Stranice

22. svibnja 2016.

Pletenica s nutellom

Nakon zvijezde naišla sam na nekoliko slika pletenica s nutellom pa sam danas odlučila isprobati. Tijesto je gotovo isto, ali s jednostavnijom pripremom.





Recept za pletenicu s nutellom:

Sastojci:
600 g  brašna
20 g svježeg kvasca
2 vrhom pune jušne žlice šećera
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 vanilin šećer
2 jaja
120 ml mlakog mlijeka
180 ml kiselog vrhnja
1 jušna žlica maslaca
2 jušne žlice ulja

250 g nutelle
4 žlice mlijeka za premaz


Priprema:

U posudu za miješanje stavite brašno, u sredini napravite udubljenje pa u njega razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i pola količine mlijeka, promiješajte i ostavite par minuta djelovati. Kad je kvasac uzašao dodajte preostali šećer i mlijeko, zatim vanilin šećer, jaja i kiselo vrhnje. Mijesite, zatim dodajte maslac i sol. Na samom kraju dodajte žlicu-dvije ulja, te umijesite mekano tijesto. Ukoliko je potrebno na kraju dodajte još žlicu dvije brašna da se tijesto ne lijepi. Napravite kuglu pa ga ostavite da naraste pokriveno u posudi.


Kad je tijesto udvostručilo obujam, vrlo kratko ga premijesite i podijelite na dva dijela. Svaki dio tijesta potrebno je razvaljati u pravokutnik veličine oko  35x30 cm. Nutellu malo zagrijte na pari da bude mekša za mazanje po tijestu. Premažite cijelu površinu pravokutnika pa ga zarolajte. Dobivenu roladu prerežite po sredini da dobijete dva kraka. Jedan vrh rolade neka ostane spojen. Krakove preklapajte jedan preko drugog (uvijek u istom smjeru) tako da prerezani dio bude uvijek okrenut prema gore. Gotovu pletenicu prebacite u duguljasti kalup. Isto učinite s drugom polovinom tijesta.

Gotove pletenice ostavite ih da malo narastu te uključite pećnicu da se ugrije na 180 st.C.


Kad je pećnica ugrijana, premažite pletenice mlijekom i stavite peći 25 minuta na 180 st.C.



1 komentar:

  1. Ja sam već na svoj blog i već ima sljedbenika više
    Pass i pratite moj blog, gdje se kaže (sudjelovanja na ovim stranicama), kliknite ovdje: Nadam se da vaš posjet http://mibonitolugar.blogspot.com.es/~~dobj, pozdrav

    OdgovoriIzbriši