Tko voli
ponedjeljak? Ja već nedjeljom u popodnevnim satima žalim što se vikend primiče
kraju. Ako je slična situacija i kod vas, pripremite piletinu na roštilju ili u
pećnici, zamisliteroštiljanje vikendom i odmah ćete popraviti dojam radnog dana
J.
Kupujući
namirnice za ručak uzela sam piletinu - batke i zabatke na akciji i odlučila
sam isprobati novu Vegeta marinadu s pivom za roštilj i pečenje bez dodatnih pojačivača okusa za brzo i jednostavno
mariniranje mesa.
Osim
piletine i marinade kupila sam i krumpir i već odlučila kako ću nakon posla
pripremiti fini ručak bez puno muke i sastojaka.J
Sastojci:
700 g piletine
1,20 kg krumpira
1 jušna žlica Vegete
Priprema:
Pripremite piletinu na
komade (slika 1.), smjestite ih u zdjelu i prelite marinadom. Marinadu prije
otvaranja dobro protresite. Na vrhu vrećice se nalazi mali utor koji je
dovoljno da povučete prstima kako bi se ugao vrećice vrlo jednostavno otvorio.
Ostavite pola sata, a za jači okus ostavite da se meso marinira dulje vrijeme
(slika 2.).
Za vrijeme tih pola sata
pripremite roštilj ili željenu tepsiju za pećnicu. Ja sam na tepsiju stavila
rešetku (koju inače koristim za hlađenje kolača – slika 3.) kako bi na njoj
ispekla piletinu nalik pripremi na roštilju. Odaberite krumpire srednje
veličine, tanje i glatke kože, a mogu to biti i mladi krumpiri. Dobro ih operite
i skinite eventualne izdanke. Osušite krumpire
kuhinjskim ubrusom, prerežite na pola i složite na drugu tepsiju obloženu
papirom za pečenje. Odrezani dio krumpira neka bude s gornje strane. Posipajte
ih s malo Vegete (slika 4.) ili malo posolite. Uključite pećnicu da se ugrije
na 200°C.
|
Recept u slikama |
Nakon što ste sve
pripremili i uključili pećnicu, pomiješajte malo piletinu, sad bi već trebalo
proći 30-tak minuta pa ju možete složiti na rešetku za pećnicu (slika 5.) ili
pripremiti za pečenje na roštilju. Kad je pećnica ugrijana stavite tepsiju s
piletinom u gornji, a krumpire u donji dio pećnice (slika 6.). Zatvorite
pećnicu i grijač prebacite na ventilator te smanjite temperaturu na 190°C.
Nakon tridesetak minuta piletinu jednom okrenite, a sve zajedno neka se ukupno
peče 45 minuta.
Moja je piletina bila malo
veća ali 45 minuta bilo je sasvim dovoljno da piletina bude pečena i tako sočna
i mekana. Okus je bio fantastičan, a kako i ne bi kad okus pive savršeno
odgovara s piletinom!
Za prste polizati!
Po želji piletinu i
krumpire možete staviti peći na klasičan način zajedno u istu tepsiju. Zahvaljujući odličnoj kombinaciji začina,
piva, ulja i octa, marinada s pivom daje neodoljiv fin pivski okus i vrhunsku
sočnost. Upotrebom marinade nije potrebno da piletinu dodatno začinite solju,
paprom ili nekim drugim začinom.
Piletina, marinada,
krumpir, malo Vegete te salata bit će dovoljni za kompletan obrok J. Više o marinadi
s pivom i ostalim marinadama možete pogledati ovdje.