Stranice

3. svibnja 2013.

Kivi kocke


Kao da je jučer kalendarski nastupilo proljeće, a već smo u mjesecu maju. Svakim danom sve je veći izbor voća.
Moram priznati da mi se Dr.Oetkerovi svijetli i crveni Preljev za torte Fix veoma sviđaju. Preljevi se pripremaju zaista jednostavno i brzo, s vrućom vodom u samo pola minute. Ukoliko ove proizvode još niste isprobali evo jednog recepta za predstojeći vikend.

Ovog puta moj odabir je kivi i Preljev za torte Fix svijetli.




Sastojci:

Biskvit:
6 jaja
6 žlica glatkog brašna
6 žlica šećera
1 prašak za pecivo
3 žlice vode
5 žlica ulja
2 žlice kakao praha


Preljev:
150 ml mlakog mlijeka
1 žlica čokolade u prahu ili kakaa
1 žlica ruma

Krema:
700 ml mlijeka
100 g šećera
4 žlice oštrog brašna
2 žlice gustina
1 vanilin šećer

50 g šećera u prahu
250 g margarina ili maslaca

Ostalo:
5-6 kivija
1 Preljev za torte Fix svijetli
250 ml vode




Priprema:

Krema:

Za kremu dobro razmutiti brašno, gustin, šećer, vanilin šećer i 200 ml vode. Preostalo mlijeko staviti da zakuha. U kipuće mlijeko u tankom mlazu dodavati pripremljenu smjesu te miješati ručnom mutilicom. Nakon što zakuha kuhati još nekoliko minuta da se smjesa zgusne.

Ostaviti kremu da se hladi, a po vrhu odmah premazati margarinom (ili maslacem) kako se ne bi stvorila korica.

Tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, lagano dodati jednu-dvije žlice šećera te miksati dok snijeg ne postane potpuno čvrst.

Posebno miksati žumanjke sa šećerom, kad je smjesa pjenasta dodati vodu i ulje. Brašno, kakao prah i prašak za pecivo promiješati te postepeno dodavati u smjesu žutanjaka, a na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup veličine cca 25 x 35 cm. Peći 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C.



Kad je krema ohlađena u nju dodati margarin razrađen sa šećerom u prahu. Dobro izraditi mikserom.

Za preljev miješati mlako mlijeko, šećer, čokoladu i rum dok se šećer ne otopi.

Kremu premazati preko biskvita natopljenog preljevom, a na kremu složiti ploške kivija.

Pripremiti preljev za torte: Zakuhati 250 ml vode, preliti preko praška za preljev i ručnom mutilicom miješati pola minute. Preliti preko kivija pa staviti u hladnjak.

Kolač prije rezanja držati u hladnjaku minimalno 4 sata ili najbolje preko noći.

Pogledajte više o Preljevu za torte Fix i drugim dodacima za kolače ovdje.


1 komentar: