Stranice

29. svibnja 2011.

Kolač od oraha

Ovaj recept  je jedan od najomiljenijih u mojoj obitelji..




Sastojci:

Tijesto:
8 jaja
450 gr šećera
300 gr brašna
200 grama mljevenih oraha
15 žlica vode
1 pecivo
3 žlice ruma

Krema:
450 ml mlijeka
6 jušnih žlica brašna
100 grama šećera
1 vanilin šećer

250 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera u prahu

Glazura:
150 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
2 žlice mlijeka


Priprema:

Tijesto:

Uključiti pećnicu na 180st.C

Žumanjke i šećer pjenasto umutiti, dodati vodu - žlicu po žlicu. Zatim dodati brašno izmiješano s pecivom, orahe izmiješane sa rumom i snijeg od bjelanjaka.

Lim veličine cca 25x35 cm obložiti papirom za pečenje, uliti tijesto i staviti peći u zagrijanu pećnicu. Peći oko 25 min na 180 st.C



Krema:

Posudu u kojoj će se kuhati krem prvo isprati hladnom vodom.

Staviti kuhati mlijeko, odmah dodati šećer, vanilin šećer i brašno. Mutilicom dobro promiješati da nastane glatka tekućina. Nastaviti lagano miješati dok ne osjetimo da krema počinje gusnuti, to je vrijeme prije samog početka vrenja, tada kremu malo brže mutiti sve dok ne zakuha. Zatim smanjiti temperaturu i na laganoj vatri sad nastaviti lagano miješanje bar dvije - tri minute kako bi krema kasnije bila što laganija, te ostaviti da se hladi.

Čim ju maknete sa vatre po vrhu ju premažite lagano trokutićem maslaca koji će spriječiti stvaranje korice na vrhu. Ostavite ju da se tako hladi pa ju dobro izraditi mikserom.

Maslac dobro umutiti sa šećerom u prahu, dodati izrađenu hladnu kremu pa sve zajedno dobro izmiksati.


Glazura i slaganje:

Na laganoj vatri ili na pari otopiti sastojke za glazuru uz stalno miješanje.

Biskvit kad je pečen po želji ohladiti prevrnutog kako bi kolač bio što ravniji. Ohlađen pažljivo prerezati na tri dijela (ili na dva). 2-3 žlice kreme ostaviti za pod glazuru, a preostalom kremom filovati biskvite (slagati natrag u pleh), ostavljenom kremom namazati zadnji komad biskvita i preliti glazurom.

Po želji kore - biskvite poprskati mješavinom: 100 ml mlijeka, 1 žlicom šećera i 1 žlicom ruma.


Kolač držati u hladnjaku. Rezati po dužoj strani u tri trake i onda svaku na fetice.

Broj komentara: 6:

  1. Ovaj kolac cu najhitnije posvetiti svojima i sebi.Volim orahe i ovakve sprataste kolace:)Divano izgleda:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Klasicni kolac,izdasan i vole ga sve generacije !!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prekrasno izgleda ova kolač, sve pohvale!
    Lijep pozdrav:)

    OdgovoriIzbriši