Kad odlučite spremiti krofne, uzmite dovoljno vremena i budite strpljivi. Sastojke pripremite ranije, posebno one koje držite u hladnjaku kako bi vam tijesto što bolje uspjelo.
Sastojci:
800 g brašna
40 g svježeg di-go kvasca
3 jušne žlice šećera = 80 g
1 žličica soli
1/2 praška za pecivo
100 ml toplog mlijeka
1 vanilin šećer
70 g otopljenog maslaca
2 jaja
1 žumanjak
2 žlice ruma
korica 1 limuna
korica 1 naranče
100 ml kiselog vrhnja
100 ml toplog mlijeka
2 žlice ulja
Priprema:
U posebnu šalicu razmrvite kvasac, dodajte mu žličicu šećera i žličicu brašna, pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka i ostavite nekoliko minuta da kvasac naraste.
Za to vrijeme u posudu za miješanje stavite brašno, preostali šećer, vanilin šećer, sol, prašak za pecivo, koricu limuna i naranče pa sve promiješajte. Zatim dodajte jaja, otopljen maslac, žumanjak, rum, aktiviran kvasac i kiselo vrhnje pa mijesite sve zajedno uz dodavanje toplog mlijeka. Na samom kraju dodajte ulje. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro izmijesite, oblikujte kuglu, vratite u posudu i pokrijte kuhinjskom krpom.. po želji i dekicom pa ostavite na toplom mjestu da udvostruči volumen bar sat vremena.
Kad je tijesto vidno povečalo volumen razvaljajte ga na veličinu oko 30 x 30 cm. Odrežite na 9 kvadrata veličine 10 x 10 cm zatim svaki kvadrat dijagonalno tako da dobijete dva trokuta (ukupno 18 trokuta). Trokute odložite na kuhinjsku krpu malo razmaknute i pokrijte drugom krpom. Možete ih pokriti i dekicom ako nisu u toploj prostoriji i ostavite tako ponovo oko sat do sat i po da odmaraju i narastu.
Pržite na maloj do srednjoj vatri, ne prejako da ne naglo potamne, kad je donja strana dobila boju okrenite ih i pržite s druge strane. Vadite ih na ubrus da popije moguće ostatke ulja - neće ga biti puno jer rum tj.alkohol spriječi da tijesto pije masnoću.
Ja ih ne pržim poklopljene, ali ako imate takvu praksu izbor je na vama. Ukoliko ih pržite s poklopcem vodite računa da vam u ulje ne kapne nakupljena vlaga na poklopcu jer bi ulje moglo prsnuti.
Gotove krofne punite špricom u sredini duže stranice trokuta ili ih samo posipajte šećerom.
Izgledaju vrlo lepo
OdgovoriIzbriši