Blogerske igrice pa tako i FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac su na ljetnoj pauzi koja je meni dobro došla za isprobavanje još nekih recepata sa blogova koji su bili pod istragom, te prijavljujem popravni iz istrage NLO bloga.
Isprobala sam neobične i jako fine Škotske pogačice s komadićima čokolade i kremom od maslaca i naranče.
Vrlo su praktične jer su za izradu potrebni uobičajene namirnice koje pretežno imamo kod kuće, a osim toga brzo se pripreme i mogu trajati danima.
Potrebni sastojci za pogačice su:
225 gr brašna
40 gr maslaca
1 žličica praška za pecivo
150 gr sitno nasjeckane tamne čokolade
25 gr šećera
150 ml mlijeka
Umijesiti tijesto mikserom, spiralnim nastavkom. Razvaljati 2 cm debelo, rezati krugove kalupom promjera cca 6 cm, položite ih u lim te svaku premažite mlijekom. Peći na 220 st.C 12 minuta - dok ne narastu i dobiju tamno zlatnu boju. Detaljnije upute pročitajte u original receptu.
Dok se pogačice peku, pripremite namaz miksajući 85 gr maslaca, 25 gr šećera u prahu, sitno naribanu koricu naranče te dvije žlice narančina soka. Po želji pripremljen namaz stavite u hladnjak da se ponovno stvrdne.
Pogačice su fantastične tople i hladne, otvorite ih, namažite i uživajte :)
Meni su trajale pet dana.
Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
30. srpnja 2009.
27. srpnja 2009.
Rolnice s fetom i kulinom by dvazen
Evo jednog recepta, odličnog za jutarnji ili večernji obrok, a isto tako za piknik :)
Recept je sa coolinarike od dvazen pod nazivom rolnice s fetom i kulinom. Prilikom isprobavanja recepta nisam u kući imala ni fetu ni kulen nego sam se poslužila šunkom za pizzu i gauda sirom. Znači tijesto možete puniti po vlastitoj želji :)
Količina je dovoljna za 16 komada rolnica veličine šake :)
Sastojci koje sam ja koristila:
Tijesto
60 dag brašna
2 dag svježeg kvasca
1 mala žličica soli
2-3 žličice šećera
3 dl mlijeka
10 dag omekšalog margarina
1 jaje
1 žlica ulja
Nadjev:
20 dag šunke, vratine, kulena ili sl.
20 dag gaude, podravca ili sl.
malo origana
5 dag margarina za premazivanje tijesta
+ jedno jaje za premazivanje rolnica
Original recept pogledajte ovdje.
Prirema:
U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 20-tak minuta da se digne.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati pravokutnik tako da bude debelo samo pola prsta. Tijesto premazati otopljenim margarinom. Na rub suprotnih strana složiti salamu pa na nju sir (deblje fete) i posuti malo origanom.
Zarolati do sredine, odrezati na dvije "kobasice" pa svaku odrezati na 8 dijelova.
Složiti u tepsiju 4 reda po 4 rolnice i ostaviti da se malo dignu dok se ugrije pećnica na 180 st.C
Kad je pećnica ugrijana, rolnice premazati jajetom i staviti peći 20-tak minuta.
Rolnice su jako zasitne, za nas je četvero bila dovoljna ova količina namirnica.
Hvala Majo, ovo je super za moju family :)
Recept je sa coolinarike od dvazen pod nazivom rolnice s fetom i kulinom. Prilikom isprobavanja recepta nisam u kući imala ni fetu ni kulen nego sam se poslužila šunkom za pizzu i gauda sirom. Znači tijesto možete puniti po vlastitoj želji :)
Količina je dovoljna za 16 komada rolnica veličine šake :)
Sastojci koje sam ja koristila:
Tijesto
60 dag brašna
2 dag svježeg kvasca
1 mala žličica soli
2-3 žličice šećera
3 dl mlijeka
10 dag omekšalog margarina
1 jaje
1 žlica ulja
Nadjev:
20 dag šunke, vratine, kulena ili sl.
20 dag gaude, podravca ili sl.
malo origana
5 dag margarina za premazivanje tijesta
+ jedno jaje za premazivanje rolnica
Original recept pogledajte ovdje.
Prirema:
U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera. Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu 20-tak minuta da se digne.
Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto i razvaljati pravokutnik tako da bude debelo samo pola prsta. Tijesto premazati otopljenim margarinom. Na rub suprotnih strana složiti salamu pa na nju sir (deblje fete) i posuti malo origanom.
Zarolati do sredine, odrezati na dvije "kobasice" pa svaku odrezati na 8 dijelova.
Složiti u tepsiju 4 reda po 4 rolnice i ostaviti da se malo dignu dok se ugrije pećnica na 180 st.C
Kad je pećnica ugrijana, rolnice premazati jajetom i staviti peći 20-tak minuta.
Rolnice su jako zasitne, za nas je četvero bila dovoljna ova količina namirnica.
Hvala Majo, ovo je super za moju family :)
Oznake:
dizano tijesto,
isprobano sa coolinarike,
kvasac,
pecivo,
sir,
suhomesnato
19. srpnja 2009.
Kiklop pizza
Vjerovatno vam se kao i meni dogodilo da u naletu ljutnje uobičajeno jelo malo izmijenite. Uvijek mojima radim pizzu margerita - kako ju u našim pizzerijama zovu, ali danas sam upravo iz spomenutog razloga napravila izmjenu i dodatke po mom guštu :)
Pizza je jako zasitna :) a naziv je dobila zbog jaja koje se nalazi u svakoj četvrtini pizze, a označava oko ;)
Sastojci za 4 osobe
Tijesto
40 dag brašna
2 dag svježeg kvasca ili jedan
suhi
mala žlicica šecera
prstohvat soli
1 žlica maslinovog ulja
2 - 2,5 dl mlake vode
Nadjev
2,5 dl pasirane rajcice
10 dag šunke za pizzu
10 dag sušene pancete
15 dag sira gaude ili podravca
4 jaja
origano
Priprema
Umijesiti tijesto i pustiti petnaestak minuta na toplom da se diže :)
Premijestiti i razvaljati kvadrat velicine velike tepsije.
Tijesto poprskati vodom, namazati pasiranom rajcicom.
Poslagati fete šunke, naribati pola sira i poslagati pancetu narezanu na male fetice pa još malo naribati sira.
Na svaku cetvrtinu tepsije staviti po jedno sirovo jaje. Na jaja naribati preostali komadic sira te posipati origanom.
Peci 15 minuta na 200 st.C. Odrezati tako da svaka osoba na svom dijelu dobije po jedno jaje.
Pizza je jako zasitna :) a naziv je dobila zbog jaja koje se nalazi u svakoj četvrtini pizze, a označava oko ;)
Sastojci za 4 osobe
Tijesto
40 dag brašna
2 dag svježeg kvasca ili jedan
suhi
mala žlicica šecera
prstohvat soli
1 žlica maslinovog ulja
2 - 2,5 dl mlake vode
Nadjev
2,5 dl pasirane rajcice
10 dag šunke za pizzu
10 dag sušene pancete
15 dag sira gaude ili podravca
4 jaja
origano
Priprema
Umijesiti tijesto i pustiti petnaestak minuta na toplom da se diže :)
Premijestiti i razvaljati kvadrat velicine velike tepsije.
Tijesto poprskati vodom, namazati pasiranom rajcicom.
Poslagati fete šunke, naribati pola sira i poslagati pancetu narezanu na male fetice pa još malo naribati sira.
Na svaku cetvrtinu tepsije staviti po jedno sirovo jaje. Na jaja naribati preostali komadic sira te posipati origanom.
Peci 15 minuta na 200 st.C. Odrezati tako da svaka osoba na svom dijelu dobije po jedno jaje.
Oznake:
dizano tijesto,
jaja,
pizza,
sir,
suhomesnato
18. srpnja 2009.
FBI rukavice - palachinka II dio
Blogerske igrice pa tako i FBI Rukavice koju je pokrenula mamajac su na ljetnoj pauzi koja je meni dobro došla za isprobavanje još nekih recepata sa blogova koji su bili pod istragom.
Krenut ću od Palachinkinog bloga koji je bio pod istragom upravo u mjesecu kad sam se u igricu prvi put uključila.
Palachinkin blog je prekrasan, bogat je receptima i pun predivnih slika.
Subota je, a jutro je počelo kišom i grmljavinom koja me probudila ranije nego sam planirala pa sam to iskoristila da isprobam palachinkine kiflice.
Vrlo su jednostavne za pripremu, a osim toga palachinka je slikala svaki korak pripreme i precizno sve objasnila i prikazala tako da jednostavno moraju uspijeti.
Obavezno pogledajte original recept na engleskom ili na hrvatskom jeziku zbog točnih uputa i prikaza izrade ovih kiflica.
Za tijesto je potrebno:
80 dag brašna
1 svježi kvasac
2,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
malo soli
3 žličice šećera
0,5 dl ulja
Osim toga potrebno je još za premazivanje tijesta 2 žlice svinjske masti (ili margarina) i jedan žutanjak, te za premazivanje gotovih kiflica prije pečenja jedan žumanjak i pola žlice ulja. Ja sam radila samo slatke pa sam ih prije pečenja posula i kristal šećerom :)
Radila sam ih sa domaćom svinjskom masti. Došlo mi ih je dva pleha pa sam iskoristila priliku da ih ispečem zajedno - na dva nivoa u pećnici sa uključenim ventilatorom.
Sve mi se kod ovih kiflica svidjelo, pleh mi uopće nije bio prljav, ustvarni stavila sam papir za pečenje koji mi uopće nije trebao jer je ostalo sve čisto. Margarin su popile kiflice, a po prvi puta sam pošećerila prije pečenja i baš mi je fora :)
Kad sam oduševljena i nešto mi je jako dobro onda obično kažem da je famozno. Ove su kiflice famozne, okus skoro da podsjeća na kroasane, čak ih nismo uspijeli pojest onoliko koliko inače neke druge kiflice, nego ih je ostala trećina ali sigurna sam da neće ostat tri dana ;)
Moram pozdraviti i sve posjetioce mog bloga koji ne razumiju hrvatski, a često translator ne radi baš kako bismo mi željeli. Ovaj se recept na palachinkinom predivnom blogu nalazi na engleskom jeziku.
Krenut ću od Palachinkinog bloga koji je bio pod istragom upravo u mjesecu kad sam se u igricu prvi put uključila.
Palachinkin blog je prekrasan, bogat je receptima i pun predivnih slika.
Subota je, a jutro je počelo kišom i grmljavinom koja me probudila ranije nego sam planirala pa sam to iskoristila da isprobam palachinkine kiflice.
Vrlo su jednostavne za pripremu, a osim toga palachinka je slikala svaki korak pripreme i precizno sve objasnila i prikazala tako da jednostavno moraju uspijeti.
Obavezno pogledajte original recept na engleskom ili na hrvatskom jeziku zbog točnih uputa i prikaza izrade ovih kiflica.
Za tijesto je potrebno:
80 dag brašna
1 svježi kvasac
2,5 dl mlijeka
2,5 dl vode
malo soli
3 žličice šećera
0,5 dl ulja
Osim toga potrebno je još za premazivanje tijesta 2 žlice svinjske masti (ili margarina) i jedan žutanjak, te za premazivanje gotovih kiflica prije pečenja jedan žumanjak i pola žlice ulja. Ja sam radila samo slatke pa sam ih prije pečenja posula i kristal šećerom :)
Radila sam ih sa domaćom svinjskom masti. Došlo mi ih je dva pleha pa sam iskoristila priliku da ih ispečem zajedno - na dva nivoa u pećnici sa uključenim ventilatorom.
Sve mi se kod ovih kiflica svidjelo, pleh mi uopće nije bio prljav, ustvarni stavila sam papir za pečenje koji mi uopće nije trebao jer je ostalo sve čisto. Margarin su popile kiflice, a po prvi puta sam pošećerila prije pečenja i baš mi je fora :)
Kad sam oduševljena i nešto mi je jako dobro onda obično kažem da je famozno. Ove su kiflice famozne, okus skoro da podsjeća na kroasane, čak ih nismo uspijeli pojest onoliko koliko inače neke druge kiflice, nego ih je ostala trećina ali sigurna sam da neće ostat tri dana ;)
Moram pozdraviti i sve posjetioce mog bloga koji ne razumiju hrvatski, a često translator ne radi baš kako bismo mi željeli. Ovaj se recept na palachinkinom predivnom blogu nalazi na engleskom jeziku.
14. srpnja 2009.
Muffini s jabukama i cimetom
Danas sam pregledavala izlistane recepte i odvojila isprobane.
Iskoristit ću ovo vrijeme odmora od blogerskih igrica da u svoju bilježnicu upišem i recepte koje sam isprobala i svidjeli su mi se pa ih planiram još raditi :)
Danas sam odlučila iskoristiti jabuke koje stoje već nekoliko dana, a nitko ih neće pojesti. Radila sam muffine po receptu biljkupinovo kako sam ih radila već nekoliko puta. Svidjeli su mi se zato što su mirišljavi, kuhinjom se širi miris jabuke i cimeta, a osim toga sočni su i idući dan :)
Original recept možete vidjeti ovdje.
Za ove je muffine potrebno:
2 veće jabuke
sok od pola limuna
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
pola žlićice sode bikarbone
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
1 jaje
1 dl ulja
2 dl jogorta ili kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje
Jabuke očistiti i naribati na veći otvor ribeža pa ih pomiješati sa limunovim sokom.
Uključiti pećnicu na 180 st.C.
Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu. Zatim dodati jaje, ulje i jogort. Kad je dobro promiješano dodati jabuke.
Puniti kalup ili košarice i peći u predhodno zagrijanoj pećnici 30 min na 180 st.C.
Pečene ostaviti par minuta da se ohlade u kalupu pa ih izvaditi i posuti šećerom u prahu.
Iskoristit ću ovo vrijeme odmora od blogerskih igrica da u svoju bilježnicu upišem i recepte koje sam isprobala i svidjeli su mi se pa ih planiram još raditi :)
Danas sam odlučila iskoristiti jabuke koje stoje već nekoliko dana, a nitko ih neće pojesti. Radila sam muffine po receptu biljkupinovo kako sam ih radila već nekoliko puta. Svidjeli su mi se zato što su mirišljavi, kuhinjom se širi miris jabuke i cimeta, a osim toga sočni su i idući dan :)
Original recept možete vidjeti ovdje.
Za ove je muffine potrebno:
2 veće jabuke
sok od pola limuna
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
pola žlićice sode bikarbone
15 dag šećera
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
1 jaje
1 dl ulja
2 dl jogorta ili kiselog vrhnja
šećer u prahu za posipanje
Jabuke očistiti i naribati na veći otvor ribeža pa ih pomiješati sa limunovim sokom.
Uključiti pećnicu na 180 st.C.
Pomiješati suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer, cimet i sodu bikarbonu. Zatim dodati jaje, ulje i jogort. Kad je dobro promiješano dodati jabuke.
Puniti kalup ili košarice i peći u predhodno zagrijanoj pećnici 30 min na 180 st.C.
Pečene ostaviti par minuta da se ohlade u kalupu pa ih izvaditi i posuti šećerom u prahu.
Oznake:
brzo,
cimet,
ekonomično,
isprobano sa coolinarike,
jabuke,
muffini
12. srpnja 2009.
Potkovice
Nešto brzo, jednostavno i fino :)
Sastojci za 16 kom
50 dag lisnatog tijesta
4 - 5 žlica marmelade - okus po želji
10 dag mljevenih oraha
1 žumanjak
šecer u prahu za posipanje
Priprema
Lisnato tijesto razvaljati na velicinu cca 25×45 cm.
Dijagonalno na suprotne krajeve staviti marmeladu te preko nje posuti orahe.
Zarolati prema sredini tijesta (krajeve možete malo premazati žutanjkom da se bolje sljepe)te prerezati da nastanu dvije "kobasice".
Oba komada odrezati na 4 dijela, saviti tako da završetak rolanja bude sa vanjske strane.
Pregib malo potisnuti prstom i premazati ih žumanjkom.
Peci na 200 st.C dok ne porumene.
Pecene posuti šecerom u prahu.
I to je to :)
la la la la :)
mah mah !!
Sastojci za 16 kom
50 dag lisnatog tijesta
4 - 5 žlica marmelade - okus po želji
10 dag mljevenih oraha
1 žumanjak
šecer u prahu za posipanje
Priprema
Lisnato tijesto razvaljati na velicinu cca 25×45 cm.
Dijagonalno na suprotne krajeve staviti marmeladu te preko nje posuti orahe.
Zarolati prema sredini tijesta (krajeve možete malo premazati žutanjkom da se bolje sljepe)te prerezati da nastanu dvije "kobasice".
Oba komada odrezati na 4 dijela, saviti tako da završetak rolanja bude sa vanjske strane.
Pregib malo potisnuti prstom i premazati ih žumanjkom.
Peci na 200 st.C dok ne porumene.
Pecene posuti šecerom u prahu.
I to je to :)
la la la la :)
mah mah !!
Oznake:
brzo,
ekonomično,
jednostavno,
lisnato tijesto,
marmelada
8. srpnja 2009.
Tiramisu sladoled
Nakon dužeg vremena konacno sam si ispunila želju te iskemijala sladoled okusa slicnog tiramisu :)
Rezultatom sam više nego zadovoljna.
Kad bih vam bar mogla ovako preko ekrana docarati njegov fantastican okus...
Sastojci
Osnovna smjesa
5 bjelanjaka
prstohvat soli
10 jušnih žlica šecera
5 žutanjaka
4,5 dl slatkog vrhnja
2 vanilin šecera
Bijeli dio
150 grama mlijecnog namaza (dukat, philadelphia ili sl.)
Cappuccino dio
2,5 - 3 južne žlice cappuccina u prahu (classic)
0,5 dl mlijeka
1 jušna žlica ruma
4 žlice kuhane kave
Preljev
0,5 dl slatkog vrhnja
50 grama cokolade za kuhanje
2 jušne žlice kuhane kave
Ostalo
2-3 jušne žlice kuhane kave
6 jušnih žlica kakaa
Priprema
Zagrijati mlijeko pa u njega umutiti cappuccino u prahu i to žlicu po žlicu kako se ne bi stvorile grudvice. Miješati toliko dugo dok se sav prašak ne otopi, dodati cetiri žlice kuhane kave i žlicu ruma pa smjesu ohladiti.
Ugrijati 0,5 dl slatkog vrhnja pa preliti cokoladu i miješati da se otopi i nastane jednolicna smjesa pa joj dodati 2 žlice kuhane kave i promiješati.
Istuci bjelanjke sa par zrna soli u cvrsti snijeg dodavajuci žlicu po žlicu šecera. U snijeg dodavati jedan po jedan žutanjak i miksati dalje dok ne potrošimo sve žutanjke.
U drugoj zdjeli umutiti slatko vrhnje sa vanilin šecerom (bez kremfixa i slicnih
ucvršcivaca)ali paziti da ne bude previše izraden, neka bude cvrst ali kremasto cvrst, dalje nemojte miksati. Zatim šlag dodati u smjesu od jaja i dobro izmiješati.
Polovinu ove smjese odvojiti u posudu gdje je bio šlag. U jednu polovinu dodati mlijecni namaz pa dobro izmiksati, a u drugu polovinu dodati smjesu sa cappuccinom pa miksati da nastane jednolicna smjesa.
U posudu od cca 3 litre staviti prvo smjesu sa cappuccinom, preliti sa 2-3 žlice kave te lagano promiješati sa par poteza viljuškom tek toliko da se ta kava rasporedi na više strana (kao za mramorni) pa isto to uciniti i sa cokoladnim preljevom (preliti i samo lagano promiješati viljuškom).
Zatim posipati sa 2 jušne žlice kakaa i preko njega rasporediti bijeli dio sladoleda.
Posipati sa 2 jušne žlice kakaa te sa vecom žlicom na nekoliko mjesta podignuti donji dio sladoleda na vrh kako bi se smjese ispreplitale.
Zatim poravnati i ponovo po vrhu posipati sa 2 žlice kakaa u prahu te staviti u zamrzivac.
Napomena: ukupno vam je potrebno cca 1-1.5 dl kuhane kave, a ja sam navela žlice kave po etapama kako bi vam bila što jednostavnija priprema.
Rezultatom sam više nego zadovoljna.
Kad bih vam bar mogla ovako preko ekrana docarati njegov fantastican okus...
Sastojci
Osnovna smjesa
5 bjelanjaka
prstohvat soli
10 jušnih žlica šecera
5 žutanjaka
4,5 dl slatkog vrhnja
2 vanilin šecera
Bijeli dio
150 grama mlijecnog namaza (dukat, philadelphia ili sl.)
Cappuccino dio
2,5 - 3 južne žlice cappuccina u prahu (classic)
0,5 dl mlijeka
1 jušna žlica ruma
4 žlice kuhane kave
Preljev
0,5 dl slatkog vrhnja
50 grama cokolade za kuhanje
2 jušne žlice kuhane kave
Ostalo
2-3 jušne žlice kuhane kave
6 jušnih žlica kakaa
Priprema
Zagrijati mlijeko pa u njega umutiti cappuccino u prahu i to žlicu po žlicu kako se ne bi stvorile grudvice. Miješati toliko dugo dok se sav prašak ne otopi, dodati cetiri žlice kuhane kave i žlicu ruma pa smjesu ohladiti.
Ugrijati 0,5 dl slatkog vrhnja pa preliti cokoladu i miješati da se otopi i nastane jednolicna smjesa pa joj dodati 2 žlice kuhane kave i promiješati.
Istuci bjelanjke sa par zrna soli u cvrsti snijeg dodavajuci žlicu po žlicu šecera. U snijeg dodavati jedan po jedan žutanjak i miksati dalje dok ne potrošimo sve žutanjke.
U drugoj zdjeli umutiti slatko vrhnje sa vanilin šecerom (bez kremfixa i slicnih
ucvršcivaca)ali paziti da ne bude previše izraden, neka bude cvrst ali kremasto cvrst, dalje nemojte miksati. Zatim šlag dodati u smjesu od jaja i dobro izmiješati.
Polovinu ove smjese odvojiti u posudu gdje je bio šlag. U jednu polovinu dodati mlijecni namaz pa dobro izmiksati, a u drugu polovinu dodati smjesu sa cappuccinom pa miksati da nastane jednolicna smjesa.
U posudu od cca 3 litre staviti prvo smjesu sa cappuccinom, preliti sa 2-3 žlice kave te lagano promiješati sa par poteza viljuškom tek toliko da se ta kava rasporedi na više strana (kao za mramorni) pa isto to uciniti i sa cokoladnim preljevom (preliti i samo lagano promiješati viljuškom).
Zatim posipati sa 2 jušne žlice kakaa i preko njega rasporediti bijeli dio sladoleda.
Posipati sa 2 jušne žlice kakaa te sa vecom žlicom na nekoliko mjesta podignuti donji dio sladoleda na vrh kako bi se smjese ispreplitale.
Zatim poravnati i ponovo po vrhu posipati sa 2 žlice kakaa u prahu te staviti u zamrzivac.
Napomena: ukupno vam je potrebno cca 1-1.5 dl kuhane kave, a ja sam navela žlice kave po etapama kako bi vam bila što jednostavnija priprema.
Oznake:
cappuccino,
desert,
sladoled,
slatko vrhnje
Pretplati se na:
Postovi (Atom)