29. ožujka 2009.

FBI rukavice - NLO

Ovog mjeseca u sklopu igrekoju je pokrenula mamajac, pod istragom je NLO blog.

Kako sam već i prošlog mjeseca napomenula, prije nego sam počela pisati svoj blog, nekoliko sam mjeseci sudjelovala samo na coolinarici te sam nekoliko blogova ostalih članica kratko pogledala. Naravno, stvorila mi se velika lista recepata koje želim isprobati, a vremena malo.

Evo igrica me navela na nlo blog i odmah sam napravila listu recepata koje planiram isprobati, ali za sada sam isprobala:

I dio

Prutiće od kokosa



Citirat ću NoLitu: Dakle priprema je vrlo jednostavna i brza, a rezultat je "nemo`š stati" :-)))

Evo što se dogodilo. Bila sam tog dana u žurbi, vikend, puno toga isplanirala tako i isprobavanje ovog recepta. Kad sam zamijesila tijesto redom kako je u receptu navedeno, bilo je fantastično kompaktno, odmah mi se svidjelo i već tada sam odlučila da će ovaj recept ostati u mojoj bilježnici recepata.

Nakon što je odstajalo oko sat vremena u hladnjaku, super se valjalo, odlučila sam većinu napraviti prutiće jer ionako nisam imala previše vremena pa mi je ideja bila baš super. Morala sam slikati tijesto prije pečenja kako bih vam dokazala da je fantastično.



Od količine tijesta koja je navedena u receptu, ispeče se kolačića dvije velike tepsije. Uglavnom, ispekla ja, pošećerila, a kćer se prva ponudila za isprobavanje i dadem ja njoj tanjur sa nekoliko komada. Nakon nekog vremena kad sam uhvatila par minuta slobodno, kažem joj da mi da koji da i ja probam, a ona obgrlila tanjur i maše glavom "Nemoj ni isprobavati, uopće ne valjaju, kažem ti, nisu uopće dobri." Bila je tako ozbiljna da mi nije u prvi mah bilo jasno u čemu je problem ali odmah sam shvatila da joj se jako sviđaju. Famozni su, tope se u ustima, poseban doživljaj - nemo`š stati :-)))



II dio

Sljedeće što me oduševilo je post Cimet - njegova važnost i utjecaj na naše zdravlje - jako koristan članak, preporučujem svima da ga pročitaju jer je i mene potaknuo da pokušam nastojati koristiti ga što više.

III dio

Vidim da imamo isti ukus :), obožavam čokoladu Milka :) a proučavajući recepte na NLO blogu naišla sam na recept Milka kocke. Isti sam recept i ja isprobala, no NoLitina me slika Milka kocki u obliku torte oduševila. Kolač je kaloričan, pun Milka čokolade - bijele i crne, oduševljeni svi moji ukućani pa će također ostati u mojoj arhivi omiljenih recepata, a ne samo isprobanih :)

Tražeći moju sliku ovog kolača, vidjela sam da je malo mutna ali eto je:




Na kraju moram naglasiti da mi se NLO blog jako svidio, a to sam potvrdila i dodijelivši mu dvije nagradice :)

Imam samo jednu malu molbu NoLiti - postavljanje popisa postova - naslova, kako bi bilo lakše pronalaženje određenog recepta, jer, vratit ću se ja na isprobavanje ananas kolača i pilećih čevapa, a recept prutića od kokosa bi voljela imati na svom blogu :)

28. ožujka 2009.

Pašta sa tunom



Sastojci za 4 osobe

400 gr pašte - svrdla (fusili) ili
peneti sa crtama
5 dcl pasirane rajcice
150-200 gr (jedna veca konzerva) komadica tune u ulju
5 dag margarina
po želji bosiljka ili origana

Priprema

Paštu skuhati u malo posoljenoj i nauljenoj vodi loncu od 2 litre, bit ce taman da kasnije u njemu ostane pašta. Kad je kuhana, staviti poklopac malo na koso kako bi ostao mali otvor, krpu prebaciti preko poklopca od jedne do druge rucke (na taj nacin pridržavamo poklopac)i tako ocijediti. Paziti da se dobro ocijedi, par puta protresti i ponovo nagnuti kako bi sva tekucina izašla.

Znaci, pašta je ostala u istom loncu, dodati margarin pa izmiješati da se otopi, zatim dodati pasiranu rajčicu i tunjevinu i sve zajedno dobro promiješati i jelo je gotovo.

Posluživanje

Servirati toplo, a po želji možete dodati origano, bosiljak ili naravno parmezan.

Pizza Margerita

Vecina djece ne voli gljive i ostale dodatke pa se to pretežno svodi na pizzu margeritu - rajcica, šunka,sir i origano..



Nemojte se začuditi što radim malo deblje tijesto, inače bi morala peći još koju tepsiju jer kod mene svi puno klopaju :)

Tijesto:
80 dag brašna
40 gr kvasca (jedna kockica)
1 žlicica šecera
prstohvat soli
1-2 žlice ulja

Nadjev
3 - 5 dl pasirane rajcice
25 dag sira gaude ili podravca
25 dag šunke za pizzu
origano

Priprema

Umijesiti tijesto i pustiti petnaestak minuta na toplom da se diže :)

Premijestiti, podijeliti na dva dijela i razvaljati kvadrate velicine velike tepsije.



Tijesta poprskati vodom, namazati pasiranom rajcicom. Posuti ribanom šunkom ili poslagati fete šunke da pokrije cijela tijesta, naribati sir te posipati origanom.
Peci 15 minuta na 200 st.C.

26. ožujka 2009.

Frančeške (uvezane kiflice)

Planirala sam ih nazvati uvezane kiflice, ali kad sam prvi put radila ove kiflice muž me pitao – Ča to delaš? Frančeške? I tako su ipak ostale Frnačeške :). Zašto uvezane? Zato što se slažu jedna blizu druge. Kako se obitelj širila i djeca rasla, bila je malo jedna tepsija kiflica pa sam ih približila kako bi bilo dovoljno za sve te da se ispeku u jednoj turi :) (radi uštede struje i naravno da ne perem dvije tepsije)




Sastojci

Tijesto
80 dag glatkog brašna
4 dag svježeg kvasca
prstohvat soli
2 dl mlakog mlijeka
5 jušnih žlica šecera
5 dag otopljenog margarina
2 žlice kiselog vrhnja
korica od pola limuna
1 jaje
1 žutanjak
4 dl mlake vode

Ostalo
miješana marmelada
podravka
1 žutanjak
2 jušne žlice vode

Priprema

U posudu staviti brašno, dodati uzašli kvasac i ostale sastojke za tijesto. Dugo ga mijesiti rukama ili miješati spiralnim nastavcima miksera. Glatko tijesto odrezati na pet komada i ostaviti da stoji pokriveno na toplom mjestu 40-tak minuta da se digne.

Pobrašniti radnu površinu pa na njoj svaki od pet komada razvaljati u krug debljine pola centimetra. Krugove rezati na 5-6 trokuta (ovisno o širini kruga) pa na svaki širi kraj staviti žlicicu marmelade i zamotati u kiflu tako da se prvo malo približe krajevi i stisnu oko marmelade pa onda zarola do kraja.



Tepsiju obložiti papirom za pecenje. Zamotane kifle stavljati u tepsiju jednu blizu druge. Tako potrošiti svih 5 komada tijesta.



Upaliti pecnicu na 200 st.C, kiflice ostaviti par minuta da se dižu pa kad je pecnica zagrijana premazati krajeve kiflica vodom a sredinu žumanjcem izmiješanim sa 2 žlice vode.



Peci dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, cca 20 minuta.

22. ožujka 2009.

Štrudelj (štrudla) s jabukama



Sastojci

Tijesto
50 dag brašna
25 dag omekšalog margarina
1 jušnu žlicu kiselog vrhnja ili jogorta
1 jaje
1 žutanjak
3 jušne žlice šecera
prstohvat soli
1 dl mlijeka
4 dag svježeg kvasca ili vrecica
suhog
1 dl ulja

Nadjev
1 kg jabuka (6 srednjih)
5 jušnih žlica šecera
5 jušnih žlica krušnih mrvica
5 jušnih žlica groždica
2 jušne žlice ruma
1 vanilin šecer
1 žlicicu cimeta
2 jušne žlice krušnih mrvica za posip
(po potrebi)
po želji šecer u prahu za posipanje

Priprema

Kvasac razmrviti sa malo šecera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne. Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šecer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.



Pripremiti nadjev: ocistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šecer, vanilin šecer, groždice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica - to ovisi koliko su jabuke socne.



Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva.





Po nadjevu takoder samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pecenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.

Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pecnica.
Pecnicu ukljuciti na 180-190 st.C. Kad je pecnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peci cca 45 minuta.




Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i rucnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šecerom u prahu.



Ja sam ovoga puta štrudelj radila bez groždica jer ih djeca ne vole, ali svakako ih stavite jer je tada puno bolji nadjev.

Zahvaljujuci NoLiti i clanku na njenom blogu o korisnosti cimeta, pocela sam ga i ja koristiti.

21. ožujka 2009.

Isprika i zahvale :)

Ispričavam se svima koji su u posljednje vrijeme htjeli staviti komentar na moj blog, a to nisu mogli učiniti. Naime, nedavno sam promijenila izgled bloga te je od tada bilo onemogućeno postavljanje komentara, ne mojom greškom nego html kod predloška ne podržava izgled okvira za komentare kojeg sam ja odabrala.



Zahvaljujem Branki, Babuci i NoLiti što su me na to upozorile, te sam problem ubrzo i riješila.

Osim toga posebno zahvaljujem Medeni (-Melitti-) na nesebičnoj pomoći - davanju uputa na svako moje pitanje prilikom uređivanja bloga nakon čega sam uspješno izmijenila njegov izgled.

Puno pozdrava svim posjetiocima mog bloga iz Pule (Hrvatska).

18. ožujka 2009.

Awards !!!


Evo ima već 15 dana od kad sam ove awarde dobila od Medena (-Melitta-) sa bloga Cafe Chocolada i mogu reći da su me veoma razveselili jer su to prvi meni dodijeljeni awardi. Kako je Medena (Melitta) awards dodijelila svojim prijateljima tako i ih i ja želim dodijeliti meni dragim osobama čije blogove pratim svakodnevno.

Hvala Medena (-Melitta-) za predivan One Lovely Blog Award, teško je odlučiti koji su mi blogovi najljepši ali evo ja sam za ovaj award odabrala sljedeće blogove:

NLO,
Sweet Sensation,
Astal,
Cookmania,
Palachinka,
Dvi ribe, dva kumpira i
Knjiga recepata by Nina.

Pravila za One Lovely Blog Nagrada:
Dodajte logotip na svoj blog
Uz logotip stavite link na osobu koja vam je nagradu dodijelila
Imenovati i dodijeliti nagradu 7 drugih blogova
Ostavi poruke o nagradi na nominirani blogovima.

=============================================



Hvala Medena (-Melitta-) za predivan limonade award, teško je odlučiti koji su mi blogovi najdraži ali evo ja sam za ovaj award odabrala sljedeće blogove:

Pod svodom života,
Cooks and Bakes,
masinka,
NLO,
Sweet Sensation,
Astal,
Cookmania,
Palachinka,
Dvi ribe, dva kumpira i
Knjiga recepata by Nina.

Pravila za nagradu limunada:
Dodajte logotip na svoj blog
Postavite link na osobu koja vam dodijeljen
Imenovati i dodijeliti nagradu 10 drugih blogova
Ostavi poruke o nagradi na nominiranim blogovima.

17. ožujka 2009.

Recept za mramorni jogurt kolač

Ovo je totalno jednostavno, jeftino i ukusno. Gotovo je za 35 minuta :)




Sastojci
sastojci se mjere u cašama od jogurta - 2 dcl

1 caša jogurta
1 caša šecera
2 caše brašna
3/4 caše ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
3 žlice kuhane kave
masnoca i brašno za kalup
ili masni papir


Priprema

Ukljuciti pecnicu na 175-180 st.C
Kalup namastiti i pobrašniti ili umetnuti masni papir za pecenje.
Miksati jaja sa šecerom, polako dodati ulje, zatim naizmjenicno brašno sa praškom za pecivo i jogurt. Podijeliti tijesto na dva dijela, pa u jednu polovinu tijesta umiješati kakao i kavu.

U kalup ulijevati istodobno tamno i svijetlo tijesto praveci šare kao na mramoru.
Peci 20 min na 175-180 st.C u manjem kalupu (cca 30×25 cm).
Pecen kolac razrezati i posuti šecerom u prahu.


14. ožujka 2009.

Koka na pivi

Ajme koliko nas je, blogerska igrica koju je osmislila Monsoon ide dalje. Ovog je mjeseca domacica branka. Kaže da joj je najveci problem bio sto izabrati kao temu tako da bi namirnica bila dostupna svima u svijetu .

Naravno, teško je svima udovoljiti, branka je odlučila da ovomjesečna tema bude ljuta paprika, dostupna je svima, a posto ih ima i svjezih, suhih ili mljevenih i to bas svugdje, dala nam je slobodu u odabiru. Eto problema, kod mene ju nitko ne obožava tako da ju niti ne koristim, ali baš su mi simpa ove igrice i čisto radi sudjelovanja odlučila sam prijaviti recept u kojem koristim crvenu papriku, ustvari radi tog sam ju recepta kupila i do sada samo jednom napravila.



Recept sam dobila od sestre. Jednom mi je poslala mms sa slikom koke na pivi u pećnici, uopće mi nije bilo jasno šta je napravila, slika je bila fantastična. Kad sam spremala ovaj ručak ja i djeca smo crkavali od smijeha. Sad čekamo prvu priliku da subotu budemo svi zajedno kući pa da ponovimo ovo fantastično jelo :).

Izvorni recept je na crochef, ja sam ga malo prilagodila svojim ukucanima :)

Sastojci za 5 osoba

Osnovno
1 vece pile (1,5 kg)
5 dl pive - u staklenoj boci

Namaz
2 žlice senfa
1 žlica mljevene crvene paprike
ulje
maslinovo ulje
sol, papar
vegeta

Prilog
2 kg krumpira
obicno ulje
maslinovo ulje
sol, vegeta
voda

Priprema

Pripremiti umak za premazivanje pileta tako što u manjoj zdjeli pomiješamo sve sastojke za namaz. Pivsku bocu ocistiti od svih etiketa - natpisa i dobro oprati izvana. Pile dobro posoliti izvana i iznutra. Staviti ga na otvorenu pivsku bocu koju smo stavili na sredinu pleha za pecenje pa ga kistom dobro premazati sa svih srana pripremljenim umakom od senfa. Od aluminijske folije napraviti malu kapicu pa staviti na vrh pileta da prilikom pecenja nebi preiše izgorio.

Ocistiti krumpir i narezati na komade. Dodati obicno i maslinovo ulje, soli, vegete, par grancica ruzmarina i 3 lovorova lista te dobro promiješati.

Krumpir dodati u pleh oko pileta, podliti sa malo vode pa sve zajedno staviti u pecnicu (na najniži dio) zagrijanu na 220 st.C. Peci oko 60 - 90 minuta ovisno o velicini pileta.

Prilikom pecenja, pivo ce lagano izlaziti iz boce i podlijevati pile i krumpir.

Peceno pile poslužiti uz hladno pivo :)



Boca ne smije biti previsoka i treba biti što punija pivom

10. ožujka 2009.

Mramorni kuglof





Sastojci

Svijetli dio
25 dag omekšalog margarina (ili maslaca)
25 dag šecera
1 vanilin šecer
2 jušne žlice ruma
prstohvat soli
5 jaja
38 dag glatkog brašna
1 prašak za pecivo
4 jušne žlice mlijeka

Tamni dio
1 jušna žlica kakaa
1 jušna žlica šecera
2 jušne žlice mlijeka
Priprema

Miksati omekšali margarin pa dodavati i miksati sastojke redom kako su navedeni za svijetli dio. Dvije trecine tijesta rasporediti u kalup za kuglof. U preostali dio dodati sastojke za tamni dio.



Rasporediti tamno tijesto po svjetlom pa vilicom spiralno okretati crni dio u bijeli i natrag u krug preko cijelog kuglofa.



Lagano poravnati pa staviti peci na 175 st.C sat vremena. Gotovo preokrenuti na veci pladanj i posipati šecerom u prahu.

7. ožujka 2009.

Bijela maneštra

Ponekad se desi da u kući nema ničega osim malo krumpira i pokoji špaget za paštašutu ili vam je jednostavno potrebno neko jelo za posni dan.



Sastojci

1 kg krumpira
3 žlice pasirane rajcice ili žlicu
koncentrata rajcice
soli
papra
2 žlice vegete
1 žlicu maslinovog ulja
voda
10 dag špageta br 3 ili 4

Priprema

Krumpir ocistiti i narezati na kockice. U lonac saviti krumpir, preliti sa oko 2 l vode, dodati zacine, rajcicu i ulje pa kuhati oko 45 minuta. Gnjecilicom malo izgnjeciti krumpire, ali ostaviti i pokoju kockicu pa kuhati još par minuta da malo zgusne. Dodati špagete natrgane na komadice od 3-4 cm, kuhati još deset minuta.
Kuhano ostaviti pola sata pa servirati uz kruh i narezan luk i sol.
U bijelu se maneštru može dodati i dvije mrkvice i lovorov list. Dijeci obicno zadnjih 5 minuta dodam hrenovke.


4. ožujka 2009.

Puslice

Ponekad nam radeći slastice ostanu bjelanci. Evo kako sam ja iskoristila tri bjelanca.



7 dag kristal šećera na 1 bjelanjak

Ja sam radila dvije tepsije puslica od 3 bjelanca i 20 dag šećera.

U bjelanjke se stavi prstohvat soli, miksa se postepeno do največe brzine pa se u njih sipa šećer i miksa duuuugo sve dok se šećer ne otopi. Ja sam miksala 25 minuta. Od te smjese se špricom rade puslice koje sušimo na 100 st.C cca sat vremena.

3. ožujka 2009.

Voćna salata

Gledam već nekoliko dana punu zdjelu naranči i mislim se djeci su dosadile, danima su ih tamanili i sad se valjda zasitili. Stajanjem, kora postaje mekša, bio je tu i jedan limun i par jabuka. Dodala sam danas dvije banane i sjetila se kako smo u nekadašnjem sustavu u osnovnoj školi, mislim u osmom razredu, imali predmet "domaćinstvo".

Bila je subota, ja sam trebala ići u Dubrovnik ali kako nebi izostala sa nastave koju smo baš tu subotu imali i tko zna kakvo gradivo nas čeka, ti su se subotnji sati domaćinstva sveli na pravljenje voćne salate. Donjeli smo svatko po neko voće, bilo je jabuka, naranči, banana, limun i šećer. Očistili, narezali, izmiješali, isprobali i eto ja propustila put u Dubrovnik radi najobičnije voćne salate :)


Danas sam napravila reprizu tog sata :)
Iskoristila:
2 naranče
2 veće jabuke
2 banane
2 kivija
1 limun - sok (koru sam naribala, iskoristit ću ju za buhtle)
5 velikih žlica šećera
1 velika žlica ruma
Prvo sam naribala koricu od limuna, ako ju ne iskoristim večeras, stavit ću u led. Odmah sam ocijedila limun kako bi mi sok bio spreman za jabuke i banane.
Očistila prvo naranče jer one ne oksidiraju, zatim jabuke, nakapala malo limuna po jabukama i na kraju sam odrezala banane te prelila preostalim limunovim sokom. Dodala žlicu ruma, šećer i dobro promiješala. Voćna salata je gotova.

Poželjno je da prije konzumacije odleži barem sat-dva u hladnjaku. Može ju se servirati samu, sa šlagom, sladoledom, u košaricama od lisnatog tijesta ili već po vašoj želji. Naravno voće može biti bilo koje vrste, već prema želji ili raspoloživosti.