29. prosinca 2014.

Recept za lješnjak trokutiće

Koristim priliku zaželjeti vam sretne blagdane i sve najbolje u Novoj 2015.godini ;)

Ukoliko ste kolače pripremljene za Božić već potrošili evo jednog recepta koji možete iskoristiti za pripremu kolačića prije dočeka Nove godine ;)



Recept za lješnjak trokutiće


19. prosinca 2014.

Krem juha od šparoga i lignje iz pećnice

Ponekad zavidim domaćicama koje su u mogućnosti nekoliko dana prije blagdana biti na godišnjem i posvetiti se pospremanju, pripremi kolača i svega što će nam omogućiti ugodno obiteljsko druženje u toploj atmosferi doma. Danas sam prilikom nabavke namirnica, razmišljala o tome kako što bolje iskoristiti ono malo slobodnog vremena i što brzinski pripremiti za ručak danas i na Badnjak pa sam kupila Podravkinu krem juhu od zelenih i bijelih šparoga. Čim sam ugledala šparoge prisjetila sam se nedavnog izleta u Uvalu Blaz gdje sam provela predivan dan. Sama pomisao na ljepote uvale i šparoge, kojih je zaista bilo bezbroj, djeluje na mene opuštajuće J. Odlučila sam uz krem juhu uzeti i lignje koje ću zajedno s krumpirom pripremiti u pećnici što će mi dati vremena za obavljanje ostalih kućanskih poslova.




16. prosinca 2014.

Krem juha od gljiva s maslinovim uljem i punjena focaccia

Vjerujem da je i vama bilo dosta kiše. Taman sam se poveselila buri, a ono opet kiša. Razmišljajući o kiši sjetih se kako sam u mlađim danima odlazila s tatom brati gljive i svih onih finih jela koja je mama od njih spremala. Zaželjela sam se ugrijati nekom finom juhom od gljiva koja će me vratiti u to davno vrijeme J.

Zato sam uzela Podravkinu krem juhu od gljiva s maslinovim uljem i oduševila se jer je stvarno bogata šampinjonima i vrganjima koji u kombinaciji s maslinovim uljem daju divan miris i teksturu. Nakon što smo se okrijepili toplom krem juhom uživali smo uz focacciu punjenu pancetom. Bila je to zaista ugodna večer J.



12. prosinca 2014.

Krem juha od brokule i cvjetače uz pohane punjene palačinke

Posljednjih desetak dana veliki dio vremena izbivam iz kuće pa su obroci uglavnom napravljeni na brzinu. Danas sam za kasni ručak odlučila pripremiti pohane punjene palačinke za koje će mi trebati nešto više vremena pa sam za predjelo odlučila pripremiti finu  Krem juhu od brokule i cvjetače koja je gotova u samo nekoliko minuta. Zamijetila sam ju na polici novih Podravkinih proizvoda. Ukućani su svi u popodnevnim smjenama na poslu i u školi pa će im u ovako hladnoj večeri po povratku kući prijati topla juha bogatog okusa s dodatkom većih komada povrća.



8. prosinca 2014.

Di-go radionica za blogere

Prošlog sam ponedjeljka zajedno s Andreom (Voće i povrće), Hrvojem (Kužinavanje) i Darkom (Darkova Web kuhinja) sudjelovala na Di-go radionici i razgledavanju tvornice Kvasac d.o.o..


Iako sam dva dana ranije bila na putu, odlazak na Di-go radionicu nisam htjela propustiti. U Zagrebu smo se na Glavnom kolodvoru našli dvoje s mora (Zadar i Pula) i dvoje s kopna (Križevci i Zagreb). Dočekao nas je predstavnik tvornice Kvasac d.o.o. u čijem smo društvu otišli u tvornicu kako bi prisustvovali radionici koju su vrijedni pekari održali za nas blogere. Puno smo toga od njih naučili: od osnovnih informacija o tvornici do izrade tijesta za lisnato, panettone i domaće kroasane, razgledavali smo tvornicu i na kraju degustirali pečene proizvode.


6. prosinca 2014.

Punjenje baterija - Trakošćan

Rijetko pišem na blog nešto što nije recept ali moram zabilježiti nekoliko riječi o prekrasno provedenom danu u Trakošćanu.


16. studenoga 2014.

Torta od oraha, kave i nescafea

Evo konačno pišem recept za tortu koju sam radila još u kolovozu ove godine kćeri za rođendan. Torta je rađena od njoj omiljenih sastojaka među kojima je i nescafe. Recept je vrlo jednostavan, potrebno je skuhati kremu, dok se krema hladi ispeći tijesto i još samo dodati maslac u kremu.
Na kraju filovati i ukrasiti tortu istom kremom. Torta nam se jako svidjela.



Recept:


4. listopada 2014.

Kukuruzni kruh - cvijet

Što pripremiti za doručak ili večeru? Ako je cijela obitelj na okupu predlažem topli kukuruzni kruh u obliku cvijeta uz omiljeni prilog.. kod mene je to bila mortadela :)


Recept 


19. kolovoza 2014.

Juneća jetrica u umaku

U mojoj obitelji jetricu volim samo ja, no ovog sam puta imala pomoćnika. Kćer obožava isprobavati razne umake pa sam ju pozvala na isprobavanje gustoće i okusa juneće jetrice u finom gustom umaku neposredno prije samog kraja kuhanja. Otkrila je da je unutra nekakvo sumnjivo i neobično „meso“ … ja se na to nisam obazirala. Moram priznati da smo istog dana potamanile gotovo polovinu količine i to samo s kruhom i žličicom J. Eh sad kad ga više nema mogu joj i reći što je bilo u tanjuru, samo .. bojim se da mi zamka idući put neće upaliti.

Od svih vrsta jetrica ova mi je do sada zaista bila najfinija.


Recept:

17. srpnja 2014.

Lambada kocke

Ove smo se dane sladili osvježavajućim desertom po starom receptu koji sigurno i vi imate u nekoj svojoj bilježnici s receptima.

Kolač se sastoji od biskvita, dvije kreme, petit keksa i fine krckave čokoladne glazure. Ako ga još niste radili, vrijeme je za isprobavanje :) Nemojte da vas uplaši veliki broj sastojaka i dužina opisa recepta, to je samo upisano tako da se lakše snađete, sama izrada je vrlo jednostavna ali sam vam detaljno napisala ;)


Recept za lambada kolač / lambada kocke:

7. srpnja 2014.

Launch paketići - recept za punjene polpete (faširanci) u lisnatom

Nakon obilježavanja 5.obljetnice bloga, broj fanova danas prelazi brojku 100000 :) Koristim priliku zahvaliti vam na vjernosti, primjedbama i pohvalama. Nastojati ću opravdati povjerenje ovako velikog broja fanova, truditi se i dalje kako bi se još dugo družili :)

Povodom prelaska broja 100000 fanova na Facebook stranici donosim vam ovaj neobičan recept. Recept je nastao tako što sam u smjesu za polpete (faširance) dodala formađin, zamotala u kugle koje sam tada stavljala u lisnato tijesto. Evo i pojašnjenja za recept:


Sastojci za 12 paketa:

30. lipnja 2014.

Kompot od ciburi - šljiva

Ciburi su jedna od podvrsta šljiva koja raste u priobalnim područjima. Djeca ga često jedu nezrelog - zelenog i tvrdog. Kolega je na posao u više navrata donio cibure koji su bili savršeno sočni, slatki i posebno veliki, rekla bih savršeni u svakom pogledu. Nakon što smo ih se zasitili odlučila sam napraviti kompot i tako iskoristiti posljednju zdjelu :)



Recept za kompot 


16. lipnja 2014.

Marinirani ražnjići na roštilju ili u tavi

Velike vrućine i nogometna groznica zovu nas na roštiljanje i zato sam odlučila napraviti mali roštilj party kod kuće. Odabrala sam pripremu miješanih ražnjića od piletine i svinjetine.


Ako pripremate roštilj na otvorenom, osim mesa i povrća dovoljno je da ponesete Vegeta tekuću marinadu s pivom  u kojoj će se meso marinirati pola sata za vrijeme dok pripremate žar. Nema ništa jednostavnije jer uz dobru marinadu svatko postaje roštilj majstor, zato bilo kuda marinada svuda J.



Sastojci:
400 g piletine
400 g svinjskog buta


Priprema:

Pripremite meso - narežite piletinu i svinjetinu na kockice, smjestite u zdjelu i prelite marinadom. Ostavite pola sata, a ako želite jači okus ostavite meso da se marinira dulje vrijeme. Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice nalazi se mali utor koji je dovoljno da prstima povučete kako bi se vrh gornjeg ugla vrećice otvorio.

Za vrijeme tih pola sata pripremite roštilj i narežite povrće koje ćete također peći na žaru. Nakon pola sata marinirano meso nabodite na metalne ili drvene štapiće za ražnjiće i to naizmjenično piletinu i svinjetinu.  

Recept u slikama
Pripremljene ražnjiće poredajte na roštilj pa pecite dok ne dobiju lijepu boju, bit će dovoljno 10 minuta sa svake strane. Meso će biti mekano, sočno i savršeno ukusno. J

U nedostatku roštilja, ražnjiće možete peći u tavi. Ne zaboravite, upotrebom marinade meso nije potrebno dodatno začiniti. Odaberite kombinaciju mesa za miješane ražnjiće prema želji: svinjski but i kobasice, carsko meso i svinjski but, piletinu i kobasice...


Meso i povrće po želji, marinada i omiljeno pivo bit će dovoljni za savršeni roštilj party. J Više o tekućoj marinadi s pivom i ostalim marinadama pogledajte ovdje!

9. lipnja 2014.

Marinirana vratina u saftu od vina

Priznajem!!  Navukla sam se na Podravkinu Marinadu s pivom za roštilj i pečenja! J Ovog puta nisam je koristila za pečenje u pećnici ili na roštilju. Recept koji sam vam danas pripremila jednostavno morate isprobati! Vjerujte mi totalno sam oduševljena rezultatom i s nestrpljenjem očekujem vaše javljanje dojmova! J

Redovito na akciji u trgovačkim centrima nailazimo na svinjsku vratinu po povoljnoj cijeni, tako je bilo i ovog vikenda. Osim svinjske vratine bez kosti i Vegeta Marinade s pivom, potrebno je još samo nekoliko sastojaka, pire krumpir, salata po želji, rashlađeno pivo i užitak je zagarantiran!


Recept:

Sastojci:
800 g svinjske vratine bez kosti
malo ulja
30 g peršina
5-6 češnjeva češnjaka
200 ml pasirane rajčice (ili pelata)
200 ml bijelog vina

1,20 kg krumpira
50 g maslaca
70 ml toplog mlijeka



Priprema:

Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice nalazi se mali utor koji je dovoljno da prstima povučete kako bi se vrh gornjeg ugla vrećice otvorio. Pripremite meso – provjerite ako vam je mesar očistio vratinu od kosti.  Rasporedite jedan red vratine u zdjelu, prelijte s pola marinade, složite drugi red vratine i prelijte ostatkom marinade. Ostavite pola sata, a ako želite jači okus ostavite meso da se marinira dulje vrijeme.

Dok se marinira vratina, očistite i stavite kuhati krumpir za pire. Očistite češnjak pa nasjeckajte sitno njega i svježi peršin.

Recept u slikama

U tavu ili zdjelu za pečenje promjera 26-28 cm stavite malo ulja – tek toliko da u vrlo tankom sloju pokrije dno. Pomiješajte malo vratinu u marinadi pa izvadite i složite fete jednu do druge u tavu. Ostatak marinade iz zdjele prelijte po mesu. Preko svega rasporedite nasjeckani češnjak i peršin, pokrijte tavu i stavite pržiti na srednju temperaturu.

Povremeno protresite i pazite da meso ne zagori. Nakon desetak minuta dodajte 200 ml pelata ili pasirane rajčice. Ostavite ponovo desetak minuta da se dinsta pa okrenite meso, dodajte 200 ml vina i sad ostavite da se dinsta pokriveno još pola sata. Pred kraj možete meso još jednom okrenuti.

Tava neka cijelo vrijeme pripreme bude pokrivena. Osim fino mekanog mesa dobit ćete i gusti saft. Dodatni začini mesu osim marinade, češnjaka i peršina nisu potrebni.


Za vrijeme pripreme marinirane vratine u saftu od vina bit će kuhan krumpir pa ga procijedite, dodajte po želji maslac, mlijeka i ukoliko je potrebno još soli i dobro razradite gnječilicom za krumpir (ili mikserom). 
Uz sve ovo pripremite salatu po želji i naravno dobro rashlađeno pivo. J
 
Ovo je zaista jako fin ručak, kod nas je već pri prvoj degustaciji ušao u top 10 što znači da će biti na meniju bar jednom mjesečno. J Pire krumpir zamijenite tjesteninom ili drugim prilogom po želji, a više o Podravkinoj tekućoj Marinadi s pivom i ostalim marinadama možete pogledati ovdje.

7. lipnja 2014.

Šareni kolač

Recept za "šareni kolač" dobila sam od školske prijateljice Lorete, isprobala sam ga prije više od dvije godine i upravo sam naišla na sliku u arhivi. Upisati ću ga u ovu moju bilježnicu kako se ne bi ponovo zagubio, a možda se i vama svidi :). Kolač je jednostavan za pripremu, naziv šareni pretpostavljam da je dobio po vrlo raznolikim sastojcima.

R e c e p t :

Sastojci:

Tijesto
3 žumanjka
70 g margarina
120 g šećera
1 vanilin šećer
100 g brašna
½ praška za pecivo
3 bjelanjka

Krema
120 g šećera
4 žlice vode
100 g margarina
3 žlice kakaa
80 g oraha
80 g kokosa
3 žlice ruma

Priprema:

Miješati žumanjke, margarin, šećer i vanilin šećer. Kad se smjesa kremasta dodati brašno s praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka.

Staviti u pleh veličine 35 x 25 cm obložen papirom za pečenje. Peći 30 minuta na 170 st.C u prethodno zagrijanoj pećnici.

Pred kraj pečenja tijesta pripremiti kremu. Vodu, šećer i margarin staviti na laganu vatru da se sve polako otopi pa dodati orahe, kokos kakao i rum.


Toplu kremu razmazati na topli biskvit. Kad se ohladi rezati na prutiće ili kockice.


2. lipnja 2014.

Marinirana piletina na roštilju ili u pećnici

Tko voli ponedjeljak? Ja već nedjeljom u popodnevnim satima žalim što se vikend primiče kraju. Ako je slična situacija i kod vas, pripremite piletinu na roštilju ili u pećnici, zamisliteroštiljanje vikendom i odmah ćete popraviti dojam radnog dana J.

Kupujući namirnice za ručak uzela sam piletinu - batke i zabatke na akciji i odlučila sam isprobati novu Vegeta marinadu s pivom za roštilj i pečenje bez dodatnih pojačivača okusa za brzo i jednostavno mariniranje mesa.

Osim piletine i marinade kupila sam i krumpir i već odlučila kako ću nakon posla pripremiti fini ručak bez puno muke i sastojaka.J



Sastojci:
700 g piletine
1,20 kg krumpira
1 jušna žlica Vegete


Priprema:

Pripremite piletinu na komade (slika 1.), smjestite ih u zdjelu i prelite marinadom. Marinadu prije otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice se nalazi mali utor koji je dovoljno da povučete prstima kako bi se ugao vrećice vrlo jednostavno otvorio. Ostavite pola sata, a za jači okus ostavite da se meso marinira dulje vrijeme (slika 2.).

Za vrijeme tih pola sata pripremite roštilj ili željenu tepsiju za pećnicu. Ja sam na tepsiju stavila rešetku (koju inače koristim za hlađenje kolača – slika 3.) kako bi na njoj ispekla piletinu nalik pripremi na roštilju. Odaberite krumpire srednje veličine, tanje i glatke kože, a mogu to biti i mladi krumpiri. Dobro ih operite i skinite eventualne izdanke. Osušite krumpire kuhinjskim ubrusom, prerežite na pola i složite na drugu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odrezani dio krumpira neka bude s gornje strane. Posipajte ih s malo Vegete (slika 4.) ili malo posolite. Uključite pećnicu da se ugrije na 200°C.

Recept u slikama

Nakon što ste sve pripremili i uključili pećnicu, pomiješajte malo piletinu, sad bi već trebalo proći 30-tak minuta pa ju možete složiti na rešetku za pećnicu (slika 5.) ili pripremiti za pečenje na roštilju. Kad je pećnica ugrijana stavite tepsiju s piletinom u gornji, a krumpire u donji dio pećnice (slika 6.). Zatvorite pećnicu i grijač prebacite na ventilator te smanjite temperaturu na 190°C. Nakon tridesetak minuta piletinu jednom okrenite, a sve zajedno neka se ukupno peče 45 minuta.

Moja je piletina bila malo veća ali 45 minuta bilo je sasvim dovoljno da piletina bude pečena i tako sočna i mekana. Okus je bio fantastičan, a kako i ne bi kad okus pive savršeno odgovara s piletinom! 
Za prste polizati!


Po želji piletinu i krumpire možete staviti peći na klasičan način zajedno u istu tepsiju.  Zahvaljujući odličnoj kombinaciji začina, piva, ulja i octa, marinada s pivom daje neodoljiv fin pivski okus i vrhunsku sočnost. Upotrebom marinade nije potrebno da piletinu dodatno začinite solju, paprom ili nekim drugim začinom.



Piletina, marinada, krumpir, malo Vegete te salata bit će dovoljni za kompletan obrok J.  Više o marinadi s pivom i ostalim marinadama možete pogledati ovdje. 

14. svibnja 2014.

Recept za kuglof od naranče

Ovo je recept za lagan i neobičan kuglof. Neobičan je zato što je rađen od dizanog tijesta u koje je dodan mesnati dio naranče narezan na komade. Rezultat je mekan sočan kuglof s pravim komadima voća J Vjerujem da će vam se svidjeti. Ako želite, dodajte još šećera, meni je ova količina taman dovoljna. Iskoristite dok još ima naranči u trgovinama, isprobajte recept i obavezno javite utiske J



Recept za kuglof od naranče u slici i riječi


Sastojci:

30 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
1 žličica šećera
---------------------
150 g brašna
100 ml mlakog mlijeka
--------------------
400 g brašna
150 g maslaca
2 žumanca
130 g šećera
Prstohvat soli
Korica 2 naranče
100 ml mlakog mlijeka
--------------------
Meso 2 naranče



Priprema:

U posudu za miksanje razmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i 100 ml mlakog mlijeka. Ostavite 10 minuta da kvasac naraste. Kad je kvasac nabubrio, dodajte 150 g brašna i 100 ml mlakog mlijeka pa dobro promiješajte. Dobiveno meko tijesto sad ostavite da odmara 30 minuta.

Za to vrijeme dvije naranče dobro operite, naribajte narančasti dio kore, zatim ih očistite, a meso odvojite na fete i narežite na komadiće.

U manjoj posudi pjenasto umutite 150 g omekšalog maslaca sa šećerom i žumancima, dodajte sol, naribanu koricu naranči i mlako mlijeko.

Recept u slici

U naraslo mekano tijesto dodajte polovinu (200 g) preostalog brašna, zatim smjesu od maslaca, žumanjka  i mlijeka pa na kraju ostatak brašna (200 g). Miješajte da dobijete gusto i meko tijesto. Na samom kraju u tijesto dodajte komadiće mesa naranče.

Rebrasti kalup za kuglof namastite i pobrašnite. Gotovo tijesto prebacite silikonskom špatulom u kalup, pokrijte i ostavite da odmara. Kad je tijesto naraslo, uključite pećnicu.

Kuglof pecite sat vremena u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 st.C. Pečen istresite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.


5. svibnja 2014.

Štrudla od jabuka - recept uz Brzi&Fini trik

Prijavom na nagradni natječaj „Brzi&Fini“ trikovi možete osvojiti knjižicu s puno zanimljivih i brzih kulinarskih trikova koji će vam pomoći da svoje dragocjeno vrijeme iskoristite što kreativnije i ekonomičnije te tako zadivite ukućane ili nenadane goste. Uvjeti su vrlo jednostavni, a možete sudjelovati na dva načina. Sve detalje pročitajte na samoj aplikaciji natječaja, a ja ću vam samo šapnuti da svi sudionici dobivaju knjižicu, a najkreativnijima Dukat puni hladnjak svojim proizvodima J!


Kako bih vam pokazala koliko su zanimljivi i kvalitetni trikovi odabrala sam trik pod nazivom Zarobljena peciva te po njemu pripremila recept za štrudlu od jabuka za sve one koji je žele pripremiti na vrlo jednostavan način i u vrlo kratko vrijeme.

Recept za štrudlu od jabuka uz Brzi&Fini trik:

Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
500 g jabuka (dvije veće ili tri srednje)
2 žličice limunova soka
70 g šećera (3 jušne žlice)
70 g sjeckanih oraha (puna šaka)
1 mala žličica cimeta
1 žlice krušnih mrvica

Ostalo: krušne mrvice i šećer u prahu za posipavanje
Za premazivanje: žumanjak + 2 žlice vode


Priprema:

Pripremite nadjev: Naribajte jabuke, dodajte sok od limuna, nasjeckane orahe, šećer, cimet i krušne mrvice. Sve dobro izmiješajte pa približno odvojite na hrpice ovisno o broju štrudli koje planirate pripremiti (2 ili 4).

Pripremite jednu polovinu tijesta, razvaljajte 20 x 30 cm (kao na slici 1.)  – za jednu veću štrudlu ili 30 x 30 cm pa prerežite na pola (kao na slici 2.) – za dvije manje štrudle. 


Po sredini tijesta pospite žlicu krušnih mrvica (one će pokupiti moguću tekućinu od jabuka) pa na njih rasporedite nadjev. Obje strane tijesta bez nadjeva razrežite na trakice pa zamatajte naizmjence jednu pa drugu stranu preko nadjeva (slika 1. i 2.)

Sve isto ponovite s preostalom polovinom tijesta.

Zamotane štrudle premažite žumanjkom razrijeđenim s dvije žlice vode (slika 3.) čime će se krajevi spojiti, a pečene će imati lijepu boju J

Pecite ih 30 minuta na 200°C u prethodno zagrijanoj pećnici.

Požurite po puno dobrih trikova, a možda i Dukatovih proizvoda za pun hladnjak, ovdje! J Sretno!





30. travnja 2014.

Tiramisu - kolač od jagoda i naranče

Za sve one koji čekaju recept za kolač od jagoda koji sam obećala još za vikend... pišem ga konačno i to s lijevom rukom jer sam još uvijek relativno ukočena. Nadam se da ću uspješno upisati ovaj post i naravno brzo se oporaviti ;) Hvala svima na strpljenju  :)

Ovaj recept podsjeća na tiramisu kolač samo što ovog puta nisam koristila uobičajene sastojke. Moj odabir su bili: mascarpone sir s dodatkom limuna i jagoda i piškote umočene u sok od naranče. Zaista nam se jako svidio jer je posebno osvježavajući :) 

Možda vam ovaj recept za kolač od jagoda posluži za druženje već ovog praznika.

Recept



Sastojci: 
500 g jagoda
120 g šećera u prahu
500 g mascarpone sira
1 limun - ocijeđeni sok
400 ml ocijeđenog soka naranče (može i kupljeni)
300 ml slatkog vrhnja
300 g piškota

Priprema:

Recept u slikama


Jagode operite, očisite, i narežite na komadiće. Posipajte ih s 50 g šećera u prahu, lagano promiješajte i ostavite sa strane.

Mascarpone sir dobro promiješajte sa 70 g šećera u prahu i ocijeđenim sokom jednog limuna.

Istucite slatko vrhnje pa i njega dodajte u mascarpone sir.

Trećinu pripremljene kreme odvojite u zasebnu posudu jer će vam trebati za ukrašavanje gotovo kolača. U veći dio dodajte jagode.

Slažite red piškota namočenih u narančin sok, premažite kremom od mascarpona i jagoda. Preko kreme ponovo slažite red piškota te vrh kolača i sve stranice obložite prethodno odvojenom bijelom kremom.


Kolač odrežite na kocke te ukrasite po želji i dobro ohladite.

13. travnja 2014.

Školjke s pekmezom

Već sam neko vrijeme razmišljala o pripremi kolača gdje ću koristiti mast i onda naletim na Alikine školjke s pekmezom na njenom blogu Mamina jela :). Osim sastojaka navedenih u receptu dodala sam koricu od pola limuna jednostavno jer mi je upravo bio pri ruci. Keksi su neodoljivi, nisam mogla stati na jednom ili dva.
Nakon što su se ohladili spremila sam ih u dobro zatvorenu kutiju kako bi ostali prekrasno hrskavi što duže.. mada im je to slabo pomoglo jer sam ja stalno virila ispod poklopca i uzimala "još samo dva" :)
Definitivno ih preporučujem za bilo koju prigodu kad vam trebaju fini suhi keksići jer će i kod mene ostati u favoritima. Ako ne želite koristiti mast zamijenite ju maslacem.



9. travnja 2014.

Madeleines

Gaga s bloga Moje grne je prije nekoliko dana na svojoj Facebook stranici objavila sliku kolačića koji su me podsjetili na kalup, dobiven od drage TineValentine, koji već dugo čeka svoje prvo isprobavanje :) Recept sam odmah spremila u favorite kako bi ga što prije isprobala.

Kolačićima se posebno obradovala moja Sara, aroma limuna, mekoća i opojan miris osvojili su ju doslovno nakon prvog zalogaja.


Original recept:

Sastojci:
25 g maslaca
100 g šećera
3 jaja
 ribana korica limuna
1 žličica suhog kvasca
200 g glatkog brašna



Priprema:

Maslac otopiti u mikrovalnoj ili na laganoj vatri, ostaviti ga da se kratko hladi pa ga umutiti sa šećerom. Zatim dodavati jedno po jedno jaje, a nakon svakog mutiti. Na kraju dodati koricu limuna i brašno pomiješano sa suhim kvascem.

Kalup za madeleines ili kalupiće za školjke premazati uljem. Žlicom vaditi tijesto i puniti kalupe najviše do 2/3 jer kolačići tijekom pečenja narastu .

Peći u Prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 200 st.C dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju.



Pečene o želji, posuti šećerom u prahu. 

5. travnja 2014.

Pet omiljenih slastica - blogerska igrica

Gaga s bloga Iz moje kuhinje me nominirala za aktualnu igricu blogera "Pet omiljenih poslastica" a koju je osmislila Vera s bloga Astal - kuhinja moje ravnice u kojoj bismo trebali izabrati pet najdražih slastica s bloga..


Zaista mi je teško odabrati samo pet omiljenih slastica. Volim slatko jesti i pripremati, kombinirati.. Još od početka srednje škole pečenje novih kolača bila mi je glavna vikend zanimacija :)

Slastice koje sam odabrala među pet omiljenih su:

Princeze - kod mene cijela doza može nestati doslovno u dva dana, nas četvero ih obožavamo. Davno sam ih naučila raditi, a u bilježnici još uvijek imam papirić s natuknicama koje sam zapisivala s jedne radio emisije u kojoj se govorilo o tome kako uspješno pripremiti i ispeći kore.



Buhtle - također recept iz stare bilježnice. Omiljen u mojoj užoj i široj obitelji. Za nas četvero uglavnom radim mjeru i po, a slažem ih u pravokutni kalup veličine 25x30 cm (4 reda po 5 buhtli).


Čupavci - recept koji sam najviše puta u životu koristila :) Radila sam ih za raznorazne prilike jer ih oko mene svi obožavaju. Također iz prastare bilježnice ;)



Tiramisu sladoled - recept koji sam kombinirala za sebe :). Kupovala sam gotovi sladoled dok nisam pogodila identičan okus na što sam posebno bila ponosna jer ga obožavam.


Davidove rolnice - kako i piše u receptu posvećene su mom nećaku Davidu, a postale su omiljene okusom i jednostavnim načinom pripreme. Redovno su u najužem izboru sitnih kolača za razne prigode.


Osim ovih obožavam tortu od oraha s vodom - torta po receptu koji se nekad koristio za svadbene torte, zatim: krempite, krafne iz pećnice, dukatela kocke .. mogla bi nabrajati još dugo ;)


Molim autore sljedećih blogova da se pridruže igrici:
1. Mamina jela
2. Minjina kuhinjica
3. Just Cake The Cupcake
4. Ave dulcis
5. T and T kitchen

Preuzmite naljepnicu, napišite tekst na svom blogu i prosjedite/nominirajte dalje koga želite.





24. ožujka 2014.

Recept za Cola kocke

Proteklih dana dogodilo mi se nekoliko zanimljivih susreta.. Moja mi se draga prijateljica pohvalila kako uvečer udobno smještena redovito uživa u čitanju i pregledavanju mog bloga na mobitelu ...vjerujem da će znati koja je i javiti mi se :)))  U susretu s poznanicom doznajem da sam ju "navukla na recepte" te je nakon našeg prošlog susreta dobila inspiraciju za pripremu slastica sa mog bloga, pohvalila se i kako je dva puta radila krofne. Još moram spomenuti jedan simpatičan susret s gospođom koja je usred grada doslovno stala pred mene i pitala me da li sam ja Masatera. Susret je bio tako kratak da gospođu nisam zapamtila ali na takve sam susrete navikla, bilo ih je zaista vrlo zanimljivih :) Koristim priliku posebno pozdraviti ove dri dame i zahvaliti im na podršci u daljnjem bloganju ;)

Listajući staru bilježnicu naišla sam na recept koji sigurno većina ima možda u nekoj drugoj verziji.

Recept za Cola kocke:



Sastojci

Tijesto:
6 jaja
150 g šećera
120 g brašna
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
2 žlice ulja

Krema:
250 g margarina
150 g šećera u prahu
250 ml Coca-Cole
50 ml ruma
250 g mljevenih petit keksa

Ostalo:
500 ml slatko vrhnja
100 ml mlijeka
1 žlica ruma



Priprema:

Za tijesto odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksajte s malo šećera i par zrna soli u čvrsti snijeg.

U drugoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom. Kad postane pjenasto dodajte pola mješavine brašna, kakaa i praška za pecivo, dobro promiješajte zatim dodajte 2-3 žlice snijega od bjelanjaka, a na kraju lagano dodajte preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto izlijte u kalup veličine cca 25 x 35 cm pa stavite peći 20 minuta na 180 stupnjeva C u prethodno zagrijanu pećnicu .

Pečeni kolač poprskati mješavinom 100 ml mlijeka i 1 žlice ruma.
Za kremu miksajte 250 grama omekšanog margarina sa 150 g šećera u prahu dok postane kremasto. Zatim dodajte 250 ml Coca-Cole i 50 ml ruma, dobro promiješajte s margarinom pa dodajte mljevene kekse. Sve dobro promiješajte i premažite preko ohlađenog biskvita.

Slatko vrhnje miksajte srednjom brzinom do kremaste čvrstoće pa premažite preko kreme i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Dobro ohlađeno rezati na kocke.

Napomena: Ako ne želite rum u kremi, izbacite ga iz sastojaka i povećate količinu cole za 50 ml.