21. travnja 2012.

Fine groštule - kroštule

Recept za groštule na traženje Katje s Velog Vrha :)

Recept sam dobila od moje drage Silvane, ma ne jedan nego četiri recepta za kroštule od kojih sam isprobala dva. Evo prvog:



Sastojci:

4 žumanjka

3 žlice ulja

2 žlice šećera

1 vanilin šećer

korica ½ limuna

4 žlice bijelog vina

1 žlica rakije

½ žličice soli

300 g brašna



700 ml ulja za prženje

100 g šećera u prahu za posipanje



Priprema:

Umijesiti glatko polutvrdo tijesto pa ostaviti pokriveno da odstoji pola sata.

Razvaljati tijesto na debljinu 2-3mm.

Rezati trake od kojih praviti mašnice.

Pržiti u vrućem ulju na obje strane, paziti da ostanu svijetle.



Bjelanjke sam koristila za prinčev poljubac.

15. travnja 2012.

Tiramisu u čaši

Recept za tiramisu u čaši sa kremom pripremljenom na pari..



Sastojci:

Krema
3 žumanca
100 g šećera
250 g mascarpone sira
1 vanilin šećer
300 ml slatkog vrhnja

Ostalo
250 g piškota
150 ml kuhane kave bez šećera
2 žlice ruma
2 žlice kakaa u prahu


Priprema:

Žumanca i šećer mutiti desetak minuta na pari dok ne nastane gusta svjetla smjesa pa ju ostaviti da se malo ohladi.

Slatko vrhnje umutiti srednjom brzinom u kremasti šlag.

Mascarpone razmutiti s vanilin šećerom pa mu dodati kremu od žumanjaka. Na kraju dodati šlag i dobro sve izmiješati.


U zdjelice za sladoled ili veće i šire čaše slagati prvo malo kreme pa red piškota umočenih u smjesu kave i ruma, zatim kremu, red piškota umočenih u smjesu kave i ruma i na kraju kremu.
Sve posuti prosijanim kakaom u prahu i staviti u hladnjak na par sati ili najbolje preko noći.

Bjelanjke iskoristiti za mini pavlove.

9. travnja 2012.

Panetone muffini

Malo kasnim ali za dobre želje nikad nije kasno ... Sretan Uskrs svima koji ga slave uz jedan prigodan brzinski receptić.



Sastojci:

100 g maslaca
100 g šećera
200 g brašna
2 jaja
80 ml mlijeka
½ praška za pecivo
1 vanilin šećer
100 g grožđica
50 g kandiranog voća
Naribana korica pola limuna



Priprema:

Tuči maslac sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postane pjenast. Dodavati 1 po 1 jaje, mlijeko i brašno s praškom za pecivo zatim limunovu koricu, grožđice i kandirano voće.

Tijesto rasporediti u 12 kalupa za muffine.

Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180 st.C.