Stranice

19. veljače 2013.

Recept za Ferrero roladu

Od nekoliko već pripremljenih recepata glasanjem na FB odabran je recept za roladu :)
Ovaj je recept inspiriran ferrerom i nadam se da će vam se svidjeti :)


Recept 
Sastojci:

Tijesto:

120 g maslaca
120 g šećera
1 vanilin šećer
5 žumanjaka
80 g otopljene čokolade za kuhanje
120 g mljevenih oraha
60 g brašna
Na vrh noža praška za pecivo
5 bjelanjaka
20 g šećera


Krema:

300 ml slatkog vrhnja
300 g mliječnog namaza (dukatela, philadelphia ili sl.)
3 velike žlice nutelle

80 g poprženih lješnjaka


Priprema:

Otopiti čokoladu i maslac na pari ili u mikrovalnoj.

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati mrvicu soli, miksati, postepeno dodavati 20 g šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Posebno miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati otopljenu čokoladu i maslac, zatim brašno promiješano s orasima i praškom za pecivo naizmjenično sa snijegom od bjelanjaka. Dobivena smjesa biti će gusta i kremasta.

Smjesu rasporediti po tepsiji (32x32 cm) obloženoj papirom za pečenje. Peći 15-20 minuta na 180 st.C. Pečeno prebaciti zajedno sa papirom na vlažnu kuhinjsku krpu pa lagano zarolati i ostaviti da se ohladi.

Za kremu izmiksati slatko vrhnje, kad je već dovoljno čvrsto dodati mu mliječni namaz i na kraju nutellu.

Ohlađeni biskvit otvoriti, maknuti papir te premazati s 2/3 kreme. Po kremi rasporediti dva reda lješnjaka na dijelu gdje počinje rolanje, a krema je u debljem sloju. Zarolati u roladu, premazati preostalom kremom i ukrasiti po želji. Odložiti u hladnjak.

10. veljače 2013.

Vanilin kremšnite

Za one koji vole kremšnite okusa vanilije evo još jednog recepta :)



Sastojci:

500 g lisnatog tijesta
 

Krema

1.5 litre mlijeka
9 žumanjaka
200 g gustina
1 prašak za puding vanilija (40g)
1 vanilin šećer
150 g šećera
1 vrečica mljevene želatine
korica 1 limuna
…………………

8 bjelanjaka
150 g šećera
par zrna soli

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

Lisnato tijesto razvaljati pa ispeci na okrenutoj tepsiji. Prije pečenja, tijesto malo izbosti vilicom.

Staviti mlijeko da zakuha. U međuvremenu u posebnoj posudi dobro pomiješati žumanjke, gustin prašak za puding, vanilin šećer i šećer. Kad mlijeko zakuha dodati ovu smjesu pa skuhati kao puding, Na kraju u još vruću kremu dodati mljevenu želatinu.

Umutiti bjelanjke sa par zrna soli i šećerom u čvrst snijeg pa ga lagano umiješati pjenjačom u kuhanu kremu.

U veću tepsiju staviti pečenu koru lisnatog, uliti kremu i ostaviti da se ohladi prije stavljanja gornje kore. Gornju koru po želji prije stavljanja na kremu odrezati na kocke.

2. veljače 2013.

Fine praline

Nedavno sam na jednoj obiteljskoj svečanosti probala fantastične praline, nisam bila u mogućnosti dobiti recept pa sam pokušala nešto slično sama iskemijati ;) Nama su se svidjele, možda će i vama ;)