Stranice

25. ožujka 2012.

Obične i čokoladirane krafne :)

Više sam puta u obližnjoj trgovini razmišljala kako bi probala krafne s čokoladnim preljevom. Njihove su krafne u obliku trokuta što je zgodno zbog manjih ostataka tijesta ali na kraju sam se ipak odlučila za okrugle ;) Pola sam punila marmeladom, pola nisam punila nego ih umočila u čokoladu.



Sastojci:

Tijesto:
600 g brašna
Prstohvat soli
3 žlice šećera
Vanilin šećer
30 g svježeg kvasca
100 ml toplog mlijeka za kvasac
150 ml mlakog mlijeka
50 g otopljenog margarina
2 jaja
1 žlica ulja
1 žlica ruma ili rakije
Korica naranče
Korica limuna

Čokoladni preljev:
80 g čokolade za kuhanje
40 g margarina
1 žlica mlijeka

Ostalo:
Ulje za prženje cca 500 ml
Marmelada i čokolada ili nutella za punjenje
Kokos, šarene ili čokoladne mrvice za ukras




Priprema:

U dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati sol, šećer i vanilin šećer. U posebnom lončiću razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 100 ml toplog mlijeka i pustiti da naraste.

Margarin (ili maslac) otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati i jaja. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i margarina pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje mlijeka, ruma, korice limuna i naranče i na samom kraju ulja.

Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je se tijesto udvostručilo premijesiti ga i razvaljati na prst debljine. Rezati krugove promjera 8 cm, složiti ih na kuhinjsku krpu, pokriti i ostaviti još dvadeset minuta da odstoje.



Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednjoj vatri po 2-3 minute sa svake strane. Prvo se stavi pržiti gornja strana pa se okrene čim dobije zlatnu boju. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke ulja zatim ih puniti marmeladom ili čokoladom.

Pola količine krafni umočiti vrhom u čokoladu otopljenu zajedno s margarinom, mlijekom i žličicom ulja pa posipati kokosom, šarenim ili čokoladnim mrvicama. Krafne prelivene čokoladom mogu biti i bez punjenja.


13. ožujka 2012.

Prinčev poljubac

Teško je bilo odabrati naziv, zaista idući dan kad se ohlade i prožmu okusi poseban su užitak. Kuma nazivu ovih posebnih kolačića za čokolupce je Monika Torbica-Lazić, jedna od mnogih koji su dali prijedlog za naziv kolačića na FB stranici. Hvala Monika!

Sastojci:

Kore:

4 bjelanjka
280 g šećera
120 g mljevenih oraha
3 zrna soli
1 vanilin šećer

Krema:

200 g čokolade u prahu
50 g maslaca
50 ml jake kave
2 jušne žlice whiskeya
200 ml slatkog vrhnja


Priprema:

Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka sa soli i pola količine šećera. Preostali šećer umiješati u mljevene orahe pa ih dodati snijegu od bjelanjaka. Smjesa će nakon dodavanja oraha biti polu tekuća.

Žlicom oblikovati krugove promjera 3-4 cm. Peći/sušiti ih sat i po na 120 st.C.

Za kremu na laganoj vatri otopiti čokoladu uz maslac, kavu i whisky. Miješati dok se čokolada otopi i nastane glatka smjesa. Ohladiti.

Slatko vrhnje istući u šlag i dodati u ohlađenu smjesu čokolade. Staviti u špricu pa nadijevati kore s dva sloja čokoladne kreme. Kore se nadijevaju na način da se krema stavlja na gornju stranu kore, pokrije drugom i ukrasi s ostatkom kreme po želji.


Kolačiće raditi ih dan ranije, a gotove držati u hladnjaku.

9. ožujka 2012.

Husarski kolačići

Klasika...



Sastojci:
500 g brašna
150 g oraha
250 g margarina
150 g šećera
3 žumanca
1 vanilin šećer
korica jednog limuna
i marmelada za punjenje



Priprema:

Umijesiti prhko tijesto, umotati ga u najlon foliju i staviti u hladnjak na 1 sat.

Tijesto oblikovati u valjak, rezati na veličinu oraha pa svaki oblikovati u kuglicu. Kuglice slagati na lim obložen papirom za pečenje. Drškom kuhače svakoj kuglici utisnuti udubljenje.

Peći 15 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.

Marmeladu omekšati vilicom ili malo ugrijati na pari, staviti u malu vrećicu za zamrzavanje, odrezati vrh vrećice i pečenim keksima puniti udubljenja.