Stranice

29. siječnja 2016.

Njoki na žlicu s domaćom kobasicom

Tatine fine domaće kobasice podsjetile su mog muža na to kako je njegova pokojna mama radila njoke na žlicu s kobasicom. Vjerujem da je to bilo jako davno ... odlučila sam isprobati. Preventivno sam pola količine njoka napravila tako, a preostalu polovinu s goveđim gulašom. Naravno dogodilo se to da su svi htjeli upravo te s kobasicom :)



Recept za njoke na žlicu s domaćom kobasicom



Sastojci:

Umak:
200 g domaće istarske kobasice
30 ml ulja

Njoki na žlicu:
400 g brašna
1 jaje
sol
mlake vode (250-300ml)
3 žlice ulja



Priprema:

Staviti kuhati vodu za njoke, posoliti ju i dodati malo ulja.

U zdjelu s ovalnim dnom pomiješati brašno, sol i jaje s toliko vode (vodu dodajte iz lonca gdje se grije za skuhati njoke) da dobijete mekano tijesto. Na kraju dodajte ulje i miješajte dok ne postane glatko i odvaja se od stjenki zdjele.

Dok zakuha voda narežite kobasicu na vrlo tanke fetice. Pripremite tavu i ulje.



Kad je zakuhala voda žlicom vadite tijesto jednake veličine i stavljajte odmah u kipuću vodu. Žlicu povremeno uronite u vodu tako da se tijesto za nju što manje zalijepi. Kad ste potrošili tijesto, ostavite da njoki kuhaju još 10 minuta - ovisno o njihovoj debljini najbolje da probate ako su kuhani.

Na tavi ugrijte ulje, ubacite narezanu kobasicu povremeno protresite i pustite da minuticu provrije.

Kuhane njoke procijedite, ubacite u tavu i promiješajte s pripremljenim kobasicama.

Dobar tek ;)


Broj komentara: 5:

  1. Baš super sve izgleda, nemamo istarskih domaćih kobasica ali zamenićemo

    OdgovoriIzbriši
  2. znaš da je to jedno od dražih jela koje mi je moja nona radila, i uvijek si mislim kako ću stavit recept na blog jer mi je posebno drag. i koliko vidim prilično se razlikuje od ovog tvog

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam i onaj gdje su isto njoki na žlicu ali sa gulašom od kobasice i uglavnom svake godine odradim bar dva - tri puta jedan takav ručak, ali ovako još nisam do sad. Voljela bi da upišeš pa da isprobamo i tu treću varijantu ;)

      Izbriši
  3. Ovo je savršeno, a njoke bilježim. Baš imam finu domaću kobasicu, pa mislim da će ovo biti ludo dobar ručak!

    OdgovoriIzbriši