Stranice

28. ožujka 2017.

Varaždinski klipići

Prije gotovo 5 godina bila sam u Varaždinu, posjet je bio kratak ali sasvim dovoljan da uživam u doručkovanju varaždinskih klipića i prošetam gradom koji je na mene ostavio poseban dojam. Javne i privatne površine u gradu su prekrasno uređene, velik je broj ljudi na biciklima... Prisjetila sam se varaždinskih klipića koji su mi se jako svidjeli i pomislim kako bi bilo super ponovo uživati njima.. Zašto ne? Odlučila sam ih ispeći kako bi i ukućani isprobali ovu divotu.



Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
300 ml mlakog mlijeka
125 ml ulja
40 g svježeg di-go kvasca
2 žličice soli
pola žličice šećera

ostalo:
ulje za radnu površinu
žumanjak + žlica vode za premaz
sezam ili kim


Priprema:

Od navedenih sastojaka za tijesto umijesite dizano tijesto, oblikujte ga u kuglu i ostavite pokriveno da udvostruči volumen.

Radnu površinu lagano premažite uljem pa naraslo tijesto istresite na nju, lagano premijesite i podijelite na 15 komada. Svaki komad oblikujte u lopticu. Svaku lopticu pojedinačno uzmite, spljoštite rukom pa valjkom razvaljajte u tanki duguljasti oblik. Motajte klipić od sebe prema suprotnom kraju tako da ruke lagano pomičete prema van - tijesto će se još izdužiti a klipić stanjiti. Sve isto ponovite s ostalim lopticama. Gotove klipiće slažite na tepsiju obloženu papirom za pečenje.


Klipiće pokrijte kuhinjskom krpom pa ostavite da odmaraju, a za to vrijeme uključite da se ugrije pećnica na 200°C.


Kad je pećnica ugrijana premažite klipiće umućenjim žumankom sa žlicom vode i pospite sezamom ili kimom. Pecite ih 20 minuta na 200°C.

Nema komentara:

Objavi komentar