Sastojci:
Tijesto:
600 g brašna
Prstohvat soli
3 žlice šećera
Vanilin šećer
30 g svježeg kvasca
100 ml toplog mlijeka za kvasac
150 ml mlakog mlijeka
50 g otopljenog margarina
2 jaja
1 žlica ulja
1 žlica ruma ili rakije
Korica naranče
Korica limuna
Čokoladni preljev:
80 g čokolade za kuhanje
40 g margarina
1 žlica mlijeka
Ostalo:
Ulje za prženje cca 500 ml
Marmelada i čokolada ili nutella za punjenje
Kokos, šarene ili čokoladne mrvice za ukras
Priprema:
U dublju zdjelu staviti prosijano brašno, dodati sol, šećer i vanilin šećer. U posebnom lončiću razmrviti kvasac, dodati žličicu šećera i brašna (oduzeti od navedenih sastojaka) pa preliti sa 100 ml toplog mlijeka i pustiti da naraste.
Margarin (ili maslac) otopiti, umiješati u dio brašna, umiješati i jaja. Kad je kvasac narastao umiješati ga u dio brašna bez jaja i margarina pa postepeno sve zajedno sjediniti uz dodavanje mlijeka, ruma, korice limuna i naranče i na samom kraju ulja.
Tijesto oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti oko sat vremena da naraste. Kad je se tijesto udvostručilo premijesiti ga i razvaljati na prst debljine. Rezati krugove promjera 8 cm, složiti ih na kuhinjsku krpu, pokriti i ostaviti još dvadeset minuta da odstoje.
Pržiti ih u dubokom ulju i to na nešto malo manje od srednjoj vatri po 2-3 minute sa svake strane. Prvo se stavi pržiti gornja strana pa se okrene čim dobije zlatnu boju. Gotove prvo staviti na ubrus kako bi upio moguće ostatke ulja zatim ih puniti marmeladom ili čokoladom.
Pola količine krafni umočiti vrhom u čokoladu otopljenu zajedno s margarinom, mlijekom i žličicom ulja pa posipati kokosom, šarenim ili čokoladnim mrvicama. Krafne prelivene čokoladom mogu biti i bez punjenja.