Stranice

27. veljače 2009.

Tiramisu

Nakon dugo vremena, večeras sam odlučila napraviti Tiramisu.
Ne radim ga po original receptu, nego nešto jeftiniju verziju :)



Sastojci:

30 dag piškota za tiramisu (izgledaju kao da su posuti kristal šećerom)
4 dl kuhane jače kave (bez šećera)
5 dl slatkog vrhnja (ili dvije vrećice praška za šlag pjenu napraviti po uputi na većici)
20 dag mliječnog namaza (Dukatella)
15 dag šećera u prahu
1 vanilin šećer
3 žlice kakao praha

Postupak:

Prvo skuhati kavu da bi se mogao napraviti talog koji ćemo baciti.

Miksati slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Kad smo dobili čvrsti šlag, dodati mliječni namaz i miksati da se dobro izmiješa.

Složiti red piškota. Žličicom močiti piškote. Meni u jedan red ide 17 piškota (11 vodoravno i još po 3 puta po dva piškota sa strane okomito). Kad smo namočili piškote, premazati polovinom šlag-kreme, poravnati pa na to slagati drugi red piškota.



Dobro namočiti piškote pa premazati gore i oko kolača sa preostalom šlag-kremom.

Na kraju obilato posuti kakaom u prahu i staviti u hladnjak preko noći ili barem 3-4 sata. Šlag-krema je dovoljno čvrsta da se može rezati i nakon nekoliko sati.

24. veljače 2009.

FBI rukavice - palachinka

Ovog sam se mjeseca i ja uključila u igru FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac, a pod istragom je Palachinkin blog.

Prije nego sam počela pisati svoj blog, nekoliko sam mjeseci sudjelovala samo na coolinarici te sam nekoliko blogova ostalih članica kratko pogledala. Naravno, stvorila mi se velika lista recepata koje želim isprobati, a vremena malo.

I dio
Palachinkin blog me totalno oduševio bogatstvom recepata i predivnih slika. Na trenutak sam pomislila da će mi pregledavanje recepata i isprobavanje istih biti problem zbog mog slabog poznavanja engleskog jezika...aliiii...većinu svojih recepata je postavila i na coolinarici te olakšala potragu tako što je ispod recepta na engleskom jeziku postavljenom na blogu stavila link na recept na srpskom koji je na coolinarici. Super! Baš sam joj zahvalna :)

Kako je kod nas u posljednje vrijeme hladno, a više od mjesec dana pečem kruh kući, odlučila sam se isprobati palachinkin Brioche hleb. Naravno oduševila sam se sličicama, posebno onima sa sirovim tijestom i njegovim presavijanjem, recept je bio na engleskom ali me link vodio direktno na recept na srpskom. Ima još jedna sitnica koja me obradovala, a to je da sam već godinama imala kalup koji sam dobila od moje drage prijateljice i ovo je bila prava prilika da ga prvi put i upotrijebim :)

Evo moje izvdbe :

Tijesto se super mijesilo :)

Nisam odvojila tijesto po uputi za gramažu nego sam samo prepolovila količinu i napravila hljebiće pa su zato malo višlji od palachinkinih.

Oduševila sam se, kruh se predivno reže. Mirišljav, putrast, nemam riječi kako da ga opišem. Nije mi bio potreban nikakav namaz, jela sam ga samog :)

Tri dana je bio super. Mislim da se ovaj recept može iskoristiti za Uskrs prilikom izrade uskršnih pletenica i jajarica upravo zbog toga što se lagano mijesi i zato što je putrast te može trajati više dana.


II dio
Nisam više stigla isprobati neki recept ali upravo kad sam mislila napisati izvještaj palachinka je objavila članak Photo Editing Tutorial, Naravno opet taj engleski, ali mic po mic, pročitala par puta, skinula free program - Paint.NET i pokušala kemijati sa svojim sličicama. Nisam se baš odmah snašla ali evo što sam isprobavala:

Prvo sam pokušala popraviti sliku jelka kocki koju sam napravila navečer bez blica. Lijevo je original slika a desno obrađena.

Onda sam uzela sliku mirisnog kruha sa suhim voćem kojeg sam slikala na alu foliji i tu se malo igrala i evo što je nastalo:

Ovo sa mirisnim kruhom je super ali nisam ljubitelj takvih slika pa sam se za sada opredjelila za popravljanje kontrasta boja i osvjetljenja. Odmah mi je sinula ideja da kod recepta za raviole sa sirom dodam sliku gdje su pripremljeni sa vrhnjem koju prije nisam stavila zbog toga što je vrhnje previše blještilo i slika mi uopće nije bila primjerena za blog. Evo kako je izgledala prije i kakva je sad: Isto sam tako malo popravila kontrast u slici za princeze:

Možda je ovo samo sitnica za nekog tko poznaje program, ali meni je i to za početak dovoljno, a nastavit ću sa proučavanjem programa i ispobavanjem svih mogućnosti i dalje.


III dio
I tako mislim, večeras ću napisati izvještaj i opet novo oduševljenje! Vanylica gost na palachinkinom blogu i to sa receptom kojeg sam isprobala i oduševila se. Evo priložit ću svoju sliku bounty minjona koje sam radila za svoj rođendan. Preporučam ovaj recept svakome tko voli kokos i čokoladu, minjoni su famozni i radit ću ih opet :)
Evo kako su meni ispali:


Nemam riječi, predivna kombinacija dviju mladih divnih osoba dovela je do suradnje na palachinkinom blogu, a voljela bi da jednog dana i vanylica napravi svoj blog jer bi to bio raj za oči, predivni recepti, a isto tako i slike :) Pusa za obje :).

Evo, za sada toliko od mene. Isprobala recept, obrađivala slike, pregledala predivan blog, ostaje još isprobavanje nekoliko recepata ali nekom drugom prilikom, možda već idući tjedan ....


23. veljače 2009.

Krofne

Evo i mojih krofni, punih krofni jer šuplje ne volim :)



Sastojci su svugdje relativno isti, u pitanju su samo nijanse.
Ja inače volim da je ima što manje suđa za prati pa eto zato da izbjegnem pranje šprice imam i svoj sistem punjenja krofni :)

Sastojci
Tijesto
1 kg glatkog brašna
malo soli
4 dag kvasca
5-6 žlica mlakog mlijeka
4 žlice šecera
10 dag otopljenog margarina
1 dl kiselog vrhnja
2 cijela jaja
2 žumanjka
1 žlicu ruma
naribanu koricu jednog
limuna
3,5 dl mlakog mlijeka

Ostalo
marmelada, nutella
šecer u prahu
ulje za prženje




Priprema
U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta da se digne.

Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati tako da bude prst debelo. Cašom ili kalupom rezati krugove širine cca 8 cm. Odvojiti ih od ostatka tijesta koje opet premijesimo i odrežemo isto tako krugove, a preostali dio pustiti u obliku kakav je i ostao. Pokriti da se tijesto još malo digne.

U tavi ugrijati ulje pa stavljati pržiti krofne (na niskoj do srednjoj temp) tako da prvo pržimo gornju stranu ali prilikom uzimanja na toj gornjoj strani napravimo sa dva prsta udubljenje prije stavljanja u ulje.

Pržiti 2-3 min pokriveno pa otkriti, okrenuti krofne i pržiti još 2-3 min.



Vaditi na salvetu da upije ulje i to okrenuti udubljenje prema salveti kako bi se iz njega ocijedilo ulje ukoliko nam je ušlo prilikom okretanja krofni.

U udubljenje staviti marmeladu, nutellu ili cokoladu i posipati šecerom u prahu.

Ukoliko ne želimo krofne sa punjenjem onda ne radimo udubljenje.

21. veljače 2009.

Ravioli sa sirom



Tijesto
700 gr glatkog brašna
3 kom jaja
malo soli
malo ulja
po potrebi vode

Punjenje
30 dag gaude, edamca ili
podravca
20 dag tilzita ili ementala
1 paketic (4 dag) ribanog parmezana
2 kom jaja



Priprema

Tijesto:
Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti glatko tijesto ne pre tvrdo ni pre mekano. Razvaljati u tanku plohu. Prema tome cime cete raviole raditi ovisi i nacin rezanja tijesta. Ukoliko nemate pribor za izradu raviola možete ih napraviti tako da orežete tijesto u trake na koje po dužini stavite nadjev, preklopite tijesto i rubom široke caše rezati oblike polumjeseca a krajeve utisnuti vilicom.

Staviti ih kuhati u vrelu slanu vodu. Kuhani su cim isplivaju na površinu, cca 5-7 minuta. Kuhane pažljivo ocijediti te preliti rastopljenim malacom i posipati ribanim sirom.



Punjenje:

Sireve naribati u jednu zdjelu, sipati i ribani parmezan te dva jaja. Sve dobro umutiti, puniti tijesto i oblikovati raviole.

Poslužiti kao malo jelo ili toplo predjelo.
Punjenje možete staviti po svojoj želji npr: šunku i sir, špinat i dr.
Isto tako se mogu poslužiti uz ragu ili jednostavno sa malo maslaca i kiselim vrhnjem.

Ako vam je ova kolicina previše, zamrznite dio za neku drugu priliku.

Njoki sa marmeladom



Sastojci


Tijesto
1 kg krumpira
40 dag brašna
2 jušne žlice masti ili ulja
2 jaja
malo soli


Posip
4 žlice ulja
20 dag krušnih mrvica
10 dag kristal šecera

Ostalo
40 dag podravka miješane ili
marmelade od šljiva

Priprema

Staviti kuhati krumpir. U meduvremenu popržiti sastojke za posip dok ne dobije zlatnu boju. Još topal krumpir propasirati na brašno koje smo pripremili na podlozi gdje cemo mijesiti tijesto. Dodati soli, mast ili ulje i jaja te ostaviti par minuta da ne bude prevruce pa zamijesiti tijesto.

Po želji tijesto razvaljati pa rezati kvadratice koje cemo puniti marmeladom ili kao ja od tijesta raditi valjak pa rezati na vece komade koje spljoštimo dlanovima pa punimo marmeladom. Paziti da je tijesto oko marmelade dobro zatvoreno kako prilikom kuhanja marmelada nebi iscurila u vodu.

Dok punimo tijesto marmeladom, staviti kuhati vodu u koju smo dodali malo ulja i soli. Lonac je najbolje puniti do pola jer nakon stavljanja njoka bude prepun. Njoke lagano spuštati u vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu cca 8-10 min (ne duže jer bi popucali). Dok kuhaju, povremeno promiješati da se koji nebi zaljepio za dno ali paziti da ih se ne ošteti pa da puknu.
Kuhanje njoke vaditi šupljikavom žlicom ili plitkim manjim cijedilom te na njih stavljati posipa ili ako se radi manja kolicina uvaljati svaki posebno u posip.

Ja radim vecu kolicinu pa u posude stavim prvo žlicu posipa pa red njokiju, malo posipa pa protresem, opet red njokiju, malo posipa pa opet lagano protresem..

Prije kuhanja punjeni njoki se mogu zamrznuti pa kuhati neki drugi dan i to zaledene direktno u kuhanu vodu.
Umijesto marmeladom može ih se puniti šljivama kojima je potrebno izvaditi koštice.

18. veljače 2009.

Mirisni kruh sa suhim voćem



Ovim se desertom i ja uključujem u igru "Ajme, koliko nas je!" koju je pokrenula Monsoon. Ovaj mjesec domaćica je vera i njena tema: suho voće.



Sastojci:

Tijesto:
40 dag glatkog brašna
4 dag kvasca
5 dag šećera
pola žličice soli
125 ml mlakog mlijeka
20 dag maslaca
1 vanilin šećer

korica od jednog limuna
korica od jedne naranče
sok od pola limuna
1 žličicu rakije (ili ruma)
35 dag grožđica miješanih
10 dag oguljenih i nasjeckanih badema

3 dag maslaca ili margarina
5 dag šećera u prahu

Priprema:

Grožđice oprati u toploj vodi i ocijediti.

U posudu prosijati brašno, dodati sol, u sredini napraviti udubljenje te u njega razmrviti kvasac, dodati šećer, mlijeko pa napraviti kvas. Dok kvasac uzlazi, otopiti maslac u koji dodati vanilin šećer pa dodati kvascu i sve zajedno dobro miksati spiralnim nastavcima da se dobije mekano rahlo tijesto.

U tijesto dodati ocijeđene grožđice, nasjeckane oguljene bademe, naribanu koricu od limuna, naribanu koricu od naranče, limunov sok i rakiju. Sve dobro zamijesiti i ostaviti pokriveno na toplom da uzlazi oko 40 minuta.

Zatim tijesto premijestiti, oblikovati i staviti u namašten kalup za srneći hrbat. Neka još 15 minuta stoji na toplome.

Peći sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 st.C.

Pečeno, još toplo premazati maslacem i bogato posuti šećerom u prahu.

17. veljače 2009.

Jelka kocke

Evo opet jednog recepta moje seke. Meni super kolac, velika tepsija, visoke kocke....


Sastojci

2 kore lisnatog tijesta

Biskvit
6 jaja
25 dag kristal šecera
10 dag mljevenih oraha
6 jušnih žlica brašna
1 vanilin šecer
1 prašak za pecivo
1 žlica ulja

Krema
1 litra mlijeka
6 jušnih žlica gustina
2 vanilin šecera
10 dag kristal šecera
10 dag šecera u prahu
25 dag margarina



Priprema

Krema:
Staviti kuhati mlijeko, gustin i vanilin šešer i postepeno miješati dok ne osjetimo da se pri dnu pocinje lagano zgrušavati, tada miješati neprestano dok krema ne zakuha. Kuhati još 2 minute uz lagano miješanje pa maknuti sa vatre da se ohladi. Povremeno promiješati da se ne napravi korica.

Ispeci dvije kore lisnatog tijesta.

Biskvit:

Umutiti cvrsto bjelanjce sa prstohvatom soli i dvije žlice šecera.Žumanjce mutiti sa vanilin šecerom i preostalim kristal šecerom dok se šecer ne rastopi. U to dodati žlicu ulja, brašno sa praškom za pecivo i orahe. Kad smo sve umutili u to dodati
snijeg od bjelanjaka i saviti peci u vecu tepsiju - obavezno na papir za pecenje.
Dok se biskvit hladi završiti kremu. Pjenasto umutiti margarin sa šecerom u prahu.
Ohladenu kuhanu kremu malo izmiksati pa dodati umucen margarin.

Kako bi se bolje sljepila krema, sa biskvita skinemo onaj tanki gornji sloj koji se lako odvaja.



Slaganje:

Pola kreme namazati po biskvitu zatim na to staviti jednu koru lisnatog (okrenutu
naopacke), zatim pokriti drugom tepsijom i sve zajedno preokrenuti, biskvit lagano
potisnuti po cijeloj površini da se krema sljubi sa lisnatim koji je sad na dnu. Skinuti papir sa biskvita pa ga opet premazati kremom i pokriti korom lisnatog tijesta (sad ispravno okrenuto).
Staviti ha hladno ili u hladnjak, odrezati na kocke i posuti šecerom u prahu.

15. veljače 2009.

Šugo od domaće istarske kobasice



Sastojci za 5 osoba

50 cm domace istarske kobasice
glavica kapule (crvenog luka)
3 dcl pasirane rajcice
prstohvat soli
mrvicu papra
2 žlicice vegete
3-4 dcl vode

Priprema

Na žlici ulja dobro popržiti luk. Kad je luk gotov ubaciti kobasicu narezanu na ploškice i popržiti obje strane. Dodati sol, papar i vegetu po želji, ali ne previše jer kobasice vec daju odreden okus bez zacina. Uliti pasiranu rajcicu, kratko prokuhati pa dodati vode prema želji i dalje kuhati.

Poslužiti uz njoke na žlicu, neku vrstu žlicnjaka ili sl.tijesteninu, a može i uz palentu ili pire krumpir.

Njoki na žlicu



Sastojci za 5 osoba

1 kg brašna
3 kom jaja
1 žlicica soli
6 dl tople vode
3 žlice ulja

Priprema

U posudu s ovalnim dnom staviti brašno, jaja i sol. Miješati sastojke s toliko vode da se dobije mekano tijesto. Pred kraj miješanja dodati ulje. Sve dobro razraditi kuhacom ili mikserom - spiralnim nastavkom sve dok se ne dobije mekano glatko tijesto koje se miješajuci pomalo odvaja od stijenki posude.

Žlicom se uzima jednaka kolicina tijesta i stavlja kuhati u vrelu slanu vodu u koju smo takoder dodali malo ulja. Prije uzimanja tijesta, žlicu obavezno uroniti u vodu kako se tijesto za nju nebi ljepilo.

Nakon što smo potrošili tijesto, njoke kuhati još 10 minuta te ocijediti i kratko isprati hladnom vodom da se nebi ljepili.

Dobro ocijedene može se preliti sa malo rastopljenog maslaca ili sa par žlica ulja te
servirati uz mesna jela i ribani parmezan. Ja sam ih servirala uz šugo od domace istarske kobasice, a može i uz neko drugo mesno jelo, narocito uz dobar mesni ragu.

14. veljače 2009.

Kolač s višnjama i šlagom

Ovaj recept je jako dobar čak i meni koja ne obožavam višnje :)
Sliku nažalost sad nemam jer ga dugo nisam radila :)

Sastojci:

Tijesto:
4 jaja
20 dag šećera
10 žlica vode
20 dag oštrog brašna
prašak za pecivo
limunova korica

Nadjev:
40 dag višanja (svježih ili smrznutih)
1 litra vode
20 dag šećera
1 vanilin šećer
2 pudinga od malina ili jagoda
12 žlica mlijeka
0.5 l slatkog vrhnja
3 žlice šećera u prahu
1 kremfiks (učvršćivać za šlag)

Priprema:
Višnje oprati i očistiti od koštica. Skuhati u litri zašećerene vode. Kad zakipi, dodati vanilin šećer. Malo soka odvojiti za poprskati tijesto. Dva pudinga od malina ili jagoda izmiješati sa 12 žlica mlijeka i dodati u pripremljene višnje. Kuhati još 3 minute i pustiti da se malo ohladi. Povremeno pomiješati da se ne uhvati korica.

Žumanjke miksati sa šećerom i vodom, u pjenasto dodati brašno, na vrh noža praška za pecivo, limunovu koricu i snijeg od bjelanjaka. Peći u tepsiji srednje veličine. Ohlađen biskvit prerezati i poprskati sokom od višanja.

Nadjev izliti na biskvit i pustiti da se ohladi. Istuči slatko vrhnje, dodati tri žlice šećera u prahu i 1 kremfix. Premazati preko nadjeva i staviti u hladnjak.

Sočne lazanje



Prvi put sam lazanje radila po ovom receptu kojeg mi je dala sestra. Ispale su jako sočne, zasitne, i desilo se prvi puta da nas četvero nije uspijelo pojesti sav ručak...na radost moje djece koja su ih idući dan podgrijali u mikrovalnoj i ponovo guštirali :)



Sastojci:

Barilla lazanje (nije ih potrebno kuhati)
80 dag miješanog mljevenog mesa
3 žličice podravkine vegete
1 glavica luka
2 dl vina
3-4 dl pasirane rajčice
40 dag sira gaude ili podravca
0,5 l bešamela (domaćeg ili dukatovog)



Priprema

Napraviti umak boljognese - mljeveno meso popržiti na luku, dodati vegetu, vino i pasiranu rajčicu pa kuhati dok se ne zgusne.





U pleh (34x25 cm) slagati redom: malo bešamela, lazanje, umak bolognese, ribani sir i tako ukupno tri puta pa na kraju preliti sa preostalim bešamelom.

Peći na 220 st.C 30 minuta.

10. veljače 2009.

Buhtle

Evo mog recepta za mirišljave buhtle kojeg je već dosta domaćica isprobalo i pohvalilo :)



Ova je kolicina dovoljna za velicinu kalupa za torte.



Sastojci

Tijesto
50 dag brašna
pola žličice soli
1dl mlakog mlijeka
1 jaje
2 žumanca
1 limun (naribana korica)
5 dag šećera
1 dl mlake vode
20 g svježeg kvasca

Ostalo
5-10 dag maslaca ili margarina za
premazivanje i pleh
šećer u prahu za posipanje
pekmez od šljiva ili neka
marmelada, a može i
nutella ili čokolada

Priprema


U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta da se digne.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati tako da bude prst debelo. Narezati na pravokutnike te na svaki žlicom staviti punjenje po želji. Ja sam na polovicu stavila marmeladu, a na ostatak nutellu.



Zaviti svaki pravokutnik sa punjenjem u lopticu. Paziti da je dobro zatvorena sa svih strana kako se nebi otvorila prilikom pecenja.



Svaku lopticu umociti ili kistom premazati sa svih strana otopljenim malacem pa ih odmah slagati u lim od torte (ili neki drugi s visokim stranicama) koji ste isto tako premazali maslacem.


Ponovno pokriti toplom krpom i staviti na toplo da uzadu još jednom.
Pecite ih na srednje jakoj vatri nešto više od pola sata. Poslužite tople i pošecerene.

Još odličnih recepata za buhtle potražite ovdje.




8. veljače 2009.

Kokos kocke


Kolač nije potrebno raditi dan ranije jer se može rezati čim se malo ohladi. Jako je ekonomičan pa ga ja često radim. Ukus ima kao čupavci, a puno je brže gotov :)


Sastojci:

Tijesto:
4 jaja
12 žlica šećera
1 vanilin šećer
1 dl ulja
1 dl mlijeka
12 žlica brašna
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Krema:
5 dl mlijeka
3 žlice brašna
8 dag kokosa
10 žlica šećera

Priprema:
Sve sastojke za tijesto izmiksati i podijeliti u dva dijela. U jednu polovicu dodati kakao i tijesto malo zapeći (ovo tamno).

U međuvremenu staviti kuhati mlijeko sa šećerom, brašnom i kokosovim brašnom. Miješati dok ne zakuha i zgusne se.

Iz pećnice izvaditi smeđi dio tijesta koji je već malo zapečen, prekriti ga ravnomjerno kremom. Na kremu rasporediti bijeli dio biskvita (sipati iz lončića u obliku traka) i vratiti u pećnicu da se ispeće do kraja.

Pečeno preliti čokoladnom glazurom, sačekati da se na pola ohladi i posuti kokosovim brašnom.

Rezati na manje kocke i držati u hladnjaku.


Rezati na manje kocke.

Moj harmonika krumpir

Moja verzija ovog super krumpir receptića :)



Sastojci za 5 osoba
8-10 srednjih krumpira
20 dag rolane pancete ili sl.
20 dag gaude
2 dl kiselog vrhnja
1 žumanjak
0,5 dl maslinovog ulja
0,5 dl biljnog ili suncokretovog ulja
origano



Priprema

Krumpire oguliti, oprati i narezati na fete tako da se drže na dnu, tj.da krumpir izgleda kao harmonika :)

Izmedu svake fete staviti komadic gaude umotan u komad pancete.



Nije potrebno soliti ili dodavati zacine. Po krumpirima samo malo politi obje vrste ulja pa preostali sir naribati po pripremljenom krumpiru i posuti origanom.

Staviti peci na 220 st.C cca 30 min - ovisno o velicini krumpira.
Kiselo vrhnje umutiti viljuškom sa jednim žumanjcem pa nakon pola sata pecenja preliti krumpir i peci još 15 minuta na 200 st. C.



Servirati uz salatu po želji :)