Recept za bakin naduvak - kuglof
Sastojci:
550 g brašna
30 g di-go svježeg kvasca ili 1 vrečicu suhog kvasca za kolače
100 ml mlakog mlijeka
140 g šećera
250 g omekšalog maslaca
1/2 žličice soli
naribana korica limuna
naribana korica naranče
4 jaja (sobne temperature)
1 žumanjak
50 g mljevenih badema
120 g suhih grožđica
100 g nasjeckanih badema ili badem štapića
5 žlica ruma
maslac za kalup
Priprema:
U zdjelu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite udubljenje, u njega razmrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera i mlako mlijeko pa razmutite s malo okolnog brašna i ostavite 5-10 minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme pripremite ostale sastojke.
Kad je kvasac narastao, dodajte preostali šećer, sol, omekšali maslac, naribanu koricu limuna i naranče pa malo zamijesite, zatim mijesite dalje uz dodavanje jednog po jednog jaja i žumanjka. Tijesto će biti mekano i malo ljepljivo, ja sam ga miješala mikserom - spiralnim nastavcima. Pokrijte ga krpom i dekicom pa ostavite na toplom mjestu oko sat vremena.
Dok tijesto odmara operite grožđice pa ih namočite u rum. Na grožđice možete dodati i bademe.
Nakon sto je tijesto odmaralo dodajte mu mljevene bademe, pomiješajte zatim dodajte dobro ocijeđene grožđice i bademe (nasjeckane ili u štapićima), dobro promiješajte pa tijesto rasporedite u kalup za kuglof koji ste dobro namastili maslacem. Sad ponovo pokrijte tijesto u kalupu krpom i dekicom neka odmara sljedećih sat vremena. Moram napomenuti da tijesto neće jako puno narasti ali kvasac će se aktivirati i to će biti vidljivo na tijestu, kuglof će narasti u pećnici ne brinite ;)
Pećnicu uključite da se grije na 200°C. Kad je pećnica ugrijana temperaturu smanite na 180°C i stavite peći kuglof na sredinu pećnice tako da kad naraste bude jednako udaljen od grijača s donje i gornje strane. Kuglof pecite sat vremena na 180°C, zadnjih 15 minuta ako je potrebno pokrijte papirom ili alu-folijom da ne zagori.
Pečen kuglof ostavite 10 minuta u kalupu, zatim ga preokrenite na tanjur i maknite kalup. Kuglof pokrijte krpom i ostavite da se hladi preko noći. Idući dan ili nakon nekoliko sati kad je sigurno već hladan pokrijte ga prijanjajućom folijom ili ga smjestite u "zvono" za tortu.
Kuglof možete raditi nekoliko dana ranije, gustog je tijesta i zasitan te ostaje svjež nekoliko dana. Prije posluživanja po vrhu ga pospite šećerom u prahu.
Nema komentara:
Objavi komentar