvjetane hrenovke u dizanom tijestu od zocacro. Zaista savršeno po izgledu i okusu. Prigodno za večeru, druženja, rođendane i slične prilike. Naizgled komplicirano ali ustvari vrlo jednostavne izrade. Zaista vrijedi isprobati :)


Recept za rascvjetale hrenovke u dizanom tijestu

Sastojci:

600 g brašna
1 suhi di-go kvasac
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 jaje
200 ml mlakog mlijeka
100 ml mlake vode
70 g omekšalog maslaca
2 žlice maslinovog ulja

Ostalo:
10 hrenovki

premaz: 1 jaje + 1 žlica maslinovog ulja
sezam, mladi luk ...


Priprema:

U zdjelu stavite brašno, u njemu napravite malo udubljenje u koje istresite vrečicu suhog di-go kvasca, dodajte mu šećer i 100 ml mlakog mlijeka. Dok se kvasac aktivira pripremite ostale sastojke (sol, jaje, mlijeko, voda i maslac) pa ih sve redom dodajte u zdjelu i mijesite da dobijete glatko tijesto. Pred kraj dodajte maslinovo ulje. Dobiveno glatko tijesto pokrijte da odmara i naraste oko 40-tak minuta.

Recept u slici
Dignuto tijesto lagano premijesite te podijelite na 10 dijelova, svaki dio premijesite u lopticu.

Svaku lopticu pojedinačno uzmite, spljoštite rukom zatim valjkom razvaljajte u pravokutnik širine koliko je dugačka hrenovka. U taj pravokutnik umotajte hrenovku. Dobivenu roladu prerežite na 4 mjesta pazeći da dio tijesta ostane spojen (vidi slike). Zadnje prerezane krajeve prebacite jedan preko drugog a preostale dijelove okrenite tako da komadi hrenovke stoje uspravno i dobijete oblik cvijeta.

Isto učinite s preostalih 9 loptica.Cvjetove slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.



Gotove cvijetove ostavite da odmore i malo narastu dok se pećnica ugrije na 200°C. Kad je pećnica ugrijana premažite ih mješavinom maslinovog ulja i jaja te pospite po želji sezamom, mladim lukom ili sl. i stavite peći 20 minuta na 200°C odnosno dok ne poprime zlatnu boju.

Original recept prema kojem sam radila ove cvjetove možete pogledati ovdje.


2 komentara:

  1. Jako lijepo izgledaju i tijesto mora da je odlično. Hrenovke nisam kupila više od 20 godina, pa ne bih ni za ovako nešto fino.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Ubaci domaće kobasice.. sad će brzo kolinje samo što nije.

      Izbriši