Gastro blog - provjereni recepti s detaljnim postupkom pripreme u slici i riječi
24. prosinca 2010.
23. prosinca 2010.
Francuska salata
Nema me dugo, ustvari tu sam u sjeni ;), a za ovo vrijeme od više sam blogerki dobila nagradu te im se ovim putem zahvaljujem i obećajem sve linkove uskoro staviti na popis.
Ovo javljanje koristim za upis recepta za francusku salatu koju vjerujem većina priprema povodom blagdana pa tako i ovih koji su nam već na vratima..
Sastojci:
500 grama krumpira (3-4 srednje veličine)
4 jaja
500 grama kiselih krastavaca
400 grama mrkvice (4 veće)
400 grama konzerviranog graška
500 grama majoneze + 100 grama za ukrašavanje
so
papar
2 žlice ulja
Priprema:
Krumpir, mrkvu i jaja skuhati, ostaviti da se ohladi pa nasjeckati na sitne kockice.
Nasjeckati i kisele krastavce. Sve sastojke staviti u veću zdjelu, malo posoliti i popapriti, dodati ulje pa sve sastojke pomiješati sa majonezom. Probati da li je dovoljno slano.
Po želji dodati: žlicu senfa ili nasjeckane čajne kobasice. Gotovu francusku salatu držati u hladnjaku.
Napomena: Nije potrebno držati se ovih mjera, važno je da nasjeckane hrpice sastojaka budu jednake veličine ;)
13. studenoga 2010.
Cukerančići
Sastojci
Tijesto:
1 kg glatkog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
25 dag kristal šećera
3 vanilin šećera
25 dag omekšalog maslaca ili domaće masti
1 limun - naribana korica
5 jaja
2 dl mlijeka
Ostalo:
1,5 dl rakije - lozovače
200 g kristal šećera
5 kapi ekstrakta jagode ili maline
Priprema
Brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer, vanilin šećer i sol dobro izmiješati. Dodati naribanu koricu limuna i omekšali maslac ili mast pa mijesiti rukama ili spiralnim nastavcima miksera. Na kraju dodati jedno po jedno jaje naizmjenično sa mlijekom.
Tijesto mora biti kompaktno, čvrsto kako bi se moglo razvaljati i oblikovati. Ostaviti ga da pola sata odmori.
Prepoloviti tijesto. Jednu polovinu razvaljati što više u oblik pravokutnika na debljinu od oko 4-5 mm.
Rezati kvadratiće maksimalne širine 10 i dužine 15 cm. Svaku traku rezati na obje strane užeg dijela na 3-4 trakice (prste) na način da su krajevi odrezani a u sredini se drže zajedno. Vanjske trakice (prste) saviti u potkovu a preostale razmaknuti i tako ih slagati u tepsiju. Rezati se može nazubljenim kotačićem da ljepše izgledaju.
Peci 20 min na temperaturi od 170-180 st.C, moraju lijepo narasti ali i ostati svijetli.
U rakiju po želji dodati samo malo boje ili ostaviti bez.
Pečene cukerancice još tople cijelom gornjom površinom umočiti u rakiju pa bogato u
kristal šećer.
Po original receptu umjesto peciva i bikarbone trebalo bi staviti 20 g amonijaka ali ga ja ne koristim. Ako
netko želi preporučujem da za vrijeme pečenja otvori prozor.
6. studenoga 2010.
Mini pizze s daškom Mediterana
Brze, mekane, sa šmekom maslinovog ulja i bez potrebe dizanja tijesta :)
Sastojci:
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja
Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina
Priprema
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih dijelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset dijelova, kako je kome lakše ;)
Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jace potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
Uključiti pećnicu na 200 st.C.
Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
Peci 20 minuta obje tepsije zajedno u pećnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
Kad se izvade iz pećnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kiselo vrhnje, gljive, masline...
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.
Sastojci:
Tijesto:
600 g brašna
1 prašak za pecivo
10 g svježeg kvasca
pola žličice šećera
pola žličice soli
50 g masti ili omekšalog maslaca
100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
250 ml vode
2 jušne žlice maslinovog ulja
Nadjev:
200 g šunke, sušene vratine ili sl.
200 g gaude ili podravca
10 jušnih žlica pasirane rajčice ili kečapa
1 žličica origana
10 maslina
Priprema
Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.
Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih dijelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset dijelova, kako je kome lakše ;)
Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jace potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.
Uključiti pećnicu na 200 st.C.
Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.
Peci 20 minuta obje tepsije zajedno u pećnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C.
Kad se izvade iz pećnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom.
Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kiselo vrhnje, gljive, masline...
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi.
Oznake:
brzo,
dizano tijesto,
dječji rođendani,
ekonomično,
party,
pizza,
suhomesnato
30. listopada 2010.
KuVarijacije - Paganini ( Lješnjak torta )
Ovog smo mjeseca u igrici KuVarijacije koju je pokrenula mamajac, isprobavali recept za Tortu od lješnjaka - Paganini po Melittinom izvođenju odnosno receptu sa Coolinarike.
O ovom su se kolaču vodile rasprave, pozitivne i negativne, razmišljala sam o tome da ga jednom isprobam ali ono ako budem...pa sam ga samo spremila u omiljene. Za isprobavanje recepta koristila sam priliku kad je MM imao rođendan.
Radila sam točno po receptu bez ikakvih izmjena osim što sam navlažila pečeni biskvit te nisam imala dodatnih problema. Ukućani su rezultatom bili definitivno veoma zadovoljni. Meni je izgledom, posebno rupicama u kremi torta savršena ali mi se okus ne sviđa, zato što ne volim vanilija puding jer me taj okus podsjeća na ljepilo Karbofix koje smo koristili na likovnom u školi.. jednostavno mi ne paše i uvijek za takav okus sladoleda ili bombona kažem da me podjsjeća na taj okus i ne jedem. Torta mi je bila fina tek kad se nakon dva dana dooobro ohladila te bi ju sad ocijenila četvorkom ali vidjevši kako se ukučanima jako svidjela moram dati -5 zato što je bez vlaženja biskvit suh, te se nakon pečenja dosta stisnuo.
Iskreno, da prije ove torte nisam radila Violetin Precious Moments sigurno bi za ovu imala puno bolji dojam.
Biskvit:
10 bjelanjaka
28 dag šećera
28 dag prženih mljevenih lješnjaka
2 žlice kakaa
1 dl mlakog mlijeka + žlica ruma za namakanje biskvita
Sastojci za čokoladnu kremu
6 žumanjka
1 jaje
10 dag šećera
10 dag čokolade
25 dag margarina
5 dag šećera u prahu
Sastojci za vanilija kremu
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
7 dl mlijeka
5 dl slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit:
Lješnjake popržiti, oljuštiti i samljeti.
Bjelanjke sa šećerom i par zrna soli izmiksati u čvrsti snijeg pa dodati pržene mljevene lješnjake i kakao.
Peći u tepsiji po želji, ja sam pekla u okruglom kalupu za tortu promjera 26 cm dok se biskvit počne odvajati od ruba kalupa.
Čokoladna krema:
Zumanjke, jaje i 10 dag šećera na pari i dok ne nastane svjetla gusta krema, dodati otopljenu čokoladu pa miksati na pari još 5 minuta. Kada se krema ohladi dodati 1 margarin koji je prethodno pjenasto izrađen sa šećerom u prahu.
Vanilin krema:
Lončic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, žumanjke, prašak za puding i šećer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti početak zgušnjavanja pudinga miješati malo energičnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.
Dok se krema hladi povremeno promiješati. Kad se ohladila izraditi ju da postane pjenasta i dodati pola litre tučenog slatkog vrhnja.
Slaganje:
Biskvit (namočiti) - čokoladna krema - vanilin krema. Vanilin krema je dosta mekana pa je najbolje tortu slagati u obruču i tako pustiti hladiti preko noći. Idući dan izvaditi obruč posuti tortu przenim mljevenim ljesnjacima ili ukrasiti po želji. Ja sam dodatno koristila 10 dag čokolade za glazuru.
Dobro ga ohladite i uzivajte!!!
29. listopada 2010.
Slatka savijača sa sirom
Evo jednog brzinskog recepta. Morala sam iskoristiti sir koji me čekao od ponedjeljka, a bila sam spriječena bilo što peći ili kuhati pa eto danas sam ga brzinski iskoristila za moje drage večerašnje gošće :)
Sastojci
Punjenje:
10 dag grožđica
1 dl tople vode
2 žlice ruma
50 dag svježeg sira
8 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1/2 limuna - naribana korica
Ostalo:
50 dag lisnatoga tijesta
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Grožđice namočiti u toploj vodi i rumu.
Izmiješati svježi sir, šećer i vanilin šećer.
Uključiti pećnicu na 200 st.C da se grije.
Pola žumanjka u šalici promiješati sa žličicom vode.
Razvaljati komad lisnatog tijesta na dužinu tepsije cca 35×30 cm. U sredinu tijesta po dužini staviti pola nadjeva, preklopiti centimetar krajeva tijesta koji su ostali bez nadjeva na nadjev, premazati žumanjkom (da bi se tijesta zalijepila) kraj tijesta pa preklopiti jedan suprotni kraj preko nadjeva. Namazati ga žumanjkom i lagano preklopiti preostali kraj tijesta kako bi se kasnije listalo za gore. Staviti u tepsiju i na nekoliko mjesta izbosti čačkalicom. Tepsiju navlažiti hladnom vodom ili ispod savijača staviti papir za pečenje.
Isto napraviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta.
Peči 45 minuta na 200 st.C. Pečene posuti šećerom u prahu.
Sastojci
Punjenje:
10 dag grožđica
1 dl tople vode
2 žlice ruma
50 dag svježeg sira
8 dag šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
1/2 limuna - naribana korica
Ostalo:
50 dag lisnatoga tijesta
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Grožđice namočiti u toploj vodi i rumu.
Izmiješati svježi sir, šećer i vanilin šećer.
U sir dodati jedan i po žumanjak. Preostalu polovicu žumanjka staviti u šalicu za kavu. Bjelanjke istući posebno metlicom ili viljuškom u snijeg pa i njega umiješati u sir. Na kraju ocijediti grožđice i primiješati siru.
Uključiti pećnicu na 200 st.C da se grije.
Pola žumanjka u šalici promiješati sa žličicom vode.
Razvaljati komad lisnatog tijesta na dužinu tepsije cca 35×30 cm. U sredinu tijesta po dužini staviti pola nadjeva, preklopiti centimetar krajeva tijesta koji su ostali bez nadjeva na nadjev, premazati žumanjkom (da bi se tijesta zalijepila) kraj tijesta pa preklopiti jedan suprotni kraj preko nadjeva. Namazati ga žumanjkom i lagano preklopiti preostali kraj tijesta kako bi se kasnije listalo za gore. Staviti u tepsiju i na nekoliko mjesta izbosti čačkalicom. Tepsiju navlažiti hladnom vodom ili ispod savijača staviti papir za pečenje.
Isto napraviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta.
Peči 45 minuta na 200 st.C. Pečene posuti šećerom u prahu.
Oznake:
brzo,
lisnato tijesto,
sir
26. listopada 2010.
Zapečeni punjeni krumpir
Recept posvecujem dragoj Herbaxxx - dobitnici druge nagrade u igrici. Veseli me što smo se ovom prilikom i malo bolje upoznale, a nadam se i daljnjem druženju ;) Hvala Herbaxxx i ostalima na sudjelovanju u igrici, lijepo smo se zabavile ;)
Sastojci za 4-5 osoba
Punjenje:
50 dag miješanog mljevenog mesa
2-3 žlice ulja
1 manja glavica luka
1 režanj cešnjaka
3 dag nasjeckanog svježeg
peršina
origano
1 jaje
Preljev:
1,5 žlica otopljenog maslaca
1,5 žlica brašna
3,5 dl mlijeka
1 žumanjak
5-6 dag naribanog parmezana
2 žlice koncentrata rajcice
sol
papar
Ostalo:
8 velikih krumpira
origano
Priprema
Krumpire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.
Za vrijeme dok se krumpir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i cešnjak na vrucem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso pocne odvajati na sitne grudvice, dodati peršin i maknuti s vatre.
Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
U mljeveno meso dodati dvije žlice preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
Ukljuciti pecnicu da se ugrije na 200 st.C.
Procijediti krumpire, prerezati svaki na pola, vecom žlicom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krumpira puniti sa 2-3 žlice punjenja pa svaki preliti sa 2 žlice preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu pecnicu na pola sata.
Krumpiri se jedu sa korom, a najlakše ga je jesti rukama - gristi kao namazanu fetu kruha :) tako da je
pogodan i kao snack. Zasitan je te mu u prilog nije potrebno ništa osim krastavaca ili neke salate :)
Sastojci za 4-5 osoba
Punjenje:
50 dag miješanog mljevenog mesa
2-3 žlice ulja
1 manja glavica luka
1 režanj cešnjaka
3 dag nasjeckanog svježeg
peršina
origano
1 jaje
Preljev:
1,5 žlica otopljenog maslaca
1,5 žlica brašna
3,5 dl mlijeka
1 žumanjak
5-6 dag naribanog parmezana
2 žlice koncentrata rajcice
sol
papar
Ostalo:
8 velikih krumpira
origano
Priprema
Krumpire dobro oprati pa staviti kuhati 15 minuta da budu na pola kuhani.
Za vrijeme dok se krumpir kuha, popržiti sitno nasjeckan luk i cešnjak na vrucem ulju. Dodati mljeveno meso pa pržiti dok se meso pocne odvajati na sitne grudvice, dodati peršin i maknuti s vatre.
Za preljev, popržiti brašno na maslacu, lagano dodati mlijeko pa miješati da se ne stvore grudvice. Malo prokuhati pa maknuti s vatre, dodati žumanjak i ribani parmezan te dobro izmiješati.
U mljeveno meso dodati dvije žlice preljeva i dobro izmiješati, dodati jaje pa isto tako dobro izmiješati.
Ukljuciti pecnicu da se ugrije na 200 st.C.
Procijediti krumpire, prerezati svaki na pola, vecom žlicom izdubiti polovine i složiti ih na veliku tepsiju. Polovine krumpira puniti sa 2-3 žlice punjenja pa svaki preliti sa 2 žlice preljeva, posuti origanom i staviti u zagrijanu pecnicu na pola sata.
Krumpiri se jedu sa korom, a najlakše ga je jesti rukama - gristi kao namazanu fetu kruha :) tako da je
pogodan i kao snack. Zasitan je te mu u prilog nije potrebno ništa osim krastavaca ili neke salate :)
Oznake:
brzo,
jednostavno,
jelo,
krumpir,
meso
24. listopada 2010.
Kolač cool chefice za 100-ti recept na Coolinarici
Vratit ću se ponovo na brzinske recepte sa igrice, danas se malo častimo kolačem povodom mog stotog recepta na Coolinarici :)
Sastojci
Tijesto:
6 jaja
25 dag šecera
1 dl kiselog vrhnja
2 žlice ulja
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
10 dag oraha (ili lješnjaka)
1 jušna žlica ruma
Krema:
8 dl mlijeka
2 praška za puding okusa jagode
20 dag kristal šecera
1 vanilin šecer
10 kapi ekstrata jagode (može i bez)
25 dag omekšalog maslaca
5 dag šecera u prahu
5 dag sjeckane cokolade za kuhanje
Ostalo:
5 dag naribane cokolade
Priprema
Tijesto:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke istuci sa 5 dag šecera i par zrna soli u cvrsti snijeg.
U drugoj posudi miksati: žumanjke i 20 dag šecera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati kiselo vrhnje, ulje pa brašno sa praškom za pecivo i orahe sa rumom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Biskvit peci u dva kalupa velicine cca 30×34 cm u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C cca 20 minuta.
Krema:
Loncic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, prašak za puding i šecer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti pocetak zgušnjavanja pudinga miješati malo energicnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.
Kuhanu kremu premazati trokuticem maslaca (odvojiti od 25 dag) pa ostaviti tako da se hladi (miješati nije potrebno).
Omekšalom maslacu, dodati šecer u prahu pa miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohladenu kremu koju ste prije takoder dobro izradili mikserom. Na kraju od kreme odvojiti cetvrtinu u posebnu posudu, a u preostali dio umiješati nasjeckanu cokoladu.
Slaganje:
Biskvite po dužini odrezati na 4 trake i nadjenuti kremom u koju je dodana sjeckana cokolada na nacin da se dobiju dva kolaca - slagati traku na traku 4 komada i tako sa preostale 4 trake. Oba kolaca premazati s vanjske strane (iznad i stranice) sa kremom koja je ostala bez sjeckane cokolade.
Po vrhu kolaca naribati cokoladu u prahu.
Po želji umijesto ribane cokolade može se preliti cokoladnom glazurom.
Sastojci
Tijesto:
6 jaja
25 dag šecera
1 dl kiselog vrhnja
2 žlice ulja
25 dag brašna
1 prašak za pecivo
10 dag oraha (ili lješnjaka)
1 jušna žlica ruma
Krema:
8 dl mlijeka
2 praška za puding okusa jagode
20 dag kristal šecera
1 vanilin šecer
10 kapi ekstrata jagode (može i bez)
25 dag omekšalog maslaca
5 dag šecera u prahu
5 dag sjeckane cokolade za kuhanje
Ostalo:
5 dag naribane cokolade
Priprema
Tijesto:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Bjelanjke istuci sa 5 dag šecera i par zrna soli u cvrsti snijeg.
U drugoj posudi miksati: žumanjke i 20 dag šecera da nastane gusta pjenasta smjesa, zatim umiješati kiselo vrhnje, ulje pa brašno sa praškom za pecivo i orahe sa rumom. Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Biskvit peci u dva kalupa velicine cca 30×34 cm u prethodno zagrijanoj pecnici na 180 st.C cca 20 minuta.
Krema:
Loncic za puding isprati hladnom vodom i ostaviti mokar (iznutra naravno), sipati mlijeko, prašak za puding i šecer te staviti kuhati uz povremeno miješanje. Kad se pod mutilicom osjeti pocetak zgušnjavanja pudinga miješati malo energicnije dok smjesa ne zakuha a onda kuhati i povremeno miješati još 2 minute.
Kuhanu kremu premazati trokuticem maslaca (odvojiti od 25 dag) pa ostaviti tako da se hladi (miješati nije potrebno).
Omekšalom maslacu, dodati šecer u prahu pa miksati dok ne postane pjenast te mu tada dodati ohladenu kremu koju ste prije takoder dobro izradili mikserom. Na kraju od kreme odvojiti cetvrtinu u posebnu posudu, a u preostali dio umiješati nasjeckanu cokoladu.
Slaganje:
Biskvite po dužini odrezati na 4 trake i nadjenuti kremom u koju je dodana sjeckana cokolada na nacin da se dobiju dva kolaca - slagati traku na traku 4 komada i tako sa preostale 4 trake. Oba kolaca premazati s vanjske strane (iznad i stranice) sa kremom koja je ostala bez sjeckane cokolade.
Po vrhu kolaca naribati cokoladu u prahu.
Po želji umijesto ribane cokolade može se preliti cokoladnom glazurom.
Oznake:
jagode,
kolač sa kremom,
orasi
23. listopada 2010.
Zapečeni tortelini
Evo i danas jednog brzinskog receptića jedne od učesnica igrice :)
Odabrala sam Ivannnin recept za zapečene torteline.
Sastojci:
50 dag tortelina
12 dag (jedna kugla) mozzarele
4 dl pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 mala žličica vegete
1 mala žličica sjeckanog peršina
20 dag gaude ili podravca
prstohvat origana
10 dag maslaca
Kuhane torteline preliti pripremljenom pasiranom rajčicom, prekriti feticama mozzarele, naribanim sirom te posuti origanom. Po vrhu svega nasjeckati preostali maslac i staviti u zagrijanu pečnicu na 20-30 minuta.
Odabrala sam Ivannnin recept za zapečene torteline.
Sastojci:
50 dag tortelina
12 dag (jedna kugla) mozzarele
4 dl pasirane rajčice
2 žlice maslinovog ulja
1 mala žličica vegete
1 mala žličica sjeckanog peršina
20 dag gaude ili podravca
prstohvat origana
10 dag maslaca
Priprema:
Staviti kuhati torteline u kipuću slanu vodu na 3 minute (ili po uputama na vrečici).
Uključiti pečnicu da se ugrije na 200 st.C i premazati vatrostalnu posudu maslacem.
Popržiti pasiranu rajčicu na maslinovom ulju, dodati joj vegetu, peršin i origano.
Kuhane torteline preliti pripremljenom pasiranom rajčicom, prekriti feticama mozzarele, naribanim sirom te posuti origanom. Po vrhu svega nasjeckati preostali maslac i staviti u zagrijanu pečnicu na 20-30 minuta.
Oznake:
brzo,
isprobano sa coolinarike,
jela
21. listopada 2010.
Zebra muffins
Evo i danas jednog brzinskog receptića jedne od učesnica igrice ... ovog puta nešto slatko :)
Odabrala sam Agathin recept za zebrice ili zebra muffinse :)
Sastojci - mjere se šalicom od 2 dl:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
pola praška za pecivo
2,5 šalica brašna
1/2 šalice ulja
ribana korica limuna
ribana korica naranče
2 žlice kakaa
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.
Dobro umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati kakao i 2 žlice mlijeka. U tamni dio naribati koricu naranče a u svjetli koricu limuna.
Kalup za muffine nauljiti te stavljati prvo žlicu svjetlog pa tamnog tijesta uvijek po sredini i tako naizmjenično dok se ne popuni 2/3 kalupa.
Peći 30 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pečnici.
Odabrala sam Agathin recept za zebrice ili zebra muffinse :)
Sastojci - mjere se šalicom od 2 dl:
3 jaja
1 šalica šećera
1 šalica mlijeka
pola praška za pecivo
2,5 šalica brašna
1/2 šalice ulja
ribana korica limuna
ribana korica naranče
2 žlice kakaa
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.
Dobro umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Smjesu podijeliti na dva dijela pa u jedan dodati kakao i 2 žlice mlijeka. U tamni dio naribati koricu naranče a u svjetli koricu limuna.
Kalup za muffine nauljiti te stavljati prvo žlicu svjetlog pa tamnog tijesta uvijek po sredini i tako naizmjenično dok se ne popuni 2/3 kalupa.
Peći 30 minuta na 180 st.C u prethodno zagrijanoj pečnici.
Pečene posuti šećerom u prahu :)
Ja sam zaboravila dodati pola čaše brašna pa mi zebrine pruge nisu baš dobro ispale :(
Oznake:
brzo,
ekonomično,
isprobano sa coolinarike
20. listopada 2010.
Brze šnicle sa sirom
Nakon što sam na coolinarici postala cool chef, odigrali smo malu igricu, te sam svim učesnicama pregledala recepte i odabrala nekoliko brzinskih.
Danas sam isprobala Zdenkin recept za brze snicle.
Sastojci:
60 dag svinjetine, puretine ili piletine
2 jaja
žličicu vegete
malo papra
sol
30 dag ementala
2 dag ribanog parmezana
origano
Poslužiti sa osvježavajućom salatom i prilogom po želji.
Danas sam isprobala Zdenkin recept za brze snicle.
Sastojci:
60 dag svinjetine, puretine ili piletine
2 jaja
žličicu vegete
malo papra
sol
30 dag ementala
2 dag ribanog parmezana
origano
Priprema:
Šnicle posoliti i ostaviti da malo odstoje.
Uključiti pečnicu da se ugrije na 200 st.C. i namazati tepsiju masnoćom.
Šnicle umočiti u brašno, zatim u tučena jaja u koja je dodana vegeta i papar pa ih slagati u manju tepsiju. Preko njih naribati emental, posuti ribanim parmezanom i origanom.
Staviti zagrijanu pećnicu na 200 st.C na pola sata da se šnicle ispeku, a sir dobije lijepu boju.
Poslužiti sa osvježavajućom salatom i prilogom po želji.
Oznake:
brzo,
isprobano sa coolinarike,
jelo,
meso
Pretplati se na:
Postovi (Atom)